REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bi razbitina iz druge svetovne vojne lahko povzročila naslednjo eksplozijo, podobni bejrutski?

Bi razbitina iz druge svetovne vojne lahko povzročila naslednjo eksplozijo, podobni bejrutski?Nevarna ladijska razbitina v Temzi. Vir: Twitter

Ogromna eksplozija v Bejrutu, ki je najprej odnesla pol mesta, nato po protestih demonstrantov pa še libanonsko vlado (ki je že napovedala prečasne volitve) in bi lahko morda spravila na kolena celo državo, morda ne bo ena in edina te vrste.

V Veliki Britaniji, v ustju reke Temze, neposredno ob Londonu namreč počiva pod vodo kar 1500 ton eksploziva, ki se nahaja v potopljeni ladji.

Razbitina v Temzi
Razbitina v Temzi. Vir: Twitter

Če bi ta tovor eksplodiral, bi verjetno povzročil še hujšo eksplozijo, kot jo je bejrutsko skladišče amonijevega nitrata.

Če bi ta tovor eksplodiral, bi verjetno povzročil še hujšo eksplozijo, kot jo je bejrutsko skladišče amonijevega nitrata.

Ob vsem tem pa strokovnjaki še vedno ne vedo, kako naj se lotijo tega problema. Strah jih je celo, da bi bili poskusi odstranjevanja tovora zelo nevarni.

Hkrati pa del ladje, ki moli iz vode s seboj prinaša nova tveganja, saj bi ti deli ladje lahko ob zlomu prav tako povzročili eksplozijo.

Vse skupaj se je začelo leta 1944, ko se je ladja SS Richard Montgomery, ena od ameriških ladij razreda »Liberty« po udarcu v greben potopila.

Ladje razreda Liberty
Ladje razreda Liberty. Vir: Arhiv

Te ladje so lahko nosile okoli 10.000 ton tovora.

Ladja »Montgomery« je imela na krovu 6000 ton streliva. Okoli 4500 ton so ga rešili, nato pa se je ladja prelomila in potopila.

Oblasti sedaj razmišljajo, da bi prerezale jambore, ki štrlijo nad vodo, vendar je to nevarno, saj bi tudi zaradi tega tovor lahko eksplodiral.

Mesto so zavarovali z bojami in potopljeno ladjo zadnjih 76 let pustili pri miru.

Največji problem pa so jambori, ki »napenjajo« razbitino tako, da bi to lahko povzročilo eksplozijo.

Ladja je sicer skoraj dva kilometra od obale, toda eksplozija bi lahko povzročila »mini cunami«, ki bi sprožil valove, visoke od enega do štirih metrov.

Največji problem pa so jambori, ki »napenjajo« razbitino tako, da bi to lahko povzročilo eksplozijo.

Ta pa bi lahko bila usodna tudi za ladje, ki plujejo v bližini.

Posledice druge svetovne vojne tako na nekaterih delih sveta občutijo še vse do danes.

Delite članek