REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Astronavti zaradi ruske sestrelitve satelita v kritju pred razbitinami, Kremelj opozorjen na »peklensko odškodnino«

Astronavti zaradi ruske sestrelitve satelita v kritju pred razbitinami, Kremelj opozorjen na »peklensko odškodnino«Mednarodna vesoljska postaja. Vir: Twitter

V ZDA so izrazili oster protest zaradi ruske sestrelitve starega satelita, zaradi katerega so nastale vesoljske razbitine, ki so ogrozile tudi posadko Mednarodne vesoljske postaje (ISS).

Posadka se je zaradi nevarnosti trčenja z nekaterimi deli sestreljenega satelita nekaj časa skrivala tudi v svojih modulih, čeprav doslej ni poročil o kakšni škodi.

Potem ko je Pentagon v orbiti opazil »dogodek, ki je ustvaril razbitine«, je tudi zunanje ministrstvo ZDA obsodilo ruski preizkus protisatelitskega izstrelka, in ga označilo za »nevarno in neodgovorno vedenje.«

»Vesoljsko poveljstvo ZDA se zaveda dogodka, ki je ustvarilo razbitine v vesolju,« je sporočilo ameriško obrambno ministrstvo in dodalo, da »aktivno dela na karakterizaciji polja odpadkov.«

Posadka se je zaradi nevarnosti trčenja z nekaterimi deli sestreljenega satelita nekaj časa skrivala tudi v svojih modulih.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price je Moskvo obtožil, da je s sestrelitvijo starega satelita ustvarila več kot 1500 kosov vesoljskih odpadkov, ki jim je mogoče slediti.

»Ta test bo znatno povečal tveganje za astronavte in kozmonavte na Mednarodni vesoljski postaji, pa tudi za druge dejavnosti človeških vesoljskih poletov,« je Price dejal novinarjem.

Vesoljske smeti
Vesoljske smeti. Vir: Twitter
Orbitalne »smeti« se namreč vrtijo okoli Zemlje tudi s hitrostmi preko 30.000 kilometrov na uro, zato že majhni koščki odpadkov lahko z lahkoto prebijejo trup vesoljskih postaj.

»Nevarno in neodgovorno vedenje Rusije ogroža dolgoročno varnost vesolja in jasno kaže, da so ruske trditve, da nasprotuje oboroževanju v vesolju, neiskrene in zahrbtne. ZDA bodo sodelovale z našimi zavezniki in partnerji, da se odzovejo na neodgovorno dejanje Rusije,« je dejal Price.

Kasneje istega dne je administrator ameriške vesoljske agencije NASA Bill Nelson za Washington Post dejal, da je bilo »nezaslišano« in »brez presedana«, da je Rusija izvedla »raketni napad«, in dodal, da verjame, da tudi ruska vesoljska agencija »ni vedela ničesar o tem« ter da so »verjetno prav tako zgroženi kot mi.«

Britanski časniki pa medtem poročajo, da je ruski preizkus povzročil mednarodne obsodbe in da je bila ruska vlada opozorjena, da Rusijo čaka »peklenska odškodnina« zaradi »znatnega povečanja tveganja« za astronavte, med katerima sta tudi dva ruska kozmonavta.

Pogled skozi okno - vesoljska postaja
Pogled skozi okno - vesoljska postaja. Vir: Twitter

Orbitalne »smeti« se namreč vrtijo okoli Zemlje tudi s hitrostmi preko 30.000 kilometrov na uro, zato že majhni koščki odpadkov lahko z lahkoto prebijejo trup vesoljskih postaj.

Ocean McIntyre, znanstveni asistent v laboratoriju za reaktivni pogon (JPL) ameriške vesoljske agencije NASA, je ob tem tvitnil: »Ali nista trenutno na krovu ISS dva ruska kozmonavta? Kdo pri zdravi pameti bi odobril kaj takega?«

Delite članek