REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ban Ki Moon na poslovilni novinarski konferenci obžaloval svetovni neuspeh glede Sirije

Ban Ki Moon na poslovilni novinarski konferenci obžaloval svetovni neuspeh glede Sirije

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki bo konec decembra položaj predal Antoniu Guterresu, je na svoji sklepni novinarski konferenci po desetih letih vodenja ZN izrazil globoko obžalovanje, da svet ni uspel zaustaviti morije v Siriji, uvodoma pa je posvaril, da Južnemu Sudanu grozi genocid.

Ban Ki Moon se s položaja poslavlja že teden dni in pred dnevi so mu v pritličju palače narodov ob Vzhodni reki razkrili portret. Nocoj bo imel poslovilno večerjo v restavraciji Cipriani tudi od New Yorka, obiskal je Belo hišo in podpredsednika ZDA Josepha Bidna, ki se jima je na kratko pridružil tudi predsednik Barack Obama.

Ban je izrazil spoštovanje do novinarjev in dejal, da imajo pomembno vlogo, vendar potem sprejel le šest vprašanj. Novinarsko konferenco je začel z opozorilom, da Južnemu Sudanu grozi genocid, ker so tamkajšnji voditelji izdali zaupanje ljudstva in zapravili mirovni sporazum. Varnostni svet ZN je pozval, naj odločno ukrepa tudi s sankcijami in drugimi kaznovalnimi ukrepi.

Zadnjih deset let je označil za obdobje nenehnih izzivov, vendar tudi dokaz, da lahko skupno ukrepanje spremeni življenja milijonov na bolje. To so bili cilji deklaracije tisočletja in sedaj nova razvojna agenda, pa pariški podnebni sporazum, ki ga je posebej izpostavil. Boj proti podnebnim spremembam pomeni delovna mesta, gospodarsko rast in čistejši zrak, zato je pariški podnebni sporazum dosežek, ki ga je potrebno podpirati in negovati.

Najbolj je obžaloval, da svet ni uspel ustaviti vojne v Siriji, ki ostaja globoka luknja na globalni vesti. Obžaloval je, da ni sočutja in solidarnosti za Sirijo, ker se ljudje držijo ozkih osebnih interesov, kar bi morali v imenu človeštva zavrniti. Mesto Alep je opredelil kot sinonim za pekel.

Mednarodno sodelovanje po njegovih besedah ostaja pot v smeri mirnejšega in naprednejšega sveta, zaradi česar si bo še naprej prizadeval, da svetovne voditelje prepriča v to prevladujoče dejstvo 21. stoletja.

Delite članek