REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bidna podpirajo le še vrstniki! Prestopil je »rdečo črto« Američanov

Bidna podpirajo le še vrstniki! Prestopil je »rdečo črto« AmeričanovAmeriški predsednik je izgubil podporo dela demokratov, mladih Američanov in nebelcev med prebivalci ZDA. Vir: Posnetek zaslona, X

Zdi se, da je predsednik Združenih držav Amerike Joseph Biden prestopil usodno »rdečo črto« in s svojim početjem demotiviral številne Američane, ki so razmišljali, da bi mu dali priložnost za ponovno izvolitev.

New York Times: Gaza je postala »pokopališče« za otroke. Vir: Posnetek zaslona, X

Newsweek piše, da je odziv na vojno med Izraelom in Hamasom ameriškega voditelja postavil v težak položaj, saj ga zdaj več ključnih blokov demokratov, mladih Američanov in nebelskega prebivalstva vidi kot preveč »proizraelskega«.

Čeprav zunanja politika na ameriških predsedniških volitvah običajno ni v središču pozornosti, vse več Američanov noče podpreti drugega Bidnovega mandata v Beli hiši prav zaradi njegovega zavračanja poziva k prekinitvi ognja na Bližnjem vzhodu.

»Pod nobenim pogojem ne bom glasovala za Joeja Bidna.

Nobena druga politika, ki jo je zagovarjal, me ne zanima.

Kot Američanka armenskega porekla ne morem podpreti predsednika, ki je prižgal zeleno luč etničnemu čiščenju in genocidu nad Palestinci na območju Gaze je nedavno dejala priljubljena ameriška voditeljica Ana Kasparian in dodala, da je to zanjo »rdeča črta«.

Za »Newsweek« je povedala, da »nima težav« z zavezništvom med ZDA in Izraelom ter podpira prizadevanja za boj proti Hamasu.

»Toda česar ne podpiram, je, da Biden v bistvu dovoljuje popolno razgradnjo mednarodnega prava, da bi uporabil dvojna merila do Izraela,« je poudarila Kasparianova.

V torek objavljena anketa Reutersa je pokazala, da idejo o prekinitvi ognja podpira 68 odstotkov Američanov, med njimi približno tri četrtine demokratov in polovica republikancev.

»Naravnost noro je videti predsednika, Belo hišo in Demokratsko stranko, ki delujejo tako neusklajeno z večino volivcev.

Nobena količina propagande ali spina Johna Kirbyja ne bi olajšala pogled povprečnega ameriškega volivca na izraelska letala, ki bombardirajo begunska taborišča in bolnišnice poudarja direktor komunikacija »Demokratov pravičnosti« (Justice Democrats) Usamah Andrabi.

Višji sodelavec inštituta Brookings Shibley Telhami, ki že desetletja spremlja javno mnenje v ZDA, trdi, da je premik v stališčih Američanov dosegel »vrelišče«, kakršnega še ni videl.

Anketa o kritičnih vprašanjih Univerze v Marylandu, ki jo je pomagal izvesti, je pokazala upad podpore Izraelu med prvim napadom Hamasa 7. oktobra in v naslednjih dveh tednih.

»Še bolj pomembno za (predsedniške) volitve (leta 2024) pa je, da velik del mladih demokratov, mlajših od 35 let, meni, da je Biden preveč proizraelski,« je zatrdil sogovornik »Newsweeka« Shibley Telhami.

Spomnil je, da so bili prav mladi volivci ključni za Bidnovo zmago leta 2020.

Ne samo, da se sedanji predsednik sooča z dramatično nizko podporo in zaostaja za nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom, ampak, kot je pokazala anketa New York Timesa, so edina skupina, v kateri mu je uspelo ohraniti podporo, pravzaprav njegovi vrstniki – med starejšimi, belimi Američani.

»Zdi se, kot da poskuša Biden te volitve prepustiti Donaldu Trumpu ali komurkoli, ki je kandidat republikancev,« pravi Andrabi.

Analitiki, s katerimi se je pogovarjal »Newsweek«, poudarjajo, da je Bidnovo stališče do vojne še posebej velika težava v njegovi kampanji za ponovno izvolitev v Michiganu, kjer je več kot 200.000 registriranih volivcev muslimanov, trije milijoni ljudi pa so bližnjevzhodnega in severnoafriškega porekla.

In Michigan že od leta 2004 ni glasoval za kandidata-poraženca.

»Velika muslimanska skupnost arabske skupnosti v Michiganu se je zdaj zaradi vodenja te vojne uprla Bidnu,« opozarja Kasparianova.

Druge skupine, vključno z več kot 900 temnopoltimi krščanskimi verskimi voditelji, prav tako nasprotujejo Bidnovemu stališču do konflikta.

»To je trenutek, ko ljudje dejansko razumejo, kdo je Biden in kakšen je njegov značaj.

Biden, ki so ga ljudje volili leta 2020, ni Biden, kot ga vidijo zdaj, in to bi lahko bila zanj največja težava med volitvami,« sklene Telhami.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek