REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Za zmago življenja: Kristjani praznujejo veliko noč, ki ima korenine v praznovanju plodnosti, a kako ravnajo?

Za zmago življenja: Kristjani praznujejo veliko noč, ki ima korenine v praznovanju plodnosti, a kako ravnajo?

Kristjani danes praznujejo svoj največji praznik – veliko noč, s katero se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih.

V cerkvah so potekale vstajenjske procesije z mašami, ki predstavljajo vrhunec velikonočnega praznovanja.

Na vstajenjskih procesijah z mašami so slovesne aleluje naznanile, da je Jezus vstal od mrtvih.

S tem je po verovanju kristjanov Jezus premagal smrt, ljudem pa odprl možnost, da so po smrti deležni večnega življenja.

To je po besedah škofa Evangeličanske cerkve v Sloveniji Leona Novaka vesel in dober dogodek, ljudje se namreč bojimo trpljenja in smrti: »To je s Kristusovim vstajenjem na veliko noč premagano. Ta Kristusova zmaga nas tolaži v vseh težkih trenutkih našega življenja in nam daje upanje,« je dejal za Radio Slovenija.

Kristjani verujejo v Jezusovo vstajenje zaradi pričevanj oseb, ki se jim je Jezus, kot poročajo evangelisti, prikazal po vstajenju in jim z znamenji dokazal svojo istovetnost.

Vsa ta sporočila temeljijo na občečloveških vrednotah, ki so skupne številnim veram in nazorom. Zato si zaslužijo, da jih spoštujemo in po najboljših močeh tudi uresničujemo, ne glede na to, ali smo verni ali pa ne.

Večina pravoslavnih cerkva bo veliko noč praznovala 5. maja.

Velika noč nam sporoča, da na poti življenja nismo sami, opominja novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje, zato poziva ljudi, naj v teh pomladnih dneh prisluhnejo sebi, »kako se prebuja hrepenenje po ljubezni, dobroti, solidarnosti, da se ozremo k našim bližnjim, sosedom, prijateljem, pa tudi k tistim, ki trpijo, so obrobni, begunci. V teh dneh smo še posebej senzibilizirani do tega, kar je človeško«.

Vsa ta sporočila temeljijo na občečloveških vrednotah, ki so skupne številnim veram in nazorom.

Zato si zaslužijo, da jih spoštujemo in po najboljših močeh tudi uresničujemo, ne glede na to, ali smo verni ali pa ne.

A prav je tudi, da se zavedamo, da je velika noč je odmev starodavnih človeških praznikov za praznovanje prihoda pomladi.

Praznik oznanja, da so temni in hladni zimski dnevi minili. Prišel je svetel čas rodovitnosti.

Današnja velikanočna simbola plodnosti, jajce in zajec, se navezujeta na staro germansko boginjo plodnosti Eostre (Ostara).

Druga sorodna boginja je Ištar, mezopotamska upodobitev ljubezni, ki je stopila v podzemlje smrti, a je bila oživljena.

Krščansko Jezusovo vstajenje je verjetno preoblikovanje te starejše zgodbe.

Ištar nekoč, Kristus danes, predvsem pa veselje zaradi zmage življenja – to bi moralo biti v mislih in dejanjih vseh danes, še posebej pa tistih politikov in oblastnikov, ki govorijo eno, sejejo pa smrt in uničenje.

Ko se je krščansko sporočilo razširilo iz svojega izvora v vzhodnem Sredozemlju, je vključevanje starih lokalnih bogov in basni pomagalo spreobrniti večteistične družbe v novo monoteistično vero.

Bogovi predkrščanskih religij niso bili popolnoma zavrženi, vendar so bile njihove zgodbe spremenjene v podporo sporočilu, ki so ga širili krščanski pridigarji.

Velika noč je tako odmev starodavnih človeških praznikov za praznovanje prihoda pomladi. Temni in hladni zimski dnevi so minili. Prišel je svetel čas rodovitnosti.

Z omenjeno razlago se seveda nekateri zgodovinarji tudi ne strinjajo in o tem še vedno potekajo polemike.

Kakorkoli že, Ištar nekoč, Kristus danes, predvsem pa veselje zaradi zmage življenja – to bi moralo biti v mislih in dejanjih vseh danes, še posebej pa tistih politikov in oblastnikov, ki govorijo eno, sejejo pa smrt in uničenje.

In to velja predvsem za zahodne in ameriške politike, ki te dni nad palestinsko Gazo odmetavajo hrano, Izraelu pa pošiljajo bombe, da bombardira iste ljudi.

To velja v največji meri seveda za ameriškega predsednika, izpričanega katolika in njemu podobne politike.

In pri tem Izraelci bombardirajo tudi krščanske cerkve in ignorirajo zahteve Meddržavnega sodišča po prekinitvi ognja - vedno znova brez posledic.

In vse to številni politiki, menda dobri kristjani v Evropi (pri nas pa predvsem člani SDS in NSi) mirno opazujejo in dejansko podpirajo, medtem ko se bašejo s šunko, hrenom in jajci - v nasprotju s tem, kar jih uči njihova lastna vera. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek