REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bolivijska pobuda za odpravo vojaškega pakta Zahoda: »ZDA uporabljajo NATO, da izzovejo vojne in prodajo orožje!«

Bolivijska pobuda za odpravo vojaškega pakta Zahoda: »ZDA uporabljajo NATO, da izzovejo vojne in prodajo orožje!«Evo Morales: »NATO – v končni fazi – to so Združene države.« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nekdanji predsednik Bolivije Evo Morales poziva h globalni kampanji za odpravo NATO pakta.

V intervjuju je Morales britanskemu novinarju dejal, da ZDA uporabljajo NATO za izzivanje vojn in prodajo orožja.

Državni udar proti njemu leta 2019, ki so ga podprle Združene države Amerike in Združeno kraljestvo, je bil izveden zaradi litija ter drugih naravnih virov in zato, ker je njegova vlada razvila alternativni ekonomski model neoliberalizmu.

Evo Morales, nekdanji bolivijski predsednik (med letoma 2006 in 2019) je v intervjuju z britanskim novinarjem Mattom Kennardom doma v El Trópicu, mestecu štiri ure od Cochabambe v osrčju amazonskega deževnega gozda, pozval k mednarodni kampanji za odpravo Nata - Organizacije Severnoatlantske pogodbe.

»ZDA uporabljajo NATO, da izzivajo vojne in prodajo orožje,« je opozoril nekdanji predsednik Bolivije med intervjujem za britanske medije.

Po Moralesovih besedah ​​bi morala ta kampanja ljudem po vsem svetu razložiti, da so »NATO – v končni fazi – Združene države

»To ni zagotovilo za človeštvo ali za življenje. Ne sprejemam – pravzaprav obsojam! – kako lahko izključijo Rusijo iz Sveta OZN za človekove pravice. Ko so ZDA v zadnjih letih posredovale v Iraku, Libiji, v toliko državah, zakaj niso bile izključene iz Sveta za človekove pravice?

Zakaj to ni bilo nikoli vprašljivo?«, je vprašal Morales.

Morales je nadaljeval v istem slogu: »Mi v Movimiento al Socialismo, MAS, imamo globoke ideološke razlike s politiko, ki jo izvajajo Združene države z uporabo Nata in ki temelji na intervencionizmu in militarizmu

»Rusija in Ukrajina sta se želeli dogovoriti, toda ZDA kar naprej izzivajo vojne, ameriška vojaška industrija, ki živi od vojn tudi pomaga pri izzivanju vojne, da bi lahko prodajali svoje orožje.

To je druga realnost, v kateri živimo,« opozarja Evo Morales.

Z nenehnim pošiljanjem orožja režimu v Kijevu ZDA in NATO nadaljujejo svojo politiko »boja proti Rusiji do zadnjega ukrajinskega vojaka,« je prepričan Morales.

Dejstva so neizprosna - od trenutka, ko so zahodni voditelji svečano obljubili tedanjemu voditelju Sovjetske zveze Mihailu Gorbačovu, da se NATO ob odhodu sovjetskih vojakov iz Nemčije ne bo niti en inč širil proti Vzhodu, je NATO v članstvo dodal še 16 držav.

In se razširil skoraj 3000 kilometrov proti mejam Rusije.

Pobuda Eva Moralesa je le ena med podobnimi pozivi voditeljev iz držav Latinske Amerike v zadnjem času, ker se tudi v Južni Ameriki vse bolj otepajo hegemonije ZDA in oddaljujejo od zvestobe ameriškim ukazom.

Žal pa se to ne dogaja v Evropski uniji, kjer Washington s pomočjo Ukrajine in v škodo vse Evrope vodi posredniško vojno proti Rusiji.

Mnogi menijo (npr. tvit zgoraj), da sam predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski s tem deluje kot parazit, ki uničuje lastno državo in narod za račun interesov zveze NATO.

In zakaj se je prav zdaj zbudila Latinska Amerika?

Tudi zato, ker se še kako zaveda hinavščine celotnega Zahoda.

Med ostalim je na primer London pred kratkim zavrnil zahtevo Venezuele, da naj ji Velika Britanija vrne njeno zlato.

Sodišče v Združenem kraljestvu je celo odločilo, da dostop do zlata, vrednega okoli 2 milijardi dolarjev, ki pripada venezuelskemu ljudstvu omogoči korumpiranemu Juanu Guaidóju, lažnemu venezuelskemu predsedniku, ki ni bil izvoljen na volitvah in je bil leta 2019 s strani administracije Donalda Trumpa oziroma ZDA (tudi Slovenije v času Šarčeve vlade!) kot vodja skrajno desne opozicije, podrejene ameriškim interesom - prepoznan za predsednika Venezuele.

Morales je sicer eden najuspešnejših predsednikov v zgodovini Latinske Amerike.

Zaprl je ameriško vojaško oporišče v Boliviji, izgnal ameriški agenciji CIA in DEA, ter omogočil obrniti na glavo pol tisočletja kolonialne zgodovine, tako da je pomagal Bolivijcem pri industrializaciji domačega gospodarstva.

Novembra 2019 je bil Morales odstavljen z državnim udarom, ki sta ga podprli Bela hiša ter London in je kulminiral z vojaškim pokolom protestnikov, ki so demonstrirali proti državnemu udaru.

Morales je poskus atentata preživel le zato, ker mu je mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador poslal letalo, da ga reši.

Izvajalka in pridobitnica v državnem udaru, Jeanine Áñez – konservativna kristjanka, ki je oktobra 2020 izgubila volitve proti Luisu Arceju iz MAS – je bila junija letos obsojena na 10 let zapora zaradi terorizma in upora.

Morales, ki se je po Arcejevi izvolitvi oktobra 2020 vrnil v Bolivijo, verjame, da je državni udar spodbudila njegova poteza, da nacionalizira bolivijske zaloge nafte in plina.

Torej sla ZDA in zahodnih držav po bolivijskih virih naravnih bogastev.

Predvsem pa v svetu zelo iskanega, dragocenega litija, ki je ključna sestavina baterij.

In zato zlato tehnološke dobe.

Delite članek