REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Afera korupcija: nove obtožbe proti Zaevu iz Italije. Koliko je plačal, da bi postal premier Severne Makedonije?

Afera korupcija: nove obtožbe proti Zaevu iz Italije. Koliko je plačal, da bi postal premier Severne Makedonije?

Premier Severne Makedonije Zoran Zaev se je odzval na obtožbe, ki jih je proti njem objavil italijanski časnik La Verita, ki je tudi leta 2019 poročal o vpletenosti Zaeva v korupcijsko afero in izsiljevanje.

La Verita poroča, da dokumenti tožilstva za organizirani kriminal v Skopju vsebujejo dele prisluhov oziroma posnetih pogovorov med premierjem Severne Makedonije in njegovim bratom Vicom Zaevom, v katerih sta se odkrito dogovarjala, kako bosta pred volitvami kupila glasove volivcev.

»To je bilo leta 2014, ko je bila tedanja vladajoča stranka VMRO-DPMNE na višku svoje moči in če bi imeli kakršne koli dokaze za to (kar trdi italijanski časnik – op. avt.), bi me še takrat obsodili. Torej niso imeli nobenih dokazov, zato niso niti začeli kazenskega postopka,« se zagovarja Zaev pred resnimi in najnovejšimi obtožbami, da je zakrivil korupcijo v času, ko je bil v opoziciji.

Toda italijanski časnik trdi, da je socialdemokratska zveza (SDSM) Zorana Zaeva plačevala volivcem 10 do 25 evrov, da volijo zanjo, večinoma Romom, ki živijo v Strumici.

La Verita navaja, da je šlo za razvito mrežo za nakup glasov.

»V analiziranih dokumentih je opisan scenarij, v katerem je takratni voditelj SDSM in v tistem obdobju tudi župan Strumice, osumljen volilne goljufije, ker je uporabil nezakonita sredstva, da bi bil izvoljen v parlament. Zaev je nato postal premier. Volivci, ki so se odločili za tovrstno sodelovanje s SDSM, so bili v dveh menjalnicah plačani za vsak glas oddan v volilno skrinjico od 10 do 25 evrov,« trdi italijanski časnik.

Iz različnih delov pogovorov je mogoče razbrati, da je znal Vice Zaev natančno nadzorovati vedenje celotnih družin, od katerih je pričakoval, da bo dobil glasove za brata.

Brat Zorana Zaeva, Vice, je v pogovorih od sogovornikov zahteval celo pojasnila zaradi vedenja njihovih žena in otrok, če so ti ravnali v nasprotju z interesi SDSM, kar pomeni, da so se udeleževali shodov rivalskih strank. Vice se ni znal brzdati, ker prisluhi kažejo, da je na neubogljive volivce rad stresal jezo …

Obstajajo tudi zvočni posnetki, v katerih je Zaev, obveščen o glasovanju proti SDSM, zahteval, da celotna družina dobi takojšnjo odpoved, čeprav so delali kot varuške ali vozniki, pa tudi izklop nekaterih družin iz električnega omrežja.

Po navedbah La Verita omenjeni dokumenti kažejo, da je celoten volilni sistem temeljil na nenehnem izsiljevanju, zlasti romskega prebivalstva v Strumici.

Osumljena kriminalna združba, ki je v preiskavi, je celo izdajala osebne izkaznice po skrajšanem postopku, da bi lahko volivce pravočasno spravila na volišča.

Časnik trdi, da sicer ne more objaviti vseh dokumentov in vseh dokazov, ki bremenijo Zaeva, ker zastaralni rok še ni potekel in se v naslednjih dneh pričakuje nadaljnji razvoj dogodkov, zato ne sme kompromitirati postopka.

Na vse te obtožbe se je odzvala tudi stranka Zorana Zaeva SDSM in žogico škandala vrnila v dvorišče sedaj opozicijske VMRO-DPMNE.

»VMRO-DPMNE nima nič drugega kot skonstruirane afere iz časa prejšnjega režima Nikole Gruevskega in ukradene države, ko je bil Zoran Zaev glavna tarča izmišljotin in uprizorjenih obtožb,« piše v odzivu stranke, poroča makedonska Republika.

La Verita je sicer neokonservativni italijanski časnik blizu skrajne desnice, a povezujejo ga z nekdanjim italijanskim notranjim ministrom in voditeljem stranke skrajne desnice Liga Matteom Salvinijem ter nekdanjim italijanskim premierjem Silivijem Berlusconijem.

Delite članek