REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bahmut je padel - Artemovsk osvobojen, končala se je doslej največja bitka 21. stoletja

Bahmut je padel - Artemovsk osvobojen, končala se je doslej največja bitka 21. stoletjaBahmut - zmaga Wagnerja. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Bahmut, ki bo od danes znova Artemovsk (rusko/sovjetsko ime mesta) je osvobojen, poroča rusko obrambno ministrstvo.

Poraz ukrajinske vojske in neonacističnih enot je hud udarec za režim Vladimirja Zelenskega in NATO.

Bitka je trajala natančno 224 dni in velja za doslej največjo v 21. stoletju.

To je danes objavil vodja Wagnerjevih sil Jevgenij Prigožin v videu, objavljenem na Telegramu.

Nerazumljivo je, da se je ukrajinsko vodstvo odločilo, da poskuša mesto, obsojeno na padec, braniti z vsemi silami tudi takrat, ko je bil poraz neizogiben.

Boj je odločila številčna premoč ruskega topniškega ognja in Ukrajina tega ni imela nikoli možnosti preseči.

V analizi celotne bitke MoA ugotavlja, da so bile izgube za Ukrajince v tem mestu v zadnjih 5 mesecih od 300 do 500 mož na dan. To skupaj pomeni 60.000 žrtev.

Pred desetimi dnevi so ukrajinske enote, vključno z nacifašistično brigado Azov, poskusile s prodorom na bokih severno in južno od Bahmuta, da bi ukrajinskim enotam v mestu omogočile lažji beg proti zahodu.

Vir: Posnetek zaslona, Telegram

V vseh zahodnih medijih so objavili, da je šlo za velik uspeh ukrajinske vojske. Dan za dnem objavljajo tudi popolne neresnice o tem, da Rusi napadajo »s taktiko človeških valov« znano iz prve svetovne vojne. To trdi celo BBC…

Samo ta napad Ukrajincev, ki je uspel premakniti fronto začasno le en ali dva kilometra globoko, je ukrajinsko vojsko stal več kot 1600 mož in več kot 50 oklepnih vozil.

Samo ta napad Ukrajincev, ki je uspel premakniti fronto začasno le en ali dva kilometra globoko, je ukrajinsko vojsko stal več kot 1600 mož in več kot 50 oklepnih vozil.

O tem je poročal tudi upokojeni polkovnik ameriške vojske Douglas Macgregor.

Na ruski strani so se v mestu borile predvsem Wagnerjeve čete. A tega uspeha niso dosegle same.

Ruska vojaška obveščevalna služba, topništvo in logistika so imeli pomembno vlogo v boju.

Mesto je uničeno, vendar bo še naprej obstajalo, saj je pomembno logistično središče, skozi katerega poteka več železniških in cestnih povezav.

Mariupol, ki je padel/bil osvobojen pred enim letom, praktično na isti dan, se že obnavlja.

Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Čez mesec ali dva, ko se bo fronta oddaljila od Artemovska, se bo tudi tam začela obnova, dan osvoboditve pa bosta Mariupol in Bahmut/Artemovsk lahko praznovala skupaj, z letom dni razmaka.

Mnogi se že sprašujejo, katero mesto bo naslednje čez leto dni – morda Odesa?

Izgube za Ukrajince v tem mestu so bile v zadnjih 5 mesecih od 300 do 500 mož na dan. To skupaj pomeni 60.000 žrtev.

Znani Telegram kanal Colonelcassad, na katerem objavlja Boris Rožin je zapisal: »Režim Zelenskega je imenoval Bahmut – 'trdnjava Bahmut.'

Danes je ta 'trdnjava' padla kljub vsem naporom več kot 80 tisoč vojakov, ki so delovale v tej smeri, ne da bi upoštevali premeščene rezerve iz smeri Harkov, Svatovsky, Krasnolimansky, Zaporožje. Sovražnik se je kljub velikim izgubam močno upiral do konca, a mesta ni mogel zadržati.

Tudi mi smo v bojih za mesto utrpeli znatne izgube. PMC 'Wagner' in oborožene sile Ruske federacije. Kljub veselju zmage se danes spomnite tistih, ki so padli v teh mesecih v mestu in okolici zato, da bi ta zmaga postala mogoča.«

»Kljub vsem težavam, izgubam - ofenzivna operacija Artemovsk se je končala z našo zmago. Sovražnik je izgubil eno ključnih mest v Donbasu, utrpel je pošastne izgube v človeški sili in tehniki, bil prisiljen prilagoditi načrte za druge operacije in hkrati je prejel močan udarec glede svoje podobe…«

»Kot vsi razumejo, je PMC Wagner zdaj številka 1 na trgu zasebnih vojaških podjetij ne le pri nas, ampak tudi v svetu.

Država ima zelo resno orodje in bilo bi zelo zaželeno, da trenja v aparatu ali osebne ambicije ne preprečijo njegove nadaljnje uporabe v interesu zmage v vojni. 'Wagner' gre od 25. maja naprej gredo na dopust iz Artemovska – in popolnoma si ga zaslužijo…« sklene Colonelcassad.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek