REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Analitiki: Blok v Dnipropetrovsku zadela raketa ukrajinske protizračne obrambe S-300

Analitiki: Blok v Dnipropetrovsku zadela raketa ukrajinske protizračne obrambe S-300Svetovalec Zelenskega zelo dobro ve, kdo je v resnici odgovoren za tragedijo v Dnipru. Vir: Zajem zaslona, Twitter

V Ukrajini in svetu še vedno odmevajo razprave in obtožbe zaradi padca rakete na večstanovanjsko hišo v Dnipropetrovsku.

Medtem ko zahodni mediji poročajo o »namernem raketiranju« stanovanjskega bloka s strani Rusije je nekaj več luči na dogodek vrgla izjava Oleksija Arestoviča, po tem dogodku odstavljenega svetovalca vodje urada ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega. Arestovič je namreč na dan strašne tragedije izjavil, da jo je povzročila ukrajinska raketa zračne obrambe, saj je dobil to informacijo iz vira blizu ukrajinskih oboroženih sil.

Arestovič, ki je delal v predsednikovem uradu od decembra 2020, je zaradi svojih odmevnih izjav (saj je že leta 2019 napovedal ukrajinsko vojno z Rusijo) postal ena bolj prepoznavnih osebnosti na Zahodu.

Po njegovi oceni naj bi ukrajinska raketa zračne obrambe zadela raketo X-22 (Kh-22), ki pa je nato strmoglavila in eksplodirala ob padcu na stanovanjsko hišo.

S tem se je strinjal tudi ruski predstavnik v VS OZN, ki je dejal: »Ker je bila naprava protizračne obrambe nameščena v stanovanjskem območju [Dnipropetrovska] v nasprotju z normami mednarodnega humanitarnega prava, česar ste tako veseli, je sestreljena raketa padla na stanovanjsko stavbo.«

Arestovič je bil kmalu zatem tarča tako hudih kritik, češ da je osramotil državo in ukrajinsko vojsko, da je moral odstopiti. Ukrajinska vojska pa je trdila, da ruskih raket X-22 sploh ne zna sestreljevati, čeprav so se pred tem hvalili, da so jih več že sestrelili.

Svojo nekoliko drugačno analizo pa so naredili na Telegram kanalu  »Vojna proti ponaredkom« kjer trdijo, da je ukrajinski sistem zračne obrambe kriv za tragedijo v Dnipropetrovsku, ker raketa X-22 ni mogla uničiti stavbe.

Padla ukrajinska raketa zračne obrambe sistema S-300, ki je v službi oboroženih sil Ukrajine, je povzročila tragedijo v Dnipropetrovsku, piše kanal Telegram »Vojna proti ponaredkom«.

Po njihovi analizi je posnetek pokazal padanje rakete S-300, ki ni imela naprave za samouničenje.

Informacije, da je vhod stavbe zadela manevrirna raketa X-22, ne morejo potrditi posnetki prometnih kamer mimovozečih avtomobilov.

Ni možnosti, da bi šlo za manevrirno raketo, ker je njena hitrost vsaj 1000 m/s; izstrelek preprosto ni mogel vstopiti v objektiv kamere za 0,52-0,56 sekunde, ob predpostavki, da je posnetek posnet v 25 sličicah – kar je standardna frekvenca snemanja za snemalnike vozil.

Če primerjamo posnetke iz vozila, ki je bilo od uničenega vhoda oddaljeno 820 metrov in za referenčno točko vzamemo 400 metrov oddaljeno hišo, lahko izračunamo višino okvirja 200 metrov.

Če, kot poudarjajo strokovnjaki »Vojne proti ponaredkom«, to povežemo z velikostjo okvirja s pomočjo trigonometrije, se izkaže, da raketa vstopi v okvir na višini približno 200 metrih ali manj.

Torej ni možnosti, da bi šlo za manevrirno raketo, ker je njena hitrost vsaj 1000 m/s; izstrelek preprosto ni mogel vstopiti v objektiv kamere za 0,52-0,56 sekunde, ob predpostavki, da je posnetek posnet v 25 sličicah – kar je standardna frekvenca snemanja za snemalnike vozil, piše »Vojna proti ponaredkom.«

Eden od argumentov, ki podpira to analizo je lahko tudi izjava, ki jo je na dan strašne tragedije v Dnipru podal tedanji svetovalec vodje urada Zelenskega, Arestovič, da je krivec zanjo ukrajinska protiletalska obramba, ki naj bi sestrelila rusko protiladijsko raketo X-22 z enotonsko bojno glavo, ta pa je nato strmoglavila na stanovanjsko stolpnico in eksplodirala.

Arestovič je po odstopu hitro padel v nemilost.

Eden najbližjih sodelavcev Zelenskega je čez noč postal eden najbolj osovraženih ljudi v Ukrajini in je že pristal na zloglasni spletni strani Mirotvorec, ki je nekakšna ukrajinska lista za odstrel »sovražnikov Ukrajine«.

Na seznamu je več kot 200.000 oseb, ki naj bi delovale v korist Moskve in proti ukrajinski državi.

Na seznamu so, med ostalim, tudi pevec skupine Pink Floyd Roger Waters, nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder, nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi...

Več oseb, ki so se znašle na razvpitem seznamu, med njimi tudi 30-letna Darja Dugina (hči ruskega filozofa Aleksandra Dugina, ki velja za svetovalca ruskega predsednika), ter ukrajinski pisatelj Oles Buzina in nekdanji poslanec ukrajinskega parlamenta Oleg Kalašnikov, so bili tarče likvidacij le nekaj dni po objavi tiralice in osebnih podatkov na omenjeni spletni strani.

Arestovič je prišel na radar ukrajinskih ultranacionalistov tudi zato, ker je nedavno nenadoma začel kritizirati politiko režima v Kijevu do rusko govoreče manjšine v Ukrajini in uporabe ruskega jezika, pa tudi zaradi odnosa do pravoslavne cerkve.

»Radi rečemo, da so vsi Rusi slabi in da dobrih Rusov ni. Kako pa nas ob tem Rusi, živeči v Ukrajini, slišijo? Ali pa rusko govoreči?«

Arestovič je svojega nekdanjega igralskega kolega, komika Zelenskega celo obtožil, da je z racijami in vstopom v Kijevsko-Pečersko Lavro (zgodovinski pravoslavni samostan v Kijevu) napovedal »vojno kristjanstvu«.

Nič manj zanimiva je Arestovičeva biografija - rodil se je leta 1975 v Gruziji. Tudi korenine ima pisane - oče je Belorus poljskega porekla, mati pa Rusinja.

Mladost je preživel v Belorusiji, a šolal se je v Kijevu. Leta 1992 je diplomiral na šoli številka 178 v Kijevu; vpisal se je na biološko fakulteto Kijevske nacionalne univerze Tarasa Ševčenka.

Toda kmalu je zapustil univerzo, saj je že leta 1993 začel igrati v sodobnem kijevskem studijskem gledališču. Ob tem se je lotil tudi študija teologije, pa psihologije...

Naposled je diplomiral na vojaški akademiji v Odesi, uradno kot vojaški prevajalec. Med letoma 1994 in 2005 je delal v Glavni obveščevalni upravi ministrstva za obrambo Ukrajine in ima vojaški čin podpolkovnika. Od septembra 2018 je leto dni služil v operaciji ukrajinskih združenih sil pri Kramatorsku v 72. mehanizirani brigadi kot vojaški obveščevalec.

V letih 2018 in 2019 je kot vojaški obveščevalec sodeloval tudi v operacijah v Donbasu, prav tako v sklopu 72. mehanizirane brigade. 

Arestovič je leta 2005 nasprotoval t. i. oranžni revoluciji, ki jo je podpihoval Zahod, udeležil se je tudi več seminarjev ruskega filozofa Aleksandra Dugina. Zaslovel je tudi po tem, ko je leta 2019 razkril, da se oblast pod taktirko Volodimirja Zelenskega pripravlja na vojno z Rusijo, češ da je ta neizogibna.

Je aktiven bloger s skoraj 200.000 sledilci na Facebooku in več kot 1,2 milijona (april 2022) na YouTubu.

Arestovič je bil v raziskavi Fakti ICTV leta 2019 med 100 najbolj vplivnimi blogerji v Ukrajini. Avgusta 2022 je napovedal, da namerava kandidirati za predsednika Ukrajine, če se Volodimir Zelenski ne bo potegoval za drugi mandat.

Pod črto - zdi se, da Arestovič kot izurjeni vojaški obveščevalec zelo dobro ve, kako je prišlo do tragedije v Dnipru in kdo je zanjo odgovoren.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek