REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Berlin prestopil Rubikon! Rusom ni jasno, kaj so Nemci pričakovali s pomočjo Kijevu, ko je ruska vojska močnejša

Berlin prestopil Rubikon! Rusom ni jasno, kaj so Nemci pričakovali s pomočjo Kijevu, ko je ruska vojska močnejša»Samo dejstvo, da se ukrajinski režim oskrbuje s smrtonosnim orožjem nemške izdelave, ki se uporablja ne le proti pripadnikom ruske vojaške službe, temveč tudi proti civilnemu prebivalstvu Donbasa, presega rdečo črto,« je v intervjuju dejal veleposlanik Sergej Nečajev.

Nemčija je »prestopila tenko rdečo črto«, ko je režimu v Kijevu začela dobavljati svoje smrtonosno orožje. O tem je v intervjuju za časnik Izvestija spregovoril ruski veleposlanik v Nemčiji Sergej Nečajev.

Nečajev meni, da je pitanje Kijeva z orožjem pot v nikamor, le podaljšuje konflikt in povečuje žrtve.

Odločitev je spodkopala desetletja sprave od konca druge svetovne vojne in nacistične invazije na Sovjetsko zvezo, je dodal diplomat.

»Samo dejstvo, da se ukrajinski režim oskrbuje s smrtonosnim orožjem nemške izdelave, ki se uporablja ne le proti pripadnikom ruske vojaške službe, temveč tudi proti civilnemu prebivalstvu Donbasa, presega rdečo črto,« je v intervjuju dejal veleposlanik Sergej Nečajev.

Dodal je, da bi moral Berlin vedeti bolje, »glede na moralno in zgodovinsko odgovornost, ki jo ima Nemčija pred našim narodom za nacistične zločine.«

»Prestopili so Rubikon!« je izjavil Nečajev, pri čemer je uporabil znano frazo, ki označuje prehod točke brez vrnitve.

Berlin je v primeru Ukrajine namreč zavrgel svojo dolgoletno politiko nepošiljanja orožja na območja oboroženih spopadov, da bi se pridružil ZDA in drugim zaveznicam NATO pakta pri zagotavljanju orožja Ukrajini.

Nemška vlada trdi, da ima moralno odgovornost podpreti Kijev, da se lahko brani pred Rusijo.

Nemčija se je pridružila tudi prizadevanjem Evropske unije za ločitev gospodarstev držav članic od ruskega gospodarstva. Nemška podjetja se že pet desetletij zanašajo na poceni ruski zemeljski plin, kar je tradicija še iz časov pred razpadom Sovjetske zveze.

Nemška vlada je »enostransko ukrepala, da bi uničila dvostranske odnose [z Rusijo], ki so bili edinstveni po obsegu in globini in so bili zgrajeni desetletja,« je opozoril ruski veleposlanik v Nemčiji.

»V bistvu je povojna sprava naših narodov in ljudstev - spodkopana,« je poudaril Nečajev.

Po besedah ​​diplomata so gospodarske omejitve, uvedene Rusiji zaradi ukrajinskega konflikta, povzročile močno povečanje računov za komunalne storitve, skok cen življenjskih potrebščin in zmanjšanje realnih dohodkov v Nemčiji.

Nečajev je opozoril, da »sankcijsko vojno« proti Moskvi v Nemčiji, ki se je že soočila s protesti zaradi krize življenjskih stroškov, tudi nemški državljani vedno bolj razumejo kot »strel v lastno nogo«.

Veleposlanik je opozoril, da Rusiji ni bilo v veselje opazovati to škodo, ki nastaja, čeprav je zanjo kriv Berlin sam.

»Dobava smrtonosnega orožja ukrajinskemu režimu - ki se uporablja ne le proti ruskim vojakom, temveč tudi proti civilnemu prebivalstvu v Donbasu - je 'rdeča črta', ki je nemška vlada ne bi smela prestopiti,« je sklenil Nečajev.

Berlin prestopil rdečo črto! Rusom ni jasno, kaj so Nemci pričakovali s pomočjo Kijevu, ko je ruska vojska močnejša
Čečenski prostovoljci na ukrajinski fronti. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Po besedah ruskega ​​diplomata ni razloga za domnevo, da se bo agresivna retorika vlade v Berlinu do Ruske federacije (RF) v bližnji prihodnosti spremenila.

Pred tem je Werner Pacelt, profesor politologije na univerzi v Dresdnu, dejal, da se bo to jesen vsak prebivalec Nemčije soočil z inflacijo in pomanjkanjem energentov.

 Po njegovih besedah ​​bo ta situacija povzročila množične proteste po vsej državi.

Zaostrovanje razmer po Paceltovih besedah ​​povečuje tudi nepripravljenost državljanov, da prisilijo vlado kanclerja Olafa Scholza v ukrepe za izboljšanje razmer.

K temu prispeva tudi politika (ne)poročanja o protestih v tisku.

Z drugimi besedami – gre za brutalno cenzuro tako domačih kot ruskih medijev, zaradi katere v osrednjih medijih Evropske unije praviloma ni novic o protestih nezadovoljnih Nemcev zaradi zgrešene politike Scholzove vlade, ki državo pelje v prepad.

Pred tem je generalni inšpektor nemških oboroženih sil general Eberhard Zorn pozval k trezni oceni ruske vojaške moči.

Generalni inšpektor nemških oboroženih sil general Eberhard Zorn opozarja, da ​​pomemben del ruske flote ni bil nameščen v Ukrajini.

Opozoril je tudi na velik potencial ruskega letalstva in odlično preskrbljenost oboroženih sil Ruske federacije z oborožitvijo.

V istem slogu je razkril, da so »zahodni vojaški strokovnjaki zaskrbljeni zaradi naraščajočega števila lažnih poročil o slabem stanju oborožitve ruskih sil.«

»Zaradi takšnih ponaredkov bi se lahko zgodilo, da zahodne države in Ukrajina zaupajo njihovim dezinformacijam,« je sklenil nemški general Eberhard Zorn.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek