REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Znižani cilji: Provladni mediji srečni, ker »nizka podpora vladi marca ostaja nespremenjena«

Znižani cilji: Provladni mediji srečni, ker »nizka podpora vladi marca ostaja nespremenjena«Za svoj katastrofalen neuspeh se lahko Golob zahvali predvsem Vesni Vuković

Da bi bili srečni imamo, kot vemo, dva možnosti. Prva možnost je, da da dosežemo zastavljene cilje.

A kadar to ne uspe, je tu še druga možnost: zmanjšanje ciljev, da postanejo dosegljivi.

In smo srečni.

Točno ta vrsta srečnih razpletov je te dni zapljusnila vladne sobane in njihove medije potem, ko so bili objavljeni podati javnomnenjske raziskave Vox Populi.

Po vrsti čistk v vladi in predvsem odhodu glavne arhitektke neuspeha - Vesne Vuković - so provladni mediji zadovoljni, da podpora ne pada še nižje in je nespremenjena.

»Marčno merjenje javnomnenjske podpore vladi je v primerjavi s prejšnjim mesecem, polnim pretresov in padcev podpore, tokrat skoraj nespremenjeno.

Da bi bili srečni imamo, kot vemo, dva možnosti. Prva možnost je, da da dosežemo zastavljene cilje. A kadar to ne uspe je tu še druga možnost: zmanjšanje ciljev, da postanejo dosegljivi. In smo srečni. Točno ta vrsta srečnih razpletov je te dni zapljusnila vladne sobane in njihove medije potem, ko so bili objavljeni podati javnomnenjske raziskave Vox Populi.

Delo vlade kot uspešno ocenjuje le še 24,4 odstotka vprašanih, kar 70,3 odstotka pa jih meni, da je vlada neuspešna«, so zapisali v ljubljanskem Dnevniku.

Sporočilo je jasno: padec podpore vladi se je ustavil in to je – dobra novica.

Da se je ustavil zato, ker je malo verjetno, da bodo do vlade kritični tudi najbolj zvesti volivci koalicijskih strank prenašalci »vesele novice« verjetno niso pomislili.

Ali pa niso smeli pomisliti…

Padanje podpore Golobovi vladi, ki se je stopnjevalo vse od lanskega oktobra, ko je nezadovoljstvo z delom vlade prvič preseglo 50 odstotkov, se je tako za zdaj ustavilo – a na izredno nizki ravni.

Še januarja je bilo z delom vlade nezadovoljnih 55,4 odstotka vprašanih, po razkriti aferi z nesojeno sodno stavbo na Litijski cesti v Ljubljani in zapletih z odstopom pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan pa je februarja nezadovoljstvo poskočilo na natanko 70 odstotkov.

Nezadovoljstvo z delom vlade torej v zadnjem mesecu ni več raslo, kar pa še ne pomeni, da se je trend obrnil.

Stagnira tudi podpora političnim strankam. ,

Po javnomnenjski raziskavi agencije Ninamedia za Dnevnik bi SDS volilo 23,1 odstotka vprašanih (februarja 24 odstotkov), za Gibanje Svoboda pa bi glasovalo 14,1 odstotka anketirancev (februarja 10,7 odstotka). Na tretjem mestu je NSi z 6,1 odstotka podpore (februarja 6,3 odstotka).

Sledita Levica, ki jo podpira 4,8 odstotka vprašanih (februarja 5,9 odstotka), in SD, ki beleži 4,1-odstotno podporo (februarja 3,9 odstotka).

Neopredeljenih je rekordno število volivcev - 36,5 odstotka.

Na lestvici priljubljenosti je tokrat do opaznih premikov prišlo samo na vrhu lestvice, kjer sta mesti zamenjala predsednica republike Nataša Pirc Musar in poslanec SDS Anže Logar.

Pirc Musar se je uvrstila na vrh lestvice, Logar pa je zdrsnil na drugo mesto.

Javnomnenjsko raziskavo je med 11. in 14. marcem za ljubljanski časnik Dnevnik opravila agencija Ninamedia na vzorcu 700 polnoletnih oseb.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek