REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriške sile izvedle nov napad na Hutije v Jemnu

Ameriške sile izvedle nov napad na Hutije v JemnuTarče so bile zemeljska nadzorna postaja Hutija in 10 brezpilotnih letalnikov, je sporočila ameriška vojska. Vir: Posnetek zaslona, X

Ameriške sile so v Jemnu izvedle napade na 10 napadalnih brezpilotnih letal in zemeljsko nadzorno postajo, ki pripada Hutijem, je sporočila ameriška vojska.

Danes zgodaj zjutraj so ameriške sile napadle zemeljsko nadzorno postajo Hutijev in 10 brezpilotnih letal, ki naj bi predstavljali »neposredno grožnjo trgovskim ladjam in ladjam ameriške mornarice v regiji«, navaja izjava glavnega poveljstva ameriške vojske, poroča britanski Guardian.

Pred tem so sporočili, da je rušilec USS Carney sestrelil protiladijsko balistično raketo, ki so jo izstrelili Hutiji, nato pa manj kot uro kasneje še tri iranska brezpilotna letala.

Ni bilo pojasnjeno, ali so bila brezpilotna letala, sestreljena z rušilca, zasnovana za napad ali nadzor.

Ameriške sile so včeraj uničile tudi raketo zemlja-zrak Hutijev, za katero je glavno poveljstvo navedlo, da predstavlja neposredno grožnjo »ameriškim letalom«.

Agencija France-Presse poudarja, da jezik izjave odstopa od prejšnjih poročil o zračnih napadih, ki so se osredotočala na zmanjšanje sposobnosti upornikov, da bi ogrozili mednarodni promet.

Ni navedena niti vrsta letala, ki naj bi bilo ogroženo, ali točna lokacija napada, sporočeno je le, da se je zgodilo na »območjih Jemna, ki jih nadzorujejo Hutiji«.

Hutiji so sporočili, da jim je med ameriško operacijo uspelo zadeti ameriško letalo F/A-18 Super Hornet.

Nepotrjena poročila kažejo, da so na omenjenem lovcu med vračanjem na letalonosilko opazili ogenj.

Napadi na Hutije so ob tem že od začetka v popolnem neskladju z mednarodnim pravom, saj se dogajajo brez dovoljenja Varnostnega sveta OZN.

Države, ki izvajajo napade na Hutije in Jemen na tisoče kilometrov stran od meja svojih držav se sicer lažno sklicijejo na svojo pravico do t. i. samoobrambe, ki je v resnici nimajo.

Nasprotno, po sodbi Meddržavnega sodišča (ICJ) v Haagu, ki je posredno ugotovilo, da Izrael izvaja genocid nad Palestinci in ga morajo države preprečiti, to pomeni, da države, ki ravnajo obratno in napadajo Hutije - podpirajo genocid.

Hutiji namreč napadajo le z Izraelom povezane ladje in ladje ter letala napadalk na svojo državo, vse to pa le zato, ker Izrael še ni prekinil z izvajanjem genocida nad palestinskim ljudstvom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek