REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriško vojno dobičkarstvo: Zakaj Rusija vojne v Ukrajini ne bo izgubila in zakaj je nujna odstavitev režima Zelenskega

Ameriško vojno dobičkarstvo: Zakaj Rusija vojne v Ukrajini ne bo izgubila in zakaj je nujna odstavitev režima ZelenskegaSabotaža ruskega plinovoda Severni tok, ameriška »pomoč« evropskim zaveznikom: »Hvala šef!« Vir: Zajem zaslona, Twitter

Zahodni mediji glede vojne v Ukrajini svojemu občinstvu še vedno prodajajo pravljice.

O shodih proti prenosu vojaške pomoči Ukrajini, ki so zajeli Nemčijo, pa osrednji evropski (in tudi slovenski) mediji niti ne črhnejo.

Nekega dne, ko se bo vsa ta tragikomedija končala, bo zato potrebno postaviti tudi vprašanje o odgovornosti medijev in novinarjev za zavajanja javnosti o vojni v Ukrajini, ki je Evropo zapeljala na stranpot gospodarskega propada.

Poglejmo si samo en zadnji umotvor avtorja iz Ukrajine, ki ga v ogromnih količinah plasira stran Euroactiva. O shodih proti prenosu vojaške pomoči Ukrajini, ki so zajeli Nemčijo, pa osrednji evropski (in tudi slovenski) mediji niti ne črhnejo.

V Frankfurtu na Majni je na primer potekal protivojni shod. V množici je mogoče videti moškega s plakatom, na katerem je upodobljen prečrtan tank...

Ta nerealna poročila nato vzbujajo napačne upe in vplivajo na napačne izbire in odločitve - ki vodijo Evropsko unijo naprej v propad.

Avtor, ki med drugim nekritično povzema tudi sporočila ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega, češ da bodo Rusi kmalu porušili jez na Dnepru (v resnici pa ga napadajo ukrajinske sile) podaja naslednjo sliko vojne: »Končal se je 238. dan ruske agresije na Ukrajino. Prejšnji teden je postalo očitno, da so Putinove zadnje karte na bojišču: 1) sveži mobiliziranci; 2) brezpilotna letala kamikaze (UAV) iz Irana, dobavljena v Rusijo, ki se uporabljajo za uničevanje kritične infrastrukture in uvedbo množičnega terorja nad prebivalstvom; 3) grožnja uporabe taktičnega jedrskega (ali drugega orožja za množično uničevanje) proti Ukrajini. To so zadnje karte, ki jih ima Putin, ko poskuša odložiti svoj odločilen poraz v vojni proti Ukrajini.

Vsi zgoraj navedeni dejavniki Ukrajini povzročajo težave, ne spreminjajo pa bistveno splošnega vzorca in izrazitih trendov – vojaške pobude Ukrajine in postopnega osvobajanja njenih ozemelj.«

Takšnih poročil je še ogromno, redno pa jih nekritično povzemajo tudi vsi slovenski mediji.

Z jedrskim orožjem je namreč najprej zagrozil Zahod, ki ima tudi doktrino prvega udarca, za razliko od Rusije. Z jederskim orožjem torej ni prvi grozil Vladimir Putin, ki je na grožnje le odgovoril.

Iranski droni se v resnici izdelujejo - v Rusiji.

Ukrajina pa v vojni ne zmaguje...

Ta nerealna poročila nato vzbujajo napačne upe in vplivajo na napačne izbire in odločitve - ki vodijo Evropsko unijo naprej v propad.

In tako je po vsej Evropi.

In kako je drugje? Bistveno drugače.

Poglejmo torej, kako isto dogajanje ocenjuje M.K. Bhadrakumar, nekdanji indijski veleposlanik, ki je napisal komentar z naslovom »Vojna, v kateri bo Rusija zmagala«.

In podnaslovom »Američani so lepo izigrali Evropejce.«

Darilo ZDA Evropi...
Darilo ZDA Evropi... Vir: Zajem zaslona, Telegram

Ta dva stavka sta bistvena poudarka številnih komentarjev, s katerimi večina medijev, ki ne izhajajo v ZDA ali Evropi ocenjuje dogajanje na evropskih tleh.

Pa imajo prav?

Presodite sami.

