REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Razumejo samo silo«: Francija pridržala britansko ribiško ladjo zaradi spora glede ribolovnih pravic

»Razumejo samo silo«: Francija pridržala britansko ribiško ladjo zaradi spora glede ribolovnih pravicLadja Cornelis. Vir: Twitter

Spor med Združenim kraljestvom in Francijo glede ribolovnih pravic se je znova zaostril.

Francija bi od prihodnjega tedna lahko prepovedala vplutje britanskih ribiških čolnov v francoska pristanišča, če napetosti ne bodo razrešene.

Francoske oblasti so se namreč pred francosko obalo vkrcale na britansko ribiško ladjo Cornelis, specializirano za lov na pokrovače in jo odpeljale v francosko pristanišče Le Harve.

Francoske oblasti trdijo, da so bili britanski ribiči v njihovih vodah nezakonito, povsem obratnega mnenja pa so britanske oblasti in lastnik ribiške ladje.

Ta trdi, da je lovil v skladu s sporazumom o ribolovu, ki je bil del dogovora po britanskem odhodu iz EU oziroma brexitu.

Ribiška ladja je sicer v lasti podjetja Macduff Shellfish.

Francoska pomorska ministrica Annick Girardin je dejala, da »ne gre za vojno, ampak za boj« in opozorila, da bi lahko Francija od prihodnjega tedna prepovedala vplutje britanskih ribiških čolnov v francoska pristanišča, če napetosti ne bodo razrešene.

Ladja Cornelis - pot
Pot ribiške ladje Cornelis se je neprostovoljno končala v francoskem pristanišču. Vir: Twitter

Clement Beaune, francoski evropski minister, je za CNews TV dejal: »Zdaj moramo govoriti z jezikom sile, saj se zdi, da je to edina stvar, ki jo ta britanska vlada razume.«

Andrew Brown, direktor podjetja Macduff Shellfish, ki je lastnica pridržanega plovila, pa je za Sky News povedal, da so njegovo ladjo uporabili kot »kmeta v nenehnem sporu« med državama.

Spor med državama glede ribolovnih pravic se vleče že od odhoda Združenega kraljesva iz Evropske Unije.

V nekaterih primerih sta obe državi uporabljali celo vojaške ladje, francoski ribiči pa so, nezadovoljni z odzivom Pariza, organizirali več protestov in blokad pristanišč.

V nekaterih primerih sta obe državi uporabljali celo vojaške ladje, francoski ribiči pa so, nezadovoljni z odzivom Pariza, organizirali več protestov in blokad pristanišč.

Po drugi strani britanski ribiči pričakujejo, da bo »vlada v Londonu branila pravice ribiške flote Združenega kraljestva in zagotovila, da EU v celoti spoštuje ribolovne pravice, ki jih zagotavlja sporazum o ribolovu.«

Spor je nastal tako glede območij, ki so vključena v sporazume, kot tudi glede števila dovoljenj za ribolov.

Ladja podjetja Maduff
Francoski minister: »Zdaj moramo govoriti z jezikom sile, saj se zdi, da je to edina stvar, ki jo ta britanska vlada razume.« Vir: Twitter

Francoska vlada trdi, da je britanska vlada doslej izdala le okoli polovico ribolovnih dovoljenj, britanska pa odgovarja, da to ni res in da so odobrili 98 odstotkov zahtevkov za dovoljenja plovil iz EU.

Francija je prejšnji mesec protestirala proti odločitvi Združenega kraljestva in Kanalskega otok Jersey, da več desetim francoskim ribiškim čolnom zavrneta dovoljenja za delovanje v njihovih teritorialnih vodah.

Vlada Združenega kraljestva je dejala, da bi francoski odziv lahko kršil mednarodno pravo ter da je zaradi »nesorazmernih groženj razočarana.«

Francosko pomorsko ministrstvo je medtem v tvitu potrdilo, da so francoske oblasti kaznovale ne eno, pač pa dve francoski ladji.

Francija je prejšnji mesec protestirala proti odločitvi Združenega kraljestva in Kanalskega otok Jersey, da več desetim francoskim ribiškim čolnom zavrneta dovoljenja za delovanje v njihovih teritorialnih vodah.


Francija meni, da so te omejitve v nasprotju s sporazumom o brexitu, ki ga je Združeno kraljestvo podpisalo ob izstopu iz EU.

Britanski komentatorji ocenjujejo, da ima spor tudi politična ozadja.

Francoski predsednik Emmauel Macron se namreč zaveda, da želi ob predsedniških volitvah, ki so na obzorju, okrepiti svojo podporo v severni Franciji, kjer je ribolov močna tema.

Britanski komentatorji ocenjujejo, da ima spor tudi politična ozadja. Macron se ob tem želi predstaviti kot de facto politični vodja EU.

Zaostrovanje z Veliko Britanijo je v državi popularno tudi zaradi »podmorniškega spora«, ko sta ZDA in Velika Britanija izigrali Francijo in dosegli izničenje njenega sporazuma o gradnji podmornic za Avstralijo na račun lastne, milijarde dolarjev vredne pogodbe ob podpisu novega zavezništva - AUKUS.

Macron se ob tem želi predstaviti kot de facto politični vodja EU in ocenjuje, da mu trenutno spor z britanskim predsednikom vlade Borisom Johnsonom ne bo škodoval.

Mnogi v EU namreč Veliki Britaniji zamerijo njen odhod iz te organizacije.

Francijo ob tem podpirajo tudi ostale obalne države v EU, zato se bodo podobne zaostritve verjetno še nadaljevale.

Delite članek