REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bruseljski »Politico«: Kako si je Ukrajina prisvojila ruske neonaciste

Bruseljski »Politico«: Kako si je Ukrajina prisvojila ruske neonacisteUkrajinska obveščevalna služba v svojih operacijah aktivno koristi ruske neonaciste, kar povzroča nelagodje pri mnogih na Zahodu. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajina rada sodeluje z ruskimi neonacisti, čeprav mnogi verjamejo, da ji ti prinašajo več škode kot koristi, poroča ugledni bruseljski portal Politico.

Najbolj znan med njimi je zloglasni Denis Kapustin - znan tudi kot Denis Nikitin ali pod imenom Beli Reks, rusko-nemški neonacistični aktivist, nekdanji nogometni huligan in militant -, ki je pritegnil pozornost javnosti z napadi na ozemlju Rusije. V njem Kijev vidi koristno orodje v boju proti ruski vojski in predsedniku Vladimirju Putinu.

Vendar takšen pristop ni brez tveganj, navaja »Politico«.

Nemške oblasti so Nikitina opisale kot »enega najvplivnejših neonacističnih aktivistov« v Evropi.

Nikitin vodi tako imenovani Ruski prostovoljni korpus (RDK; Russkiй dobrovolьčeskiй korpus), največjo od treh ruskih neonacističnih enot, ki se borijo na ukrajinski strani.

Čeprav je lastnik podjetja, ki prodaja oblačila z neonacistično simboliko, Nikitin zanika, da je neonacist.

»Hodim po robu,« je rekel za »Politico« medtem ko je razlagal, da »sam ne dodaja svastik na oblačila, ki jih prodaja«.

Nikitin, ki se je rodil v Moskvi, se je z družino v najstniških letih preselil v Nemčijo, kjer se je srečal s huligansko subkulturo.

Posamezniki v ukrajinski vojski kritizirajo prisotnost ruskih neonacistov in trdijo, da prinašajo več škode kot koristi - predvsem na področju propagande.

Status ruskih neonacističnih enot – RDK-ja, tako imenovane Legije za svobodo Rusije in na novo ustanovljenega Sibirskega bataljona – je v okviru oboroženih sil Ukrajine zavit v tančico skrivnosti.

Aleksej Baranovski iz tako imenovane Legije za svobodo Rusije trdi, da je njegova enota »regularni del ukrajinske vojske«.

»Ko smo na ozemlju Ukrajine - smo vojaki ukrajinske vojske, enaki v vseh pravicah in dolžnostih z vsemi drugimi vojaki Ukrajine. Toda ko se odpravimo na ozemlje Rusije - nismo več ukrajinski vojaki, mi smo oboroženi državljani Rusije,« je povedal za »Politico«.

Posamezniki v ukrajinski vojski kritizirajo prisotnost ruskih neonacistov in trdijo, da prinašajo več škode kot koristi - predvsem na področju propagande.

Vendar so ruski neonacisti osebni projekt načelnika ukrajinske Glavne obveščevalne uprave (GRU) Kirila Budanova, navaja »Politico«. Večkrat jih je pohvalil kot »izjemne borce.«

»Pomagajo nam že od prvega dne. Borili so se na številnih udarnih mestih v Ukrajini. Poskušamo jim pomagati, kolikor lahko,« je razkril Budanov.

Predstavniki ukrajinske GRU vodi logika, da je »sovražnik mojega sovražnika moj prijatelj«, hkrati pa trdijo, da ruski neonacisti ne delujejo po njihovih ukazih. Toda ta izjava je več kot vprašljiva, s kančkom cinizma navaja »Politico«.

Nikitin trdi, da ima njegova enota svobodo delovanja, ko prečka mejo z Rusijo, vendar da so njeni napadi usklajeni z ukrajinskimi obveščevalnimi službami, ki ji zagotavljajo logistično podporo, odobravajo operativne načrte in ji plačujejo.

Vse tri ruske enote so formalno del Mednarodne legije, ki deluje znotraj ukrajinskih oboroženih sil: »Uradno smo del ukrajinske vojske, vendar imamo resne politične ambicije in politično agendo – da se znebimo Putina.«

»Politico« navaja, da Nikitin uživa v pogovoru z zahodnimi mediji, pa tudi, da ga veseli medtem ko opazuje, kako jim je nerodno, da ga intervjuvajo »razklani med neodobravanjem njegove skrajne desničarske ideologije in huliganske zgodovine ter njihovih simpatij do Ukrajine, da ne bi pokazali te države v slabi luči v očeh zahodne liberalne publike.«

Nikitin ob vsem tem rad pove, da uživa v tem, da je »slab fant«.

»Vedno sem si želel biti slab fant v hollywoodskem slogu.

Darth Vader je moj navdih.

Ko sem bil star sedem let sem gledal film Vojne zvezd in si rekel: ‘Vau, ta tip je tako kul’,« je sklenil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek