REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Amerika grozi z materjo vseh bomb: objavljen posnetek, ki kaže uporabo najmočnejšega nejedrskega orožja

Amerika grozi z materjo vseh bomb: objavljen posnetek, ki kaže uporabo najmočnejšega nejedrskega orožjaBombnik B2 in mati vseh bomb, vir: screenshot YouTube
Bombe, znane tudi kot »uničevalke bunkerjev«, veljajo za najmočnejše nejedrsko orožje.

Sred naraščajočih napetosti z Iranom so ameriške letalske sile objavile nazoren video posnetek, na katerem je videti neviden (»stealth« - stelt) bombnik B2 - Duh v trenutku, ko odmetava najmočnejšo nejedrsko bombo.

Video posnetek prikazuje učinke dveh bomb GBU-57 MOP (Massive Ordnance Penetrator), težkih okoli 15 ton, ki ciljata na tarče na tleh. To so bombe, znane tudi kot »uničevalke bunkerjev«, saj veljajo za najmočnejše nejedrsko orožje.

Zaradi velike višine s katero padejo udarijo z veliko hitrostjo, eksplodirajo pa šele globoko v notranjosti cilja.

Videoposnetek prikazuje bombnik, kako leti in spušča bombe, nato pa sledi grozovita eksplozija.

Ni objavljeno, kje in kdaj so bila izvedena najnovejša testiranja.

Omenjeni projektili se usmerjajo s pomočjo GPS tehnologije in so izredno natančni.

Letala v akcije poletijo neposredno iz ZDA in se tja nato tudi vrnejo.

Bombnik B2, ki se ponaša s stelt tehnologijo, zaradi katere je neviden za sovražnikove radarje, lahko nosi dve MOP bombi, ki lahko prodrejo do 61 metrov globine in vsebujejo skoraj 2,5 tone eksploziva.

Letala imajo tako velik doseg, da v akcije poletijo neposredno iz ZDA in se tja nato tudi vrnejo.

Bombe so dolge okoli šest metrov, njihov obseg pa je 0,8 metra.

Videoposnetek je bil objavljen v petek, potem ko so Združene države Amerike odposlale svoje nove enote, letala in konvoje ladij v Perzijski zaliv, zaradi naraščajočih groženj, ki si jih izmenjujeta Teheran in Washington.

ZDA so hkrati objavile, da je ameriška letalonosilka USS Abraham Lincoln že prispela v Perzijski zaliv.

Gre za vojaško grožnjo Iranu in ni naključje, da so te posnetke objavili prav sedaj.

Kot ocenjuje Tyler Rogwaj na spletni strani The Drive je omenjeni bombnik »še vedno ameriška srebrna krogla in to dvajset let zatem, ko je vstopil v operativno uporabo in trideset let potem, ko so ga projektirali.«

To letalo »pogosto dela tedaj, ko dobi ameriška vojska klic 911.«

Sporočilo naj bi bilo, da je 'obglavitev vodstva' neke države zmeraj mogoča, tudi kadar se vodstvo skriva v dobro zaščitenih bunkerjih.

Kot ocenjuje Rogway, gre pri objavi teh posnetkov za »prijateljsko opozorilo«, kaj vse je na kocki, če si privoščite vojno z ZDA.

»Zračne sile se popolnoma zavedajo, kako pomembno orožje je to, celo proti nasprotnikom, kot je Kitajska, ki je podmorniško bazo zgradila znotraj planine,« ocenjuje Rogway. 

Sporočilo naj bi bilo, da je »obglavitev vodstva« neke države zmeraj mogoča, tudi kadar se vodstvo skriva v dobro zaščitenih bunkerjih.

Komentarji