REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA nasprotujejo »enostranskemu priznanju« palestinske države, pogledi vse več evropskih držav bliže Rusiji in Kitajski

ZDA nasprotujejo »enostranskemu priznanju« palestinske države, pogledi vse več evropskih držav bliže Rusiji in KitajskiSlovenska diplomacija se bo v prihodnjih dnevih soočila z neposrednim pritiskom Waashingtona, ki nasprotuje priznanju Palestine. Njena naslednja poteza bo namreč utemeljeno bliže pogledom Rusije in Kitajske kot pa ZDA. Vir: Posnetek zaslona, X

Slovenska diplomacija se bo v prihodnjih dnevih soočila z neposrednim pritiskom ZDA, ki nasprotujejo priznanju Palestine.

Da pritisk deluje, lahko vidimo po zakasnitvi priznanja Palestine s strani Slovenije, ki države ni priznala v prvi skupini evropskih držav, kot je vlada Roberta Goloba dolgo časa napovedovala. Po nekaterih informacijah naj bi bil proti priznanju Palestine najbolj zagret svetovalec predsednika vlade Vojko Volk.

Sedaj bodo pritiski Washingtona očitno postali bolj javni.

Ameriška vlada je že izjavila, da nasprotuje »enostranskemu priznanju« palestinske države, ki naj bi ga po poročanju medijev namesto tega dosegli z diplomatskimi pogajanji.

Norveška, Irska in Španija pa so v sredo napovedale, da bodo uradno priznale palestinsko državnost od 28. maja v podporo tako imenovani »rešitvi dveh držav«, katere namen je vzpostaviti mir na Bližnjem vzhodu.

Golobova vlada to odločitev pozdravlja in napoveduje podobno svojo odločitev enkrat po 13. juniju.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše je za CNN in Reuters medtem dejal, da je ameriški predsednik Joe Biden »močan zagovornik rešitve dveh držav in je bil vso svojo kariero«.

»On (Biden) verjame, da je treba palestinsko državo uresničiti z neposrednimi pogajanji med stranema, ne z enostranskim priznanjem,« je izjavil tiskovni predstavnik.

V torek je ameriški uradnik novinarjem povedal, da se Washington pogovarja o pokonfliktni fazi dveh držav z drugimi arabskimi prestolnicami in Izraelom.

Rešitev dveh držav, načrt za ustanovitev palestinske države na ozemlju, ki ga Izrael zaseda od leta 1967, podpirajo OZN in številni narodi.

Slovenska diplomacija se bo v prihodnjih dnevih soočila z neposrednim pritiskom ZDA, ki nasprotujejo priznanju Palestine. Njena naslednja poteza bo namreč utemeljeno bliže pogledom Rusije in Kitajske kot pa ZDA.

Če bi bila izvedena, bi verjetno zahtevala odstranitev izraelskih naseljencev z zasedenih ozemelj.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je javno obljubil, da bo preprečil palestinsko državnost.

Norveška, Irska in Španija so le zadnje zahodne države, ki so priznale Palestino.

Bolgarija, Ciper, Češka, Madžarska, Poljska, Romunija in Slovaška so to storile leta 1988, ko so bile še socialistične države, Švedska pa se jim je pridružila leta 2014.

Rusija in Kitajska podpirata neodvisno palestinsko državo z vzhodnim Jeruzalemom kot glavnim mestom.

Belgija, Malta in Slovenija bi lahko bile naslednje evropske države, ki bodo priznale Palestino.

Vse to kaže, da imajo evropske države, ko gre za Palestino, utemeljeno bolj skladne poglede s Kitajsko in Rusijo kot pa ZDA, kar je za zagovornike »atlanticizma« in podrejenosti Evropske unije interesom Washingtona zelo resen problem.

A nekateri opozarjajo, da priznanje Palestine ne bo dovolj in da bi države morale celo umakniti svoje priznanje Izraela, države, ki je nastala kot kolonija na tujih tleh.

Nekatere države že danes Izraela kot države ne priznavajo (tvit zgoraj) in ni izključeno, da se bo ta trend nadaljeval.

Kot pojasnjujejo nekateri strokovnjaki, je bila prva napaka že prezgodnje priznanje Izraela leta 1949, ne pa Palestine.

Nepriznanje države pa lahko ima zelo hude posledice za vsako državo.

Izrael sicer še ni v tem položaju, a če bo s svojo politiko nadaljeval, je to lahko ena od posledic zločinov te države.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek