REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanija v Ukrajino pošilja rakotvorni uran, Rusija opozarja, da je Zahod prvi uporabil orožje z jedrsko komponento

Britanija v Ukrajino pošilja rakotvorni uran, Rusija opozarja, da je Zahod prvi uporabil orožje z jedrsko komponentoOsiromašeni uran za ukrajinske tanke. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Rusija se je ostro odzvala na napovedi Velike Britanije, da bo poslala v Kijev strelivo, ki lahko onesnaži velika področja Ukrajine in povzroča raka.

Na jugoslovansko ozemlje je bilo takrat odvrženih »približno 15 ton osiromašenega urana 238«, Srbija pa še vedno trpi zaradi tega in poroča o rekordnem številu nekaterih oblik raka, je dodala Zaharova.

Rusko zunanje ministrstvo pravi, da Združeno kraljestvo kaže »nepremišljenost« s svojim načrtom dobave granat z osiromašenim uranom Ukrajini.

Načrti britanske vlade, da pošlje granate z osiromašenim uranom v Kijev za uporabo v konfliktu z Moskvo, kažejo, da so trditve Zahoda o skrbi za mir in prihodnost Ukrajine laži, je v intervjuju za Radio Sputnik dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Izjava Londona je znak »popolne nepremišljenosti, neodgovornosti in nekaznovanosti« ZDA in Velike Britanije, ko gre za mednarodne zadeve, je vztrajala Zakharova v intervjuju v živo v sredo.

Poudarila je, da strelivo, ki vsebuje osiromašeni uran, ni samo močnejše in ima večjo prodorno sposobnost, ampak tudi onesnažuje zemljo s sevanjem, povzroča trajno škodo okolju in vpliva na številne generacije ljudi, ki živijo na tem območju.

»Vse, kar slišimo od teh držav [ZDA in Združenega kraljestva] o miru, rešitvi konflikta, prihodnosti Ukrajine, blaginji ukrajinskega ljudstva – vse je laž, neresnica in popolna dezorientacija mednarodne skupnosti. V resnici je cilj popolnoma drugačen,« je opozori Zaharova.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Potem ko je Združeno kraljestvo objavilo načrte za dobavo oklepnih izstrelkov z osiromašenim uranom vladi v Kijevu, »ne more biti nobenih dvomov o tem, da govorimo o močno izraženi nameri kolektivnega Zahoda, ki ga vodita ZDA in Velika Britanija, da preprosto uniči Ukrajino do konca,« je poudarila Zaharova.

V ponedeljek je Annabel Goldie, obrambna ministrica Združenega kraljestva namreč dejala, da bo uradni London »poleg dodelitve eskadrilje glavnih bojnih tankov Challenger 2 Ukrajini zagotovili tudi strelivo, vključno z oklepnimi naboji, ki vsebujejo osiromašeni uran.«

Po mnenju ministrice bi morali takšno strelivo poslati v Kijev, ker je »zelo učinkovito pri premagovanju sodobnih tankov in oklepnih vozil.«

V resnici je drugače - čeprav to strelivo ni prepovedano s posebno konvencijo ima takšne neselektivne učinke, da je nevarno za prebivalstvo in že zato predstavlja kršitev vojnega prava.

Namesto urana lahko v granate vstavijo tudi podobno težak material - tungsten, ki pa je zelo drag. Tega uporblja tudi Rusija.

Članice zveze NATO pa bi očitno rade privarčevale - in hkrati Ukrajincem omogočile, da kontaminirajo ruska področja Ukrajine. 

Napoved uporabe osiromašenega urana je »še ena britanska provokacija«, katere cilj je stopnjevanje konflikta v Ukrajini na novo raven, je poudaria Zaharova.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je že napovedal, da bi to lahko privedlo do uporabe pravega urana s strani Kremlja.

Ni naključje, da je sporna britanska pobuda nastala ob obisku kitajskega predsednika Xi Jinpinga v Moskvi na pogovorih z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom, ki so bili osredotočeni na mednarodno stabilnost in kitajsko mirovno pobudo za Ukrajino, je še navrgla Zaharova.

Naboji z osiromašenim uranom so pravzaprav »orožje za množično uničevanje (OMU) z jedrsko komponento«, je vztrajala Zaharova.

In dodala, da je »vprašanje OMU del anglosaške logike destabilizacije globalnih mednarodnih razmer.«

Spomnila je, kako so neutemeljene trditve Washingtona, da je vlada Sadama Huseina posedovala orožje za množično uničevanje, postale izgovor za ameriško invazijo na Irak leta 2003.

Opozorila je tudi, da je NATO med bombardiranjem Jugoslavije leta 1999 uporabil strelivo z osiromašenim uranom.

Na jugoslovansko ozemlje je bilo takrat odvrženih »približno 15 ton osiromašenega urana 238«, Srbija pa še vedno trpi zaradi tega in poroča o rekordnem številu nekaterih oblik raka, je dodala Zaharova.

Po napovedi dobave granat z osiromašenim uranom Ukrajini »nimamo več razlogov, da bi načeloma dvomili, kdo stoji za aktiviranjem, sprožitvijo konflikta v Ukrajini v vseh njegovih fazah.«

»Zagotovo gre za Natocentrični kolektivni Zahod, ki ga vodita predvsem ZDA in Velika Britanija,« je poudarila Marija Zaharova.

Ko je o tem v torek govoril, je predsednik Ruske federacije Vladimir Putin opozoril, da, če bo London izpolnil svoje načrte, bo »Rusija prisiljena ustrezno reagirati, ob upoštevanju, da je kolektivni Zahod že začel uporabljati orožje z jedrsko komponento.«

Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek Zahod obtožil, da namerava Ukrajini poslati orožje z »jedrsko komponento« in posvaril, da se bo prisiljen odzvati, če bo Velika Britanija Kijevu dobavila protioklepno strelivo, ki vsebuje osiromašen uran.

London je Putina obtožil dezinformiranja, češ da je osiromašen uran standardna sestavina streliva.

Zaskrbljenost zaradi orožja, ki bo povzročalo grozljivo šlodo civilistom pa so medtem izrazili že v OZN.

»Zdi se, da se Zahod res namerava boriti proti Rusiji do zadnjega Ukrajinca. Če se bo to zgodilo, se bo Rusija ustrezno odzvala, saj kolektivni Zahod začenja uporabljati orožje z jedrsko komponento,« svari predsednik Rusije.

Tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov je posvaril, da bi pošiljanje streliva z osiromašenim uranom Ukrajini pomenilo, da je London »pripravljen kršiti mednarodno humanitarno pravo kot je to že storil leta 1999 v Jugoslaviji.«

»Nobenega dvoma ni, da se bo to za London slabo končalo,« je sklenil Sergej Lavrov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek