REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški general o ukrajinski protiofenzivi: Celo vojska ZDA bi ne zmogla bolje

Ameriški general o ukrajinski protiofenzivi: Celo vojska ZDA bi ne zmogla boljeMark Arnold poudarja, da Ukrajinci nimajo zadostne zračne podpore in da imajo na voljo skromna topniška sredstva. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Upi, ki jih je Zahod polagal v ukrajinsko protiofenzivo, so že zdavnaj potonili, toda upokojeni ameriški general Mark Arnold trdi, da bi v teh razmerah, torej brez zadostne zračne podpore in s skromnimi topniškimi sredstvi, tudi ameriška vojska ne zmogla doseči boljših rezultatov.

Mark Arnold, ki je že dlje časa v Ukrajini in je z vsemi svojimi izkušnjami opravil več bojnih nalog v Iraku in Afganistanu, za nemški dnevnik Tagesspiegel poudarja, da ne verjame, da bodo ukrajinske enote to leto naredile velik preboj na južni fronti.

Bolj optimističen je, da bi lahko bilo naslednje leto uspešnejše.

Zaenkrat je po njegovih besedah ​​v Ukrajino prišel le del orožja, ki ga je obljubil Zahod, prihodnje leto pa bo videti drugače.

To, je navedel general, še posebej velja za tanke, oklepna vozila in opremo za razminiranje.

»Če seštejete vsa bojna vozila Bradley, tanke Leopard 2 in Challenger 2 ter drugo opremo, bi lahko Ukrajinci opremili le eno brigado.

Samo šest od približno 350 bataljonov ukrajinskih kopenskih sil je NATO usposobil za uporabo kombiniranega orožja.

To je preprosto premalo, da bi kaj spremenilo. Ukrajinske oborožene sile trenutno sestavlja približno 30 brigad,« poudarja Arnold.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek