REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bi bilo potrebno cepljene zdraviti zastonj, necepljene pa samo do višine njihovih vplačil v zdravstveno blagajno?

Bi bilo potrebno cepljene zdraviti zastonj, necepljene pa samo do višine njihovih vplačil v zdravstveno blagajno?Vučić prejema tretji odmerek cepiva Sinopharm. Vir: Twitter
Če je letni zdravstveni prispevek okoli 550 evrov, toliko pa stane en dan v bolnišnici, vi ste pa mesece v bolnišnici, potem si lahko hitro izračunate, koliko so država in drugi državljani to plačali!

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je prejel tretji odmerek kitajskega cepiva Sinopharm.

Ob  tem je dejal, da »igle ni niti občutil«, prav tako pa je opozoril, da se je družil z veliko ljudmi, včasih jih je bilo več tisoč, ne da bi se okužil.

Prepričan je, da bi tudi okužbo najbrž zlahka prebolel.

Znova pa se je razjezil zaradi tistih, ki še vedno zavračajo cepljenje.

Danes namreč državno zdravstvo zdravi vse bolnike s covid-19, ne glede na to, ali so bili cepljeni ali ne – in to brezplačno.

Tako je tudi v številnih drugih državah sveta, tudi v Sloveniji.

Toda srbski predsednik je dejal, da to ni edina možnost.

Ocenil je, da bi se lahko odzvali tudi drugače in »ostali v okviru (srbske) ustave« ter dodal, da je tudi sam kriv za sedanje slabo stanje glede precepljenosti v Srbiji, ker je »računal na zavest in odgovornost ljudi.«

»Lahko bi to naredili tako, da bi vse cepljene zdravili brezplačno, necepljene pa bi zdravili brezplačno samo do višine zdravstvenega prispevka na letni ravni. Tega se nismo spomnili, preveč smo računali na zavest ljudi. To je sedaj že propadlo kot ideja, tega zdaj že ni mogoče izpeljati v praksi,« je še dejal.

Takšne ideje se sicer pojavljajo tudi v Sloveniji.

Vučić je ob tem dodal, da bi bilo to »popolnoma fer«, ker bi ljudje potem videli, koliko je žrtev med zdravstvenimi delavci in koliko to stane državo.

»Če je letni zdravstveni prispevek okoli 550 evrov, toliko pa stane en dan v bolnišnici, vi ste pa mesece v bolnišnici, potem si lahko hitro izračunate, koliko so država in drugi državljani to plačali,« je opozoril Vučić.

Takšno reševanje problema bi bilo seveda zelo ustavno sporno v vsaki demokratični državi.

Je pa res, da bi se to dalo urediti z zakonodajo, še posebej, če bi bilo uvedeno obvezno cepljenje, ki so se ga številne države otepale - za ceno milijonov mrtvih.

Delite članek