REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bavarska razširila policijska pooblastila

Bavarska razširila policijska pooblastilaBavarska zastava

Medtem ko predstavniki konzervativne CSU zagotavljajo, da novi zakon le omogoča policiji izvajanje svojih nalog v trenutni situaciji, nasprotniki trdijo, da so ogrožene človekove pravice. V torek je bavarski parlament sprejel zakon, ki je razširil policijska pooblastila v tej južnonemški zvezni deželi, pri čemer je bilo 89 glasov za, 67 proti in dva poslanca sta se vzdržala.

Zakon tako omogoča policiji, da izvede preventivne ukrepe v primeru pričakovane nevarnosti, medtem ko je do sedaj veljalo, da lahko to izvedejo v primeru konkretne nevarnosti. 

Zakon tako omogoča policiji, da izvede preventivne ukrepe v primeru pričakovane nevarnosti, medtem ko je do sedaj veljalo, da lahko to izvedejo v primeru konkretne nevarnosti. Dalje zakon predpisuje uporabo spletnega nadzora, prepoznavanje obrazov, zaplembo pošte, uporabo brezpilotnikov in kamer, kot tudi preventivne odvzeme vzorcev DNK.

Bavarski notranji minister Joachim Herrmann je v razpravi dejal, da gre za »zaščitni zakon in ne nadzorni zakon«. Po njegovem zakon zagotavlja večjo varnost, več človekovih pravic in zasebnosti.

 Bavarski notranji minister Joachim Herrmann je v razpravi dejal, da gre za »zaščitni zakon in ne nadzorni zakon«. Po njegovem zakon zagotavlja večjo varnost, več človekovih pravic in zasebnosti. CSU zavrača kritike rekoč, da je zakon v skladu z nemško ustavo kot tudi da nasprotniki izrabljajo zakon za predvolilno kampanjo. Namreč oktobra letos bodo potekale regionalne volitve.