»Dva obsežna teroristična napada sta spektakularno spodletela in v ukrajinski vojni se je rodila strašna lepota. Ta dva skrbno načrtovana napada v hitrem zaporedju – na plinovode Severni tok in Krimski most – sta bila mišljena kot udarec za Rusijo.

Po besedah ​​predsednika Vladimirja Putina za eksplozijami Severnega toka stojijo ljudje, 'ki želijo dokončno prekiniti vezi med Rusijo in EU ter oslabiti Evropo'. Kot tiste, ki 'so imele od napadov korist' je imenoval ZDA, Ukrajino in Poljsko.

Indija bi morala pričakovati poraz ZDA in Nata, ki zaključuje prehod v večpolarni svetovni red,« ocenjuje indijski veleposlanik.

»Minulo sredo je ruska notranja obveščevalna služba FSB identificirala vodjo ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kirila Budanova kot načrtovalca napada na Krimu. Tudi New York Times in Washington Post sta s citiranjem 'virov' s prstom pokazala na Kijev. Medtem ko je bil Severni tok-1 onemogočen, je le ena od cevi plinovoda Severnega toka-2 ostala nedotaknjena.

Putin je prejšnji teden dejal, da bi plinovod lahko obnovili in da bi Rusija lahko dobavila približno 27 milijard kubičnih metrov plina. 'Žogica je na strani Evropske unije, če hočejo - odprimo pipo,' je dejal.

Putin je prejšnji teden dejal, da bi plinovod lahko obnovili in da bi Rusija lahko dobavila približno 27 milijard kubičnih metrov plina. 'Žogica je na strani Evropske unije, če hočejo - odprimo pipo,' je dejal

Toda iz Bruslja smo slišali samo molk.

To je zelo neprijeten trenutek za EU. Zmagoslavje je izginilo, saj Evropi grozi dolgoletna recesija, ki jo povzročajo povratni udarci zaradi sankcij proti Rusiji, kjer so ZDA vztrajale pri prekinitvi energetskih vezi z Moskvo.

EU je zdaj postala zaprti trg za Big Oil in ji je prepuščeno, da kupuje utekočinjen plin (UZP/LNG) iz ZDA po izklicni ceni, ki je šest do sedemkrat višja od domače cene v ZDA. (Pogodbena cena za dolgoročno rusko dobavo Nemčiji je včasih znašala približno 280 dolarjev za 1000 kubičnih metrov v primerjavi s trenutno tržno ceno, ki se giblje okoli 2000 dolarjev.) Preprosto povedano, Američani so dobro izigrali Evropejce…

V bistvu je Bidnova administracija ustvarila izmišljeno energetsko krizo, katere pravi cilj je vojno dobičkarstvo poudarja veleposlanik Bhadrakumar v komentarju s podnaslovom »Američani so lepo izigrali Evropejce.«

Biden Scholzu: »Kdo pa ti je to storil?« Vir: Zajem zaslona, Telegram

Nato opozori na še resnejše zadeve: »Napad na Krimski most 8. oktobra je veliko resnejši. Zelenski je prestopil rdečo črto, pred katero ga je Moskva večkrat svarila. Putin je razkril, da so bili tudi trije teroristični napadi na jedrsko elektrarno Kursk.

Rusi se ne bodo zadovoljili z nič manj kot z odstavitvijo režima Zelenskega.

Ruski povračilni ukrepi proti 'kritični infrastrukturi' Ukrajine, česar se je Moskva doslej vzdržala, imajo resne posledice. Od 9. oktobra je Rusija začela sistematično napadati ukrajinski elektroenergetski sistem in železnice. Ugledni ruski vojaški strokovnjak Vladislav Šurigin je za Izvestijo dejal, da bo, če se bo ta tempo ohranil še kakšen teden, 'sesul celotno logistiko ukrajinske vojske - sistem za prevoz osebja, vojaške opreme, streliva, povezanega tovora, pa tudi delovanje vojaških in remontnih obratov.'«

»Američani so ujeti v nadrealistični svet svoje sebične pripovedi, da je Rusija 'izgubila' vojno.

V resničnem svetu pa je Ivan Tertel, šef KGB-ja v Belorusiji, ki ima notranji pogled na Moskvo, prejšnji torek dejal, da je Rusija s krepitvijo moči svojih enot na vojnem območju – 300.000 vojakov, ki so bili mobilizirani, in 70.000 prostovoljcev – in namestitvijo naprednega orožja 'z vojaško operacijo vstopila v ključno fazo. Po naših ocenah bo prelomnica v obdobju od novembra letos do februarja prihodnje leto.'

Oblikovalci politik in strategi v Delhiju bi morali skrbno upoštevati časovnico. Bistvo je, da si Rusija prizadeva za popolno zmago in se ne bo zadovoljila z nič manj kot s prijateljsko vlado v Kijevu. Zahodni politiki, vključno z Bidnom, razumejo, da Rusov zdaj nič več ne bo ustavilo. Ameriški dotok orožja je usahnil, saj Kijev vedno znova zahteva več,« bralcem pojasni veleposlanik Bhadrakumar v komentarju z naslovom »Vojna, v kateri bo Rusija zmagala«.

Ruski plinovod. Vir: Zajem zaslona, Twitter

»Ko so ga vprašali, ali bi se srečal z Bidnom na srečanju G20 na Baliju, je Putin v petek posmehljivo pripomnil: 'Njega (Bidna) bi morali vprašati, ali je pripravljen na takšna pogajanja z menoj ali ne. Če sem iskren, na splošno ne vidim nobene potrebe. Zaenkrat ni platforme za kakršna koli pogajanja.'

Vendar pa Washington še ni vrgel brisače in Bidnova administracija ostaja obsedena z izčrpavanjem ruske vojske – tudi za ceno uničenja Ukrajine,« ocenjuje veleposlanik Bhadrakumar v komentarju s podnaslovom »Američani so lepo izigrali Evropejce.«

»In tudi Rusi imajo na bojišču še veliko dela: zatirano rusko prebivalstvo v Odesi (ki je trpelo neizrekljiva grozodejstva neonacistov), ​​Mikolaivu, Zaporožju, Dnjepropetrovsku, Harkovu pričakuje 'osvoboditev'. Za Rusijo je to zelo čustveno vprašanje.

Spet je treba vseobsegajočo agendo 'demilitarizacije' in 'denacifikacije' Ukrajine pripeljati do logičnega zaključka.

Ko bo vsega tega konec, Putin ve, da se Biden ne bo hotel niti srečati z njim. Madžarski premier Viktor Orbán je prejšnji teden dejal: 'Vsakdo, ki resno verjame, da je vojno mogoče končati z rusko-ukrajinskimi pogajanji, živi v drugem svetu. Realnost izgleda drugače. V resnici se lahko o takšnih vprašanjih pogovarjata le Washington in Moskva. Danes se je Ukrajina sposobna bojevati samo zato, ker prejema vojaško pomoč od ZDA',« opozarja veleposlanik Bhadrakumar v komentarju z naslovom »Vojna, v kateri bo Rusija zmagala«.

Nekdanji polkovnik ameriške vojske Douglas Macgregor prav tako opozarja, da kljub propagandi zahodnih t. i. novinarjev - Ukrajina vojno izgublja:

»Hkrati pa predsednika Joeja Bidna ne vidim kot osebe, ki bi bila res primerna za tako resna pogajanja. Predsednik Biden je šel predaleč. Dovolj je spomniti se njegovih izjav ruskemu predsedniku Putinu.

Indija bi morala pričakovati poraz ZDA in Nata, ki zaključuje prehod v večpolarni svetovni red. Na žalost se indijske elite še niso rešile svojega 'enopolarnega položaja'.

 Evropa, vključno z Veliko Britanijo, je opustošena in obstaja otipljivo nezadovoljstvo zaradi 'čezatlantskega vodstva' ZDA. Indo-pacifiška strategija je brezupno zatajila. V razširjeni soseščini Indije se pojavljajo novi centri moči, kot kaže zavrnitev OPEC-a glede zahtev Washingtona. Potrebna je temeljita prilagoditev indijske strateške računice,« sklene svojo analizo indijski diplomat.

Podobnega mnenja je tudi ameriški analitik, nekdanji marinec in inšpektor OZN v Iraku Scott Ritter:

Iz tega je vse jasno.

Nato oklepnik - v nove podvige!
NATO oklepnik - v nove podvige! Vir: Zajem zaslona, Twitter

Tudi Indija se torej že distancira od politike ZDA in EU.

Prej, kot si bodo politiki vsaj v Evropski uniji priznali vsaj to, kar vidijo komentatorji izven Evrope – da so jih Američani izigrali – prej se bo kriza kot posledica vojne končala.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek