REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zmaga strahovlade, poraz za Slovenijo: Konstruktivna nezaupnica ni uspela

Zmaga strahovlade, poraz za Slovenijo: Konstruktivna nezaupnica ni uspelaJanša in prvorazredni. Vir: Twitter

Tako kot je bilo mogoče napovedati že pred glasovanjem o nezaupnici, Državni zbor ni izglasoval nezaupnice sedanji vladi.

Za nezaupnico je glasovalo 40 poslancev, proti jih je bilo 7, dvignjenih je bilo le 53 glasovnic, 6 pa jih je bilo neveljavnih. Kako je kdo glasoval je sicer »tajnost« toda najverjetneje so v Janši lojalnem SMC in celo Erjavčevem DeSUS-u večinoma pristopili k stari strahopetni taktiki - oddaji neveljavnih glasovnic ali pa celo glasovanju proti nezaupnici.

Vlado je medtem vneto branila tudi madžarska medijska tovarna laži Nova24TV, ki je raven politične razprave s svojimi voditelji med razpravo v DZ še nekoliko poglobila, oziroma spustila do neslutene nizkotnosti.

Če bi vsi poslanci DeSUS-a (razen Roberta Polnarja) glasovali za nezaupnico bi moralo zanjo glasovati najmanj 43 poslancev.

Pri tem v Janševem SDS-u, pa tudi SNS in NSi poslanci sploh niso dvignili glasovnic, da tako ne bi bilo dvoma o tem, komu so izrekli svojo neomajno lojalnost.

Mnogi državljani menijo, da s tem sploh niso opravili svojega dela, zaradi katerega so jih poslali v parlament.

Za uspeh nezaupnice je bila potrebna absolutna navadna večina, torej 46 glasov.

Mesec kritizira razsipnost in voluntarizem Janše
Luka Mesec je kritiziral razsipnost in voluntarizem Janeza Janše v vlogi premierja. Vir: Twitter

Sama razprava se je na nekaterih točkah, predvsem ko so poslanci vladajoče koalicije branili »uspehe« Janševe vlade dotaknila samega dna.

Ob robu razprave o konstruktivni nezaupnici je podporo zamenjavi vlade pred poslopjem parlamenta izrazilo okoli 200 protestnikov.

Razprostrli so tudi pano, na katerega so zapisali imena poslancev SMC-ja in DeSUS-a ter jih opominjali na njihovo dolžnost.

V parlamentu so se medtem pri kritikah vlade izmenjevali poslanci opozicije.

»Gre za vprašanje prihodnosti države. Želimo res živeti v državi po meri SDS-a, ki pod krinko epidemije ruši temeljne demokratične vrednote in korak za korakom prevzema vse družbene podsisteme in povzroča razdor?« je poslanke in poslance vprašal poslanec LMŠ Brane Golubović.

Vladni ekipi Janeza Janše je očital ugrabitev demokratičnih procesov, demokratičnih institucij in zamrznitev ustave.

»Danes ne odločate o Karlu Viktorju Erjavcu. Danes odločate o tem, ali boste dopustili, da bo aktualna vlada še naprej slabila demokratične pridobitve, ki smo jih pridobili v zadnjih 30 letih je v svojem uvodnem nagovoru dejal kandidat za mandatarja Karl Erjavec.

»Vse je podrejeno spreminjanju države v avtoritarno demokracijo. Najpomembnejši programski cilj SDS-a je vzpostavitev druge republike. Med državljani vladata negotovost in strah. Vlada ju poglablja tudi zato, ker glede epidemije covida-19 nima dobrih rešitev,« je opozoril Erjavec.

Zavrnil je tudi očitke sedanjega premierja, češ da med pandemijo nikjer na svetu ni vladnih kriz.

»V januarju sta odstopili tako nizozemska kot italijanska vlada, odstopil je estonski premier. Poleg Nizozemske bodo volitve imeli še v Bolgariji, včeraj so bile na Kosovu in na Portugalskem je naštel Erjavec.

Janša je odgovarjal, da njegovi politični nasprotniki nimajo dovolj moči za spremembo na čelu vlade.

Erjavec in Šarec
Erjavec in Šarec. Vir: Twitter

»Vi ste nezaupnico vložili z 10 podpisi, zato to seveda ni konstruktivna nezaupnica, ampak je destruktivna farsa,« se je iz nezaupnice norčeval Janša.

Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je v odgovoru na Janševe nizkotne domislice opozoril, da neuspeh nezaupnice ne bo poraz.

»Poraz je že tu, vsak dan ga gledamo. Ta vlada je poraz,« je dejal Šarec v Državnem zboru.

Luka Mesec: 'Posledice današnje odločitve boste nosili do konca življenja.'

Dodal je še, da vsi sprejeti ukrepi nikakor niso slabi, a še tisto dobro je bilo porušeno in razvrednoteno z neprimerno komunikacijo.

»Državljane oglobite, sami pa počenjate enako. Kazni seveda ni, ker ste pač prvorazredni,« je izpostavil Šarec in sklenil, da bi bilo »neodpustljivo, če bi opozicija mirovala«.

Luka Mesec je dejal, da je zaradi delovanja sedanje vlade pravna država tako rekoč suspendirana.

Pri tem je pokazal na dvojna merila pri obravnavi državljanov in vladnih predstavnikov glede kršenja vladnih odlokov za preprečevanje epidemije in otepanje kakršne koli odgovornosti.

»Imamo ministre, ki si lahko privoščijo vse, ki so nad zakoni, in navadne državljane, ki so prepuščeni samovolji vlade,« je dejal koordinator Levice.

»Ne mislite, da bo to kar izginilo, ko bo izginil virus. To je zametek sveta, v katerega nas pelje ta vlada,« je napovedal Luka Mesec.

»Posledice današnje odločitve boste nosili do konca življenja.«

Delite članek