REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj Hojs in Janša lažeta in zakaj s tožbami ni mogoče spreobrniti kroničnih lažnivcev

Zakaj Hojs in Janša lažeta in zakaj s tožbami ni mogoče spreobrniti kroničnih lažnivcevAleša Hojsa je strah, da bo ljudstvo neprimerno ravnalo z njegovimi biseri... Vir: Twitter

Notranji minister Aleš Hojs je izenačil petkove kolesarske protestnike s četrtkovmi proticepilskimi razgrajači.

Ta nesmisel je tako razjezil Milana Kučana, da je v petek sam prišel preverit, kaj počnejo protestniki.

V strankah SD in Levica so se ostro odzvali na obtožbe notranjega ministra Aleša Hojsa, ki je izjavil, da sta stranki vpleteni v nasilje na sredinem protestu.

To je tako razjezilo Milana Kučana, da je v petek sam prišel preverit, kaj počnejo protestniki.

»Minister Aleš Hojs je včeraj izrekel laž, da smo Socialni demokrati - konkretno je izpostavil mene in Matjaža Nemca - organizatorji protestov,« je v izjavi za medije poudaril poslanec stranke SD Marko Koprivc. Ob tem je napovedal, da bosta s poslancem SD Nemcem zoper Hojsa, v kolikor se ta v roku 48 ur ne bo opravičil, vložila tožbo.

Koprivc je še zatrdil, da člani SD niso bili organizatorji nobenih protestov doslej ter da niso podporniki nasilja.

Koprivc se je odzval tudi na očitke, da so petkovi kolesarji, ki jih podpira SD, organizirali proteste 5. novembra lani. Kot je poudaril, petkovi protestniki nimajo nobene veze z organizatorji sredinega protesta in protesta, ki je potekal v četrtek, 5. novembra, in so se od tega v Protestni ljudski skupščini, ki sicer organizira petkove proteste, tudi distancirali.

»Rešitev je samo ena in to so čim prejšnje volitve,« meni Mesec.

Hojs pa se, kot kaže, poslancema ne namerava opravičiti za izrečene laži: »Opravičim naj se, ker sem povedal ta dejstva, da je vabil na petkove proteste in tam kolesaril?« je dejal Hojs.

Dodal je še, da kdor vabi na proteste, je »najverjetneje malo vpleten v organizacijo«.

Na obtožbe o vpletenosti v organizacijo nasilnih protestov, ki so potekali v sredo, so se odzvali tudi v Levici. Koordinator Levice Luka Mesec je takšne izjave označil za absurdne ter poudaril, da so takšne izjave, v katerih se ljudi obklada z nacisti in fašisti, vzrok za trenutno stanje v državi.

»Rešitev je samo ena in to so čim prejšnje volitve,« meni Mesec.

Podpredsednica SD Andreja Katič pa je poudarila, da se želijo v stranki postaviti v bran ljudem, ki mirno protestirajo.

Adolf Hitler, vzpon in padec
Adolf Hitler, vzpon in padec. Vir: Wikipedia

Tudi Katičeva je zanikala vse Hojsove navedbe o vpletenosti stranke SD v sredin protest.

V skladu z napotkom vzornikov svojih najbolj zvestih podpornikov – na primer rumenosrajčnikov – je zato že v naravi veljakov te politične stranke zakoreninjena navada, da veliko in zelo radi lažejo.

 Kot je poudarila, od ministra Hojsa pričakujejo javno opravičilo v roku 48 ur, tudi zato, da bodo »ljudje vedeli, da Socialni demokrati podpiramo izražanje mnenj, ne podpiramo pa nasilja«.

V Levici in stranki SD imajo sicer prav, ko naštevajo dejstva.

Toda dejstva Aleša Hojsa - ne bodo prepričala.

Zakaj ne, je pojasnil Richard C. Gross, nekdanji urednik agencije UPI ob analizi dogajanja v ZDA.

Gross ponuja odgovore, ki so precej verodostojni tudi v Sloveniji, ko je citiral znan Hitlerjev stavek, v katerem pojasnjuje, da je »v veliki laži vedno določen element verodostojnosti« in da so ljudje prej »žrtve velike kot pa majhne laži, saj sami včasih lažejo o majhnih stvareh, a bi se preveč sramovali prevelike laži.«

Tako Gross povzema citat, ki pojasnjuje, zakaj ljudje lažje verjamejo velikim lažem.

V skladu z napotkom vzornikov svojih najbolj zvestih podpornikov – na primer rumenosrajčnikov – je zato že v naravi veljakov te politične stranke zakoreninjena navada, da veliko in zelo radi lažejo.

In zato bodo navkljub tožbam lagali še naprej.

Psihoanalitik Walter Langer je v »Psihološki analizi Adolfa Hitlerja: njegovo življenje in legenda«, ki jo je napisal sredi vojne leta 1943 na zahtevo Urada za strateške naloge, predhodnice sedanje ameriške obveščevalne agencija CIA zapisal še nekaj glavnih navodil Hitlerja, ki se jih zelo trdno oklepajo tudi njegovi posnemovalci.

Bolj resnično od resničnosti? Vir: Twitter
Nikoli ne sprejmite krivde; osredotočite se na enega sovražnika naenkrat in ga krivite za vse, kar gre narobe; ljudje bodo verjeli veliki laži prej kot majhni.

To je drug razlog, zaradi katerega bodo Hojs, Janša, Grims in podobni lagali še naprej: »Njegova (Hitlerjeva - op.avt.) glavna pravila so bila: nikoli ne dovolite, da se javnost ohladi; nikoli ne priznajte odgovornosti ali napake; nikoli ne priznajte, da je v vašem sovražniku kaj dobrega; nikoli ne pustite prostora za alternative; nikoli ne sprejmite krivde; osredotočite se na enega sovražnika naenkrat in ga krivite za vse, kar gre narobe; ljudje bodo verjeli veliki laži prej kot majhni; in če to ponavljate dovolj pogosto, bodo ljudje to slej ko prej verjeli.«

Zato so za Janševo SDS vsega krivi »komunisti« in opozicija, »politkomisarji« in podobni, čeprav je evidentno, da med anticepilci, ki so razbijali po centru Ljubljane in petkovimi kolesarji ni vsebinskih stičnih točk.

Tretji razlog, ki SDS-ovcem preprečuje izpovedovanje resnice je njihova uporaba laži kot političnega orodja.

Zato člani SDS in njihovi privrženci uničujejo opozicijo, pri tem pa si pomagajo z – domišljijo.

O tem je veliko pisala zlasti sociologinja Hannah Arendt.

Arendtova definira politično dejanje kot rojstvo, začetek in pobudo. Da dobimo prostor za svoja dejanja, »moramo kaj, kar je bilo prej tam, umakniti ali uničiti, stvari, kakršne so bile, pa spremeniti«.

Zato člani SDS in njihovi privrženci uničujejo opozicijo, pri tem pa si pomagajo z – domišljijo.

Sposobnost laganja in sposobnost političnega delovanja namreč izhajata prav iz domišljije.

Vsi voditelji totalitarnih držav si želijo ovacij svojega ljudsva, še posebej radi pa imajo vojake (in vojakinje). Vir: Twitter
Moderni lažnivi politik namreč poskuša spremeniti laž v namišljen svet.

Zaradi tega prepričanja je Hannah Arendt menila, da je fašizem uvedel nepričakovano novost v zgodovino političnih laži.

V Izvorih totalitarizma je analizirala totalitarne režime ne kot ideologijo ali kot specifično, avtoritarno obliko vladavine, ampak kot nekaj, kar sama imenuje »moderna politična laž«.

Moderna politična laž ni isto kot neresnica.

Moderni lažnivi politik namreč poskuša spremeniti laž v namišljen svet.

Prav to - spreminjanje laži v namišljen svet - je tisto, je menila Arendtova, kar določa fašizem.

Osnovna značilnost fašistične propagande je bila, da ji ni bilo dovolj laganje, ampak je namerno hotela spreminjati svoje laži v resničnost.

Osnovna značilnost fašistične propagande je bila, »da ji ni bilo dovolj laganje, ampak je namerno hotela spreminjati svoje laži v resničnost … Na tako konstruiranje lažne resničnosti ni bil nihče pripravljen.«

Vsebina fašistične ideologije in propagande ni bila nič novega.

»Totalitarna organizacija«, ki spreminja laži v namišljeno, vendar delujočo in trajno resničnost, pa je bila nekaj povsem nepričakovanega.

Namen političnih lažnivcev je prevajati lastne propagandne laži, stkane okrog osrednje izmišljije – v času Hitlerja in Stalina so to bile zarote Judov, trockistov ali 300 družin, ki naj bi upravljale s celim svetom (danes pa komunistov, kulturnih marksistov, globalistov in globoke države), itd. – v delujočo resničnost, graditi, celo v netotalitarnih okoliščinah, družbo, katere pripadniki delujejo in reagirajo v skladu s pravili namišljenega sveta.

V konkretnem primeru to pomeni, da člani SDS v nepomembnih podrobnostih, na primer dejstvu, da se je nekdo, ki je bil na »petkovih protestih« udeležil tudi anticepilskega razgrajanja razglasili za dokaz, da gre za isto početje, ne da bi vzeli v obzir dejstvo, da dejanje ene osebe ali manjše skupine ne more spremeniti narave in vrednot veliko širše skupne.

SDS volitve madžarska
Še ena resnica, ki jo SDS ne mara: da je njihova opora predvsem tuj denar, da so tuji plačanci, ker jih doma večina ne mara. Vir: Twitter

Na isti način bo vsaka sodna odločitev zoper SDS ali obsodba Janše za Janševe malikovalce zgolj dokaz, da »globoka država« dela zoper njihovega voditelja, zanemarili pa bodo sodne zmage, ki bi izpodbile njihovo tezo.

Kar nam Hojsove in Janševe laži razkrivajo, je zato precej bolj strašljivo od samih neresnic.

Kaže nam politike, ki sami ustvarjajo alternativno resničnost. Resničnost, v kateri so partizani morilci, belogardisti pa borci za svobodo, v kateri so za osamosvojitev Slovenije zaslužni zgolj Janši zvesti vojaki, Triglav in slovenstvo pa pripadata samo članom njihove stranke.

S svojimi ukrepi so ob tem tako razdelili družbo, da se programske grožnje stranke SDS o tem, da Sloveniji morda grozi državljanska vojna sedaj že udejanjajo.

S svojimi ukrepi so ob tem tako razdelili družbo, da se programske napovedi stranke SDS o tem, da Sloveniji morda grozi državljanska vojna sedaj že udejanjajo.

Linija spopada ne teče več po ideološki razpoki, pač pa deli cepilce od anticepilcev.

Trenutna vojna je sicer samo medijska, toda tako so se pogosto začele tudi druge vojne.

Ker je osnovno prepričanje vsake totalitaristične transformacije ideologije v resničnost, da bo postala resnična, pa če je resnična ali ne, so Hojsove laži še toliko bolj nevarne.

Prav zaradi tega je bilo, kot je zatrjevala Arendtova, nerazumno misliti, da je fašizem mogoče odvrniti z racionalno razpravo, s konfrontacijo njegovih privržencev z njihovimi lažmi.

Sodobni lažnivec ne operira z logiko misli, ampak z dejanji, zaradi katerih politika postane resnična.

Lažnivec, piše Arendtova, je »po naravi igralec«.

Janša in SDS - nekoč na Titovi, danes na Hitlerjevi poti
Še ena resnica, ki jo v SDS ne vidijo: da stopajo po poti nacistov in uporabljajo celo njihova gesla. Vir: Twitter

Lažnivec v politiki, ki je »po naravi igralec«, izkorišča našo naklonjenost do lastne zmožnosti delovanja, se pravi, spreminjanja sveta, »s to našo skrivnostno sposobnostjo, zaradi katere lahko rečemo ‘sonce sije’, tudi če lije kot iz škafa«.

Nevarnost moderne laži zato ni to, da maliči zgodovinska dejstva, ampak to, da ob brisanju cele vrste dejstev nadomešča zgodovino političnih začetkov z alternativno zgodovino.

Sodobna laž je govorno dejanje in kot tako več kot zanikanje dejstev. To je dejanje, ki spreminja zgodovino.

Nevarnost moderne laži zato ni to, da maliči zgodovinska dejstva, ampak to, da ob brisanju cele vrste dejstev nadomešča zgodovino političnih začetkov z alternativno zgodovino.

Pravo resničnost zamenja namišljena.

Ni bila torej Janševa nesposobna vlada kriva za to, da cepiv ni bilo, da so z nabavo zamujali, izgubljali tovornjake z zaščitno opremo, kupovali predrage in neuporabne ventilatorje in izgubljali zaupanje javnosti – ne, oni so vse storili prav v težkih okoliščinah, opozicija pa jim je ves čas metala polena pod noge in nato štela mrtve, se glasi alternativna resničnost SDS.

