REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Cela soseska je gledala usmrtitev«: avtokrat sprejel nove drakonske zakone - zaradi tujih filmov lahko odleti glava

»Cela soseska je gledala usmrtitev«: avtokrat sprejel nove drakonske zakone - zaradi tujih filmov lahko odleti glavaAvtokrat, ki kroji življenje v Severni Koreji. Vir: Twitter

Severna Koreja je pred kratkim uvedla nov zakon, s katerim želi zatreti kakršen koli tuji vpliv z drakonskim kaznovanjem vseh, ki imajo v posesti tuje filme, oblačila izdelana na tujem ali celo, če uporabljajo sleng.

Joon Mi-so. Vir: Twitter

Prebivalka Seula Joon Mi-so je za britanski BBC povedala, da je bila stara 11 let, ko je prvič videla, da so oblasti usmrtile moškega, ker je imel pri sebi južnokorejski film.

Celotni njegovi soseski je bilo ukazano spremljati usmrtitev. »Če tega povelja ne bi ubogali, bi to šteli za izdajo,« je razkrila zdaj, ko je varna v svoji hiši v Seulu.

»Tega ne bom nikoli pozabila. Še vedno vidim, kako mu niz lica polzijo solze. Zavezali so mu robec čez oči, a povoj je bil popolnoma premočen s solzami. To je bilo zame travmatično. Privezali so ga na lesen drog in nato ustrelili,« je dodala.

Predstavljajte si, da ste v stalnem lockdownu brez interneta, družbenih omrežij in vam je na voljo le nekaj državnih kanalov, ki so naravnani tako, da vam povedo le-to, kar voditelji države želijo, da slišite – prav tako je videti življenje v Severni Koreji, pojasnjuje BBC.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un pa je zdaj šel še dlje in uvedel nov celovit zakon proti temu, kar režim opisuje kot reakcionarno misel.

Vsak, ki ga oblasti ujamejo z veliko količino video vsebin iz Južne Koreje, ZDA ali Japonske, se sooča s smrtno kaznijo.

Tistim, ki gledajo takšne posnetke, pa grozi do 15 let zapora.

Kim Jong-un je pred kratkim prek državnih medijev odposlal sporočilo, v katerem je Ligo mladih pozval k ukrepanju proti »individualističnemu, protisocialističnemu vedenju« med mladino, toda zdaj želi ustaviti uporabo tujih fraz, pričesk in oblačil, za katere je dejal, da so »nevarni strupi«.

Politični analitiki menijo, da severnokorejski avtokrat poskuša ne le omejiti, ampak popolnoma ustaviti dotok zunanjih informacij, ki čez mejo vendarle dosežejo prebivalce Severne Koreje, saj je, kot ugotavljajo, življenje v državi, ki se je hermetično zaprla proti zunanjemu svetu - vse težje.

Severna Koreja je po tem, ko je popolnoma zaprla svoje meje zaradi pandemije zdaj bolj kot kdaj koli prej odrezana od zunanjega sveta, zato je celo trgovina s sosednjo Kitajsko in dobava življenjsko pomembnih zalog skoraj v celoti ustavljena.

Delite članek