REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Za Slovenijo je danes prelomen dan: meje občin odprte, v DZ pa glasovanje o zaupnici Janševi vladi

Za Slovenijo je danes prelomen dan: meje občin odprte, v DZ pa glasovanje o zaupnici Janševi vladiOkoli 80 odstotkov ljudi nasprotuje sedanji vladi. Vir: Twitter

Za Slovenijo je danes zelo prelomen dan.

Konec je tudi prepovedi prehajanja občin in regij.

Najprej zato, ker se po več mesecih s prehodom Slovenije v »oranžno fazo protikoronskih ukrepov« v šole na zahodu države znova vračajo vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov.

Na vzhodu pa imajo zimske počitnice.

Odprte so vse trgovine, konec je tudi prepovedi prehajanja občin in regij.

V višjih in visokih šolah ter na fakultetah so od danes naprej tudi dovoljeni izpiti v živo in seminarji za do 10 udeležencev.

Občine Slovenija
Občine. Vir: Twitter

V četrtek je namreč vlada zaradi izboljšanja epidemiološke slike v državi sklenila, da se lahko učencem prvega triletja v osnovnih šolah pridružijo tudi učenci preostalih razredov in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol.

V umetniških gimnazijah in glasbenih šolah je od danes dovoljena izvedba individualnega pouka.

Pestro je bilo tudi v parlamentu.

Uspeh Janševe vlade: Slovenija je v vrhu držav po številu smrti. Vir: Twitter

Pred glasovanjem o nezaupnici Janševi vladi je bila pestra celodnevna razprava, saj so poslanke in poslanci odločali o konstruktivni nezaupnici.

DZ je razpravljal in odločal o konstruktivni nezaupnici s kandidatom za predsednika vlade Karlom Erjavcem.

Nezaupnica