Ministra Matej Tonin in Zdravko Počivalšek ob Pečečniku in ukradeni zaščitni opremi. Vir: Twitter
Ministra Matej Tonin in Zdravko Počivalšek ob Jocu Pečečniku in 'ukradeni' zaščitni opremi. Vir: Twitter

Umetnost moderne laži je zamenjati resničnost z izmišljotinami – do stopnje, ko se zgodovinski spomin na politične začetke izgubi in izbriše. Kot taka moderna laž ni značilnost samo totalitarnih režimov, ki delujejo na principu nasilja in strahu.

Pojavlja se tudi v demokratičnih državah. Eden izmed primerov, ki jih navaja Arendtova, o katerih govori v eseju »Laganje v politiki« iz leta 1971, so »Pentagon papers« (Pentagonski dokumenti), ki dokumentirajo navzočnost Združenih držav Amerike v Indokini od konca druge svetovne vojne do leta 1968.

Dokumenti so pricurljali v New York Times leta 1971, na vrhuncu vietnamske vojne.

Čeprav niso razkrili nobene skrivnosti, so spodbudili eksplozivno diskusijo, ki je nazadnje pripeljala do odstopa takratnega ameriškega predsednika Richarda Nixona.

Dokumenti niso bili toliko šokantni zaradi vsebine laži, ki so jih razkrili, ampak ker laži niso bile naključno ali drugotno sredstvo znotraj splošnejše politične strategije.

Razkrilo se je, da je laganje v jedru same strategije in da predstavlja bistvo njene infrastrukture in veščin.

Danes novinarji ugotavljajo podobna dejstva o ameriških intervencijah v Afganistanu, Iraku, Libiji, na Kosovu in še kje…

Zaradi razkrivanja resničnih dejstev o umazanih ozadjih predvsem ameriških vojn je že leta krivično zaprt ustanovitelj WikiLeaksa, novinar Julian Assange.

Hannah Arendt govori o tej različici moderne laži kot o taki, ki »ustvarja podobe« in »rešuje probleme«.

Zaradi razkrivanja teh dejstev je že leta krivično zaprt Julian Assange.

»Pentagonski dokumenti« so razkrili, kako se dejstva o vojni sistematično brišejo in nadomeščajo s podobami.

Moderno, politično laž je mogoče razumeti kot laboratorij, sredstvo, s katerim lažniva politika postane resnična – s sistematičnim brisanjem dejstev oziroma pristnih resnic.

In kako se je sploh mogoče boriti proti lažnivcem?

Na sodiščih prav gotovo ne. Prvič zato, ker gre za javne osebnosti, kjer bo imelo sodišče veliko težav pri omejevanju svobode govora politikov.

Ob tem pa obstaja še bolj preprosta metoda razkrinkavanja lažnivcev – gre za pripovedovanje resnice kot politično dejanje.

Na področju politike, opozarja Arendtova, ima lažnivec veliko prednost, saj lahko po mili volji spreminja in na novo interpretira dejstva.

Lažnivci lahko svobodno prikrajajo dejstva glede na politične interese in pričakovanja in zato zbujajo vtis večje verodostojnosti kot pripovedovalci resnice, v katerih ljudje vidijo - lažnivce.

Toda pri moderni laži je zadeva drugačna. Ker moderna laž ustvarja namišljene svetove, moderno pripovedovanje resnice govori iz same laži. Na kocki niso posamezna dejstva, ampak skupna zgodovinska resničnost.

Janša in njegov Covid-19 Titanik
Razkrivanje resnice, ki je Janša ne mara: da je boj proti pandemiji izgubil. Vir: Twitter

Samo pripovedovanje resnice zato postane eksplozivno, politično dejanje.

Kot piše Arendtova: »Kjer vsakdo laže o vsem, kar je pomembno, je pripovedovalec resnice stopil v akcijo, pa če to ve ali ne; tudi on se je vpletel v politične zadeve, saj je v malo verjetnem primeru, da bo preživel, že napravil korak proti spreminjanju sveta.«

Vpeljati resnico v situacijo, v kateri je bila izbrisana, postane politično dejanje.

Z drugimi besedami se s tem dejanjem - vnašanjem resnice v situacijo, v kateri je bila ta izbrisana - uveljavlja spoznanje, da je »v deželi slepih enooki kralj

Petkovi protestniki in mediji morajo preprosto naštevati druga, za Janšo, SDS in njihove koalicijske sopotnike neprijetna dejstva, ki jih lažnivci pač nočejo videti.

Na primer dejstvo, da četrtek oziroma sreda nikakor ni petek, ter da so se petkovi protestniki od razgrajaških anticepilcev razlikovali kot noč in dan.

Delite članek