REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Smrtno nevarni zaveznik

Veliki pogajalec Trump, ki se hvali z »umetnostjo sklepanja poslov« (o čemer je napisal celo knjigo) je torej dosegel res veliko - za Severno Korejo in vsaj za zdaj zelo malo za ZDA in svet. Pred njim pa sta že dve naslednji veliki srečanji na vrhu – vrh zveze NATO in nato še srečanje z Vladimirjem Putinom. Zahodni diplomati že priznavajo, da jih je »na smrt strah« zaradi nepredvidljivega pogajalca Donalda Trumpa. Vsa Evropa se tako sooča z novo nevarnostjo, ki prihaja iz povsem nepričakovane smeri – s smrtno nevarnim zaveznikom.

Še prejšnji četrtek je ameriški predsednik Donald Trump z velikimi besedami hvalil svoj »diplomatski uspeh« in »dogovor« s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom. Privržencem v Montani je znova naslikal pošastno prihodnost in več deset milijonov mrtvih, kar bi se zagotovo zgodilo, če se na svetovnem odru ne bi pojavil on sam.

»Toda nato smo podpisali čudovit papir v katerem piše, da bodo denuklearizirali njihovo celotno zadevo. In to se bo zgodilo,« je prepričano zatrdil Donald Trump. Mediji pa po Trumpovi oceni o tem njegovem velikem uspehu še vedno lažejo, saj so o celo o srečanju v Singapurju poročali tako, da je bilo to »skorajda izdajalsko.«

Severna Koreja želi ob vsakem koraku s svoje strani tudi na strani ZDA in ostalih držav videti kakšen pozitiven korak glede popuščanja sankcij, umika ameriških vojakov in podobno.

Ameriškega predsednik se ni dal zmesti niti tedaj, ko so ga novinarji soočili s poročili, da Severna Koreja še naprej izboljšuje svoje jedrske kapacitete in proizvodne obrate za izdelavo in preizkušanje raketnih motorjev na trdo gorivo. »Imel sem veliko dobrih pogovorov s Severno Korejo – vse poteka dobro! Če ne bi bilo mene, bi sedaj bili že v vojni s Severno Korejo!« je za NBC prepričano zatrdil Donald Trump.

Kritiki so kljub temu takoj ugotovili, da so Trumpove ocene »veliko pretiravanje, ki ni podprto z dejstvi«. Podpisani sporazum v Singapurju je namreč samo »deklaracija« in ne zavezujoča pogodba, hkrati pa se nanaša na odstranitev jedrskega orožja s celotnega severnokorejskega polotoka (na Južno in Severno Korejo) in ne zgolj na Severno Korejo.

Nekaj dni zatem je v Pjongjangu pristal zunanji minister ZDA Mike Pompeo, se dva dni pogajal in novinarjem povedal, da pogajanja lepo napredujejo. Ko je njegovo letalo odletelo je sledil hladen tuš iz Severne Koreje, ki se je ponorčevala iz »gangsterske miselnosti«, s katero ZDA pristopajo k reševanju problema denuklearizacije na severnokorejskem polotoku. Ta pristop ZDA naj bi bil »obžalovanja vreden« in »zaskrbljujoč.«

Zadeva je pricurljala v javnost preko izjave neimenovanega »visoki uradnik« severnokorejskega zunanjega ministrstva, objavila pa ga je državna tiskovna agencija KCNA, kar seveda ne bi bilo mogoče, če bi bilo to v nasprotju z voljo oblasti.

Kako velike težave še čakajo na pogajalce, kaže dejstvo, da si celo pojem »denuklearizacija« ZDA in Severna Koreja razlagata vsaka po svoje. V Severni Koreji menijo, da to vključuje tudi odsotnost grožnje z jedrskim orožjem Severni Koreji iz ameriških oporišč, v ZDA pa problem vidijo zgolj v jedrskem orožju Severne Koreje.

V sporočilu KCNA je zelo jasno napisano, kje vidijo problem – zavzemajo se namreč, ob očitni podpori Kitajske in Rusije, za »fazni« in »sinhroniziran« pristop kot »najkrajšo pot« do »korejskega polotoka brez jedrskega orožja.« In nasprotujejo denuklearizaciji po formuli »CVID« ki pomeni »popolno, preverljivo, nepovratno denuklearizacijo«.

Z drugimi besedami, Severna Koreja želi ob vsakem koraku s svoje strani tudi na strani ZDA in ostalih držav videti kakšen pozitiven korak glede popuščanja sankcij, umika ameriških vojakov in podobno. In glede teh bistvenih elementov pravega dogovora se Donald Trump in Kim Jong-un očitno nista dogovorila prav ničesar. Da sploh ne govorimo o tem, da je Severna Koreja v preteklosti že pristala na »popolno, preverljivo in nepovratno« denuklearizacijo, v »čudovitem papirju«, ki sta ga podpisala Kim Jong-un in Donald Trump, pa ni niti sledu o teh besedah. Toliko o Trumpovi diplomatski spretnosti.

Imeti morate realistične, dosegljive pogajalske cilje in jih dosegati s pozicije moči, ter istočasno vzdrževati odnose s svojimi zavezniki. Mi pa ne počnemo nič od tega.

Upokojeni general ameriške vojske Barry McCaffrey, ki je v imenu vrhovnega poveljstva ameriških oboroženih sil vodil pogajanja o omejevanju oboroževanja, je vse skupaj ocenil tako:

»Najprej morate birti pošteni do samega sebe. Če pride predsednik domov in reče 'jedrske grožnje s strani Severne Koreje ni več, ponoči lahko mirno spite' je to fantazijski element te zgodbe. Imeti morate realistične, dosegljive pogajalske cilje in jih dosegati s pozicije moči, ter istočasno vzdrževati odnose s svojimi zavezniki. Mi pa ne počnemo nič od tega,« opozarja general.

Vse to kaže, da je Trump nase prevzel veliko tveganje, ko je že brez dejanske podlage zelo pohvalil »ceremonijalno srečanje« s severnokorejskim diktatorjem Kim Jong-unom. Čeprav ZDA in druge države še niso ukinile sankcij proti Severni Koreji je namreč res, da je to srečanje že privedlo do zelo konkretnih koristi predvsem za Severno Korejo – do odpovedi vojaških vaj ZDA in Severne Koreje, de facto oslabitvi sankcij, ter dostopu Kim Jong-una do najvišjih predstavnikov drugih držav.

Veliki pogajalec Trump, ki se hvali z »umetnostjo sklepanja poslov« (o čemer je napisal celo knjigo) je torej dosegel res veliko - za Severno Korejo in vsaj za zdaj zelo malo za ZDA in svet.

Pred njim pa sta že dve naslednji veliki srečanji na vrhu – vrh zveze NATO in nato še srečanje z Vladimirjem Putinom. Zahodni diplomati že priznavajo, da jih je »na smrt strah« zaradi nepredvidljivega pogajalca Donalda Trumpa. Vsa Evropa se tako sooča z novo nevarnostjo, ki prihaja iz povsem nepričakovane smeri – s smrtno nevarnim zaveznikom.  

 

 

 

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

igor.mekina@insajder.com