REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZD Medvode: sestra pacientki predlagala, da si gre v lekarno »izposodit« zdravila

ZD Medvode: sestra pacientki predlagala, da si gre v lekarno »izposodit« zdravilaVir: Insajder.com

Na nas se je obrnila bralka, občanka Občine Medvode, ki obiskuje lokalni Zdravstveni dom Medvode.

V času božično-novoletnih počitnic je s strani zaposlene dobila presenetljiv »napotek«. 

27. decembra lani, med božičnimi in novoletnimi prazničnimi dnevi, je naša bralka (ime hranimo v uredništvu) poklicala svojo osebno zdravnico z željo po izdaji obnovljivega recepta za kronične bolezni, kar ponavadi uredita kar po telefonu.

Obvestili so jo, da je njena zdravnica na dopustu in da naj se obrne na dežurno ambulanto. A ko je poklicala v ordinacijo, se je vse ustavilo pri medicinski sestri.

Obvestili so jo, da je njena zdravnica na dopustu in da naj se obrne na dežurno ambulanto. A ko je poklicala v ordinacijo, se je vse ustavilo pri medicinski sestri. Sestra jo je sprva kritizirala rekoč, da dežurni zdravnik ne izdaja takih receptov, ker ni življenjsko ogrožena.

Dalje je pacientki zabrusila, da naj se v bodoče bolje pozanima, kdaj njena osebna zdravnica dela in načrtuje ustrezno.

Na koncu pa ji je »svetovala«, da naj se obrne na svojo lekarno in jih prosi, če ji lahko dajo oz. »posodijo« zdravila na recept, še preden bi bil ta izdan s strani zdravnika. Po napotkih sestre bi nato lekarna naknadno vnesla recept. Pacientka tako ni prišla niti do termina z dežurnim zdravnikom, ampak se je končalo vse pri medicinski sestri.

Ko so je pacientka o tem pozanimala v lekarni, so jo obvestili, da je to protizakonito in sicer v nasprotju s Pravilnikom o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini.

Na upravo ZD Medvode smo se obrnili s prošnjo za komentar na ravnanje oz. izrečene besede njihove zaposlene že na prvi delovni dan letošnjega leta, a do danes nismo prejeli še odgovora na njih.

Naša bralka se je pozneje obrnila neposredno na dežurno zdravnico (preko e-pošte), katero je obvestila tudi o zapletu s sestro; tedaj ji je zdravnica brez problemov obnovila recept. 

Na upravo ZD Medvode smo se obrnili s prošnjo za komentar na ravnanje oz. izrečene besede njihove zaposlene že na prvi delovni dan letošnjega leta, a do danes nismo prejeli odgovora na njih.

1) Ali dežurni zdravniki ne morejo izdati stalnih receptov za kronične bolezni (sladkorna, pritisk, itd.)?
2) Ali lahko dežurni zdravniki zdravijo paciente drugih osebnih zdravnikov, le če so življenjsko ogroženi?
3) Koliko časa pred nastopom dopusta zdravnikov ZD to najavi/objavi na svojih spletnih straneh?
4) Ali menite, da je sestra ustrezno komentirala, da se naj v bodoče bolje pozanima, kdaj njena osebna zdravnica dela oz. ji "moralizirala" o načrtovanju?
5) Zakaj je prva sestra dejala, da lahko take recepte izda tudi dežurni zdravnik, druga sestra na dolžnosti pa je to zavrnila?
6) Zakaj je medicinska sestra svetovala protizakonito ravnanje glede izdaje zdravil na recept? Ali je to običajna praksa v ZD? Ali ste že zasledili take "nasvete"?

V zadnjem času imajo v ZD Medvode, kot kaže, večje probleme, saj so s 1. oktobrom lani prenehali obratovati ob sobotah. Svoje paciente so tako na spletni strani napotili na splošno nujno medicinsko pomoč v Klinični center Ljubljana, kot tudi na pediatrično in zobozdravstveno nujno medicinsko pomoč, ki jo izvaja Zdravstveni dom Ljubljana.

Delite članek