REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriška kongresnica svari: »Grozijo mi s smrtjo zaradi Trumpovega tvita«

Ameriška kongresnica svari: »Grozijo mi s smrtjo zaradi Trumpovega tvita«Ihan Omar in Donald Trump

Ameriška kongresnica iz vrst Demokratske stranke Ilhan Omar je danes razkrila, da se je nanjo vsul plaz groženj s smrtjo, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump preko Twitterja objavil videoposnetek, v katerem je zanikala, da je bil leta 2001 New York tarča terorističnega napada.

Trump je na ta način obtožil Omarjevo, sicer muslimanko, da zanikuje teroristične napade, ki so se zgodili 11. septembra leta 2001.

Vse se je začelo zapletati, ko je kongresnica Omarjeva marca letos, kmalu po brutalnem terorističnem napadu v novozelandskem mestu Christchurch, v katerem je desničarski skrajnež pobil 50 ljudi in jih še več deset ranil, nagovorila Svet za ameriško-islamske odnose (CAIR) in med drugim opozorila na odnos do muslimanov v ameriški družbi.

»Predolgo smo živeli z občutkom neugodja, da smo državljani drugega razreda, in iskreno povedano, imam dovolj tega in vsak musliman v tej državi bi moral imeti dovolj tega,« je dejala.

Ilhan Omar in strankarski kolegi, vir: Wikipedia

Šla je še korak dlje – spomnila je, da so CAIR ustanovili po napadih leta 2001, ker so prepoznali, »da so nekateri ljudje nekaj naredili in da smo vsi mi začeli izgubljati dostop do naših državljanskih svoboščin«.

Toda francoska tiskovna agencija AFP spominja, da so CAIR ustanovili že leta 1994, opazno pa se je začel razvijati šele po terorističnih napadih 11. septembra 2001.

Omenjeni govor Ilhan Omar sprva ni dvignil nobenega prahu ali sprožil kakršnekoli pikre razprave, vse dokler ni avstralski imam Mohammad Tawhidi prejšnji teden povzel del njenega govora o tem, »da so nekateri ljudje nekaj naredili«, ki se je nanašal na napade 11. septembra v ZDA.

Nato je sporni posnetek je zaokrožil konec prejšnjega tedna po svetovnem spletu, na kar je tudi Trump preko Twitterja delil videoposnetek, v katerem so izseki govora Omarjeve montirani skupaj s posnetki napadov 11. septembra, nad njimi pa je izpisano »Nikoli ne bomo pozabili«.

Omenjeni videoposnetek, ki je od petka zbral že skoraj deset milijonov ogledov, posredno obtožuje kongresnico, da zmanjšuje pomen in grozote terorističnih napadov Al Kajde, ki so prizadeli ZDA pred skoraj 18 leti.

Demokratska kongresnica, ki je Trump ne mara, vir: Wikipedia

Omarjevo so hitro vzeli v bran njeni demokratski kolegi ter obtožili Trumpa, da spodbuja k nasilju in širi sovraštvo.

»Od predsednikovega tvita v petek zvečer sem doživela porast neposrednih groženj zoper moje življenje, veliko jih neposredno navaja ali odgovarja na predsednikov video,« je preko socialnih omrežij sporočila Omarjeva, ki je ena od dveh muslimansk v vrstah demokratov v kongresu.

»To ogroža življenja in mora se nehati,« je dejala Omarjeva in v isti sapi obtožila Trumpa, da spodbuja desničarski ekstremizem, poroča tiskovna agencija Associated press.

Demokratka je tudi opozorila, da se nasilni zločini in druga dejanja, ki so sad sovraštva desničarskih skrajnežev in belih rasistov, povečujejo tako v ZDA kot po svetu.

»Ne moremo več ignorirati, da jih spodbuja najvišji uradnik v državi. Mi smo vsi Američani,« je naposled poudarila Ilhan Omar.

Odločila se je, da javno spregovori po tem, ko je članica predstavniškega doma Nancy Pelosi sporočila, da je sprejela ukrepe za zagotovitev varnosti kongresnice in njene družine ter pozvala Trumpa k odstranitvi spornega videa, ker »predsednikove besede nosijo ogromno težo, njegova sovražna in podžigajoča retorika pa ustvarja resno nevarnost.«

Kmalu zatem, ko se je Pelosijeva oglasila s posebnim sporočilom, je bil video odstranjen iz Trumpovega tvita, toda ni bil tudi izbrisan.

Ameriški predsednik in borka za pravice muslimanov v ZDA.

Bela hiša je hkrati stopila v bran predsedniku in zavrnila očitke, da bi Trump s svojimi objavami na socialnih omrežij spodbujal k nasilju …

Ilhan Omar na shodu demokratov, vir: Wikipedia

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je za televizijo ABC izjavila, da se ji zdijo komentraji Omarjeve »sramotni in neprimerni za članico kongresa in mislim, da je dobro, da jih je predsednik izpostavil, vprašanje je, zakaj tega ne počnejo tudi demokrati.«

Zato je Nancy Pelosi napovedala, da bo še naprej urno spremljala grožnje, naslovljene na Omarjevo in pozvala Trumpa, naj ne spodbuja takšnega obnašanja.

Omarjeva pa je pristavila: »Prišla sem v to državo, ker sem verjela, tudi kot otrok, v obljubo svobode, enakosti in pravice ... 20 let kasneje se zdi, da so ti temeljni ideali v nevarnosti.«

Komentarji