REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Barbarstvo agresorjev: »Da držimo prst na stikalu, kaže podatek, da je 70% ozemlja države ostalo brez elektrike!«

Barbarstvo agresorjev: »Da držimo prst na stikalu, kaže podatek, da je 70% ozemlja države ostalo brez elektrike!«Napadi na električno omrežje - zakoniti ali nezakoniti? Vir: Telegram, zajem zaslona

Danes številni politiki ter mediji v Evropski uniji ter ZDA in nasploh na »Zahodu« neprestano obsojajo barbarstvo Rusije, ki izvaja napade na »kritično infrastrukturo« ter transformatorske postaje v Ukrajini.

Na podoben način te iste napade glasno obsojajo tudi predstavniki slovenske vlade in različni strokovnjaki.

Medtem ko ruska vojska opravičuje napade kot neizogibne zaradi »vojaške nuje,« pa že nekaj stavkov iz osrčja poveljstva, jasno razkriva, za kako hude zločine dejansko gre.

»Da držimo prst na stikalu, kaže podatek, da je 70 odstotkov ozemlja države ostalo brez elektrike. Elektriko lahko prižigamo in izklapljamo, kjer jo potrebujemo in kjer želimo,« so načrtovalci napadov brez sramu povedali v kamere.

In kaj mislite, čigave besede so to?

So to besede enega od ruskih vojaških častnikov?

So to besede generala Surovikina, ki surovo obračunava z nedolžnimi ukrajinskimi civilisti?

So to besede enega od ruskih vojaških častnikov? Ali Dmitrija Medvedjeva ali pa Vladimirja Putina? Ne, niso. To so besede Jamieja Shea, direktorja urada za informiranje in tisk pri zvezi NATO.

Morda kakšnega ruskega mnenjskega voditelja?

Ali pa so to morda besede namestnika predsednika ruskega Varnostnega sveta Dmitrija Medvedjeva ali ruskega predsednika Vladimirja Putina?

Ne, niso. To so besede Jamieja Shea, direktorja urada za informiranje in tisk pri zvezi NATO.

Niso bile izrečene te dni, ampak že leta 1999 - med akcijo Nata ciničnega naslova »Milostljivi angel«. Torej med bombardiranjem ZR Jugoslavije.

Takrat je zveza NATO skoraj tri mesece v ZRJ, predvsem pa na ozemlju tedanje in današnje Srbije rušila civilne mostove, transformatorje, železnice, tovarne, vodne zbiralnike, celo bolnišnice – in pobijala civiliste.

Shea, tedaj predstavnik za tisk pri zvezi NATO, je na tisoče pobitih civilistov in veliko več kot jih je v sedanji vojni v Ukrajini - opravičeval kot nujne »kolateralne žrtve«.

Spomnimo, leta 1999 je NATO ob podpori »svetovne skupnosti« in večine držav Evropske unije izvedel tudi zračne napade na elektrarne v Srbiji, zaradi česar je v vsej državi za več tednov prišlo do izpada elektrike.

WP - poročilo o bombardiranju elektrarn v Srbiji
WP - poročilo o bombardiranju elektrarn v Srbiji. Vir: Zajem zaslona

Pri tem so uporabljali tudi povsem novo orožje – grafitne bombe, ki so onesposobile električno mrežo v Srbiji.

In kako so ravnali zahodni mediji?

O tem so ponosno poročali, vključno s Washington Postom in televizijo CNN.

»Beograd je čez noč osvetljevala le mesečina, potem ko so Natovi zračni udari v večjem delu Srbije izključili električno omrežje,« je navdušeno poročal CNN.

Poročali so o vsaki onesposobljeni elektrarni in navdušeno pisali o uporabi najnovejše vrste streliva – grafitnih bomb.

Danes, ko je Ukrajina v mraku, ki se vidi celo iz satelitov, pa se jim to ne zdi več tako smešno in pravično.

»Za prebivalce Beograda in drugih srbskih mest so napadi zveze NATO na glavne proizvajalce električne energije od sedaj naprej razkrili, da bo bitka za Kosovo za njih tako blizu kot hladilnik, ki ne deluje več, kot vodne pipe, iz katerih komaj še kaplja, kot pečica, ki ostaja hladna, kot dvigala, ki ne delajo več, kot semaforji, ki so prenehali delovati in kot kruh, ki prihaja iz pekarn pozno, saj pekarne ponoči več ne delajo,« je v članku »Srbi vznemirjeni zaradi napadov zveze NATO na proizvajalce električne energije,« 4. maja leta 1999 zapisal ameriški novinar Daniel Williams.

Nato bombe - toplarna
NATO bombe na toplarne. Vir: Zajem zaslona

Zdaj pa zahodne države zahtevajo, da Rusija preneha z napadi na ukrajinske objekte energetske infrastrukture.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že obtožila Moskvo, da so »ruski napadi na civilno infrastrukturo, zlasti na električno energijo, vojni zločini

Ob tem mnogi tudi namerno pozabljajo, da se napadi ruskih sil zelo razlikujejo od napadov zveze NATO.

Ruska vojska ne napada samih elektrarn. Kremelj je z napadi na električno omrežje pričel šele po terorističnih napadih v sami Rusiji in potem, ko po več kot pol leta vojne ni bilo mogoče na drugačen način preprečiti transportov zahodne vojaške tehnike in vojakov iz zahoda na vzhod Ukrajine.

Ruska vojska namreč ne napada samih elektrarn, ki proizvajajo energijo. Celih mest ne spreminja v pepel, tako kot je to počel NATO.

Kremelj je z napadi na električno omrežje pričel šele po terorističnih napadih v sami Rusiji in potem, ko po več kot pol leta vojne ni bilo mogoče na drugačen način preprečiti transportov zahodne vojaške tehnike in vojakov iz zahoda na vzhod Ukrajine.

V nasprotju s tem so se napadi zveze NATO na električno omrežje in drugo civilno infrastrukturo, ki bi jo lahko uporabljala tudi vojska pričeli že od prvega dne »intervencije.«

Bombardiranje in raketni napadi na Srbijo so trajali 78 dni. Ubitih je bilo več kot 3000 civilistov, več deset tisoč pa je bilo ranjenih.

Odgovornost za ta dejanja nosi 19 držav Nata, ki so sodelovale pri tem vojnem zločinu.

Grafitna bomba
Grafitna bomba. Vir: Zajem zaslona

V nasprotju s tem ruske sile uporabljajo rakete, za tarče pa izbirajo distribucijska vozlišča elektroenergetskega omrežja, ki imajo pomembno vlogo pri oskrbi ukrajinske vojske.

Zahodni mediji so poskusili z dolgimi analizami raziskati, kdaj in kako bi lahko napadi Rusije predstavljali zločine.

In prišli do sklepa, da bi bilo to mogoče reči le v nekaterih primerih, kjer naj bi bila uničena infrastruktura, ki je bila namenjena izključno civilni uporabi.

Istočasno pa priznavajo, da je električno omrežje, ki služi tudi vojski v vsaki vojni legitimen cilj napadov.

Že same izjave in medijski zapisi pa razkrivajo, za kaj v resnici gre.

Za hinavščino.

Nato bombardiranje Srbije
NATO bombardiranje Srbije. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Licemerje tistih na Zahodu, ki danes obsojajo ruske napade, zato res nima meja...

Napade na električno mrežo obsojajo le danes, ko je to v skladu z interesi Washingtona, nekoč pa so jih opravičevali kot legitimne vojaške poteze.

Nemški generatorji - na prodaj? Zahodna pomoč Ukrajini... Vir: Zajem zaslona, Telegram

In nikjer niso opozarjali, da naj bi bili podobni, a v resnici še hujši napadi zveze NATO (usmerjeni na civilne elektrarne in ne transformatorje) preveč »nesorazmerni«.

Ali kako drugače kršitev vojnega prava.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek