REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bo blef Zahoda izginil v jedrski gobi? Sledi pridružitev entitet in ultimat Ukrajini za umik z okupiranega ozemlja Rusije!

Bo blef Zahoda izginil v jedrski gobi? Sledi pridružitev entitet in ultimat Ukrajini za umik z okupiranega ozemlja Rusije!Biden ima novo prioriteto, zaradi katere je usoda Ukrajine že manjši problem... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Referendumi na vzhodu Ukrajine potekajo zadnji dan.

In kot vse kaže, zelo uspešno.

Ukrajinska vojska poskuša referendume sicer onemogočiti s stalnimi raketnimi in topniškimi napadi, terorističnimi dejanji in ustrahovanjem z različnimi »ukrepi«, ki menda čakajo prebivalce, vendar ti kljub temu – glasujejo.

Ukrajinske sile so medtem zadele celo zgradbo in sobo, v kateri je bila ekipa RT-ja.

Točno tako, kot so ameriške sile to naredile že neštetokrat.

Na zahodu Evrope politiki glasno ponavljajo, da rezultatov referendumov ne bodo priznali.

Odkrito kažejo tudi prezir do pravice narodov do samoodločbe, ki je brez dvoma ena od najpomembnejših »kogentnih« norm mednarodnega prava.

Nemška zunanja ministrica je šla celo tako daleč, da je zatrdila, da sedanjih »kršitev mednarodnega prav« ne bodo priznali, ker bi s tem priznali glasovanje ljudi, ki glasujejo ustrahovani s strani »vojakov, ki imajo kalašnikovke uperjene v glave« tistih, ki glasujejo.

Ukrajina bo kmalu dobila ultimat, da – v najverjetneje 24 urah – umakne svojo vojsko iz ozemlja Rusije. V kolikor ne bo sledila zahtevi Rusije – kar je verjetno - bo Ukrajini napovedana »prava« vojna.

Gre seveda za prirejeno in neresnično prikazovanje stanja na terenu.

Kot kažejo posnetki z različnih družbenih kanalov številni prebivalci Donbasa trumoma prihajajo na volišča, stojijo v vrstah in izražajo veliko veselje nad dejstvom, da se bodo končno lahko vrnili domov.

Medtem pa se dogaja še nekaj, na kar zahodni mediji niso pozorni.

Vse več predstavnikov lokalnih oblasti napoveduje naslednje, logične korake, ki bodo sledili odcepitvi štirih ozemelj Ukrajine in njihovi pridružitvi Rusiji.

Tako naj bi bili danes, 27. septembra najprej znani rezultati referenduma.

Nato bo državna Duma 28. septembra glasovala za vključitev novih regij v Rusijo.

Svet federacije bo o tem glasoval 29. septembra.

Nato bo 30. septembra predsednik Rusije Vladimir Putin predal sporočilo zvezni skupščini, v katerem napoveduje ponovno združitev novih štirih entitet z Rusijo.

Dejstvo, da predvsem zahodne države ne bodo priznale pripojitev Rusijo ne bo motilo - nove države namreč ne bodo obstajale kot samostojne, kjer bi bilo za njih priznanje izjemnega pomena za preživetje, pač pa kot del Rusije.

Kmalu zatem naj bi sledili praktični koraki, kar pomeni, da bo nedolgo po 1. oktobru Rusija vsa nova ozemlja (dve regiji in dve republiki) pričela obravnavati kot ruska ozemlja.

Pri tem bo Rusija pridobila 95 odstotkov industrijskega potenciala Ukrajine.

Pridobila bo tudi več milijonov novih državljanov, ki se veselijo pridružitve novi državi.

Pridobila bo tudi ogromna področja, znana po pridelavi pšenice, sadja in drugih dobrin, z velikimi količinami rudnih bogastev.

Dejstvo, da predvsem zahodne države ne bodo priznale pripojitev Rusijo ne bo motilo - nove države (dve odcepljeni regiji bosta le za trenutek razglašeni državi, da bi bili nato pripojeni Rusiji) namreč ne bodo obstajale kot samostojne, kjer bi bilo za njih priznanje izjemnega pomena za preživetje, pač pa kot del Rusije.

Rusija pa je že priznana država.

Da gre v primeru pripojitve brez soglasja Ukrajine za kršitev pozitivnega mednarodnega prava je sicer točna kritika, toda težava je, da so na enak način ravnale (v primeru Kosova) zahodne države, ki so ostale gluhe na opozorila Rusije, ki zato v tem primeru lahko trdi, da se le odziva na kršitve Zahoda.

Nezakonito priznanje Kosova, ki ga je podprla tudi Slovenija, se sedaj Zahodu vrača kot bumerang - kar smo nekateri napovedovali že v preteklosti.

Bodo države zaradi ruske poteze prekinile diplomatske odnose z Moskvo?

Tudi to ni zelo verjetno, odnosi pa že danes niso daleč od te točke, tako da je za Rusijo praktično vseeno, kaj bodo storile zahodne države - odnosi z njimi so že daleč pod lediščem.

Zahodne države lahko po totalni ekonomski vojni Rusiji sedaj kvečjemu le še napovedo vojno...

Tega pa ne bodo upale storiti zaradi jedrskega arzenala Rusije, največjega in najmodernejšega na svetu.

To zelo jasno razkrivajo tudi v propagandnih video posnetkih. Označiti vse to za preprosto prisvajanje tujega je seveda enostavno - a je daleč od resnice.

Še nevarnejše pa je dejstvo, da se bo v tem primeru ponovila situacija iz februarja, a v še bolj zaostreni obliki – tako kot sta bili februarja letos s strani Rusije priznani dve državi, ki nista bili popolnoma osvobojeni, bo tokrat Rusija na podlagi samoodločbe prebivalstva pripojila ozemlja, na delu katerih bo še vedno – ukrajinska vojska.

In kaj to pomeni?

V skladu z rusko ustavo to pomeni, da bo ukrajinska vojska ogrožala ozemeljsko celovitost in integriteto Rusije.

Vladimir Putin je že pred meseci dejal, da Rusija v Ukrajini v resnici še ni začela nič resnega.

To ima dve posledici.

Rusija bo proti ukrajinski vojski lahko uporabila vse vojake, ki so ji na voljo (tudi nabornike, ne samo mobilizirance iz rezerve) in vse orožje, obenem pa bo zato, ker gre za obrambo same Rusije njen odziv silovitejši.

Vladimir Putin je že pred meseci dejal, da Rusija v Ukrajini v resnici še ni začela nič resnega.

Šele sedaj bomo videli, na kaj je s tem v resnici ciljal.

Začela se bo – zaradi potez Zahoda, o tem ni dvoma – zelo resna vojna.

Ukrajina bo v tem primeru dobila ultimat, da – v najverjetneje 24 urah – umakne svojo vojsko z ozemlja Rusije.

V kolikor ne bo sledila zahtevi Rusije – kar je verjetno - bo Ukrajini napovedana »prava« vojna.

»Posebne vojaške operacije« v Ukrajini več ne bo, začela se bo vojna Ukrajine in Rusije ter posredno tudi odkrita vojna NATO in Rusije.

Ruski obrambni minister je že opozoril, da je NATO de facto v vojni z Rusijo, še posebej z logistično pomočjo, informacijami, obveščevalnim delom. Bojišče vsak dan spremlja 200 komercialnih in 70 zahodnih vojaških satelitov.

Bodo nekateri med njimi postali tarča ruskega orožja, raket S-500 ali sistema Peresvet?

Ne bi bilo neverjetno.

Skoraj zagotovo pa sledijo udari na centre odločanja, uporaba težjih raket in ruskih strateških bombnikov ter metodično uničevanje ukrajinske infrastrukture.

Posadke bombnikov se že pripravljajo, kot kažejo posnetki ruskih kanalov.

Posredno pa se s tem odpira celo uporaba jedrskega orožja.

Ruska doktrina omogoča uporabo jedrskega orožja v primeru ogrožanja eksistence države, toda Vladimir Putin je v zadnjem nastopu – za mnoge neopazno – ta standard znižal na »ogrožanje ozemeljske celovitosti« Rusije. Bo Zahod tvegal preizkus, če se morda »Putin moti«?

Ruska doktrina omogoča uporabo jedrskega orožja v primeru ogrožanja eksistence države, toda Vladimir Putin je v zadnjem nastopu – za mnoge neopazno – ta standard znižal na »ogrožanje ozemeljske celovitosti« Rusije.

Bo Zahod tvegal preizkus, če se morda »Putin moti« in upal, da bo Putina pri uporabi jedrskega orožja - zadržala bolj stroga jedrska doktrina Rusije?

Je verjetno, da Vladimir Putin, če bi ocenil, da je zaradi kršitve integritete ogrožen že obstoj Rusije - s svojim mnenjem ne bi prevladal?

To bomo videli že kmalu, toda postavljati varnost sveta na kocko zaradi odgovora na zgornje vprašanje - je dobesedno noro.

Težava je, da bi se takšno preizkušanje Rusije lahko sprevrglo v precej nevarno početje, ki bi se končalo z jedrskimi gobami, najverjetneje na zahodu Ukrajine.

In skoraj gotovo je, da ZDA ne bodo tvegale lastnega uničenja zaradi neke Ukrajine. Tveganje za Rusijo je v tem primeru veliko manjše, kot naivno na Zahodu menijo tisti, ki so prepričani, da so države Evropske unije in celo Ukrajina res zaščitene z ameriškim jedrskim dežnikom.

Rusija je zaradi lastne varnosti jedrsko orožje vsekakor pripravljena uporabiti, to je jasno. Pa so ZDA pripravljene sprožiti jedrsko vojno tudi za ceno jedrskega uničenja Ukrajine?

Vladimir Putin je večkrat jasno povedal, da »ne blefira«, evroatlatska politična »elita« (beri: ohola in lahkomiselna), ki potiska EU vse globje v vojno pa se dela, da ga ne sliši...

In v isti sapi sama blefira, da je pripravljena Ukrajino »braniti dokler bo potrebno« in »do  konca« - in še naprej.

Upajmo, da ne bo prozoren blef Zahoda izginil - v jedrski gobi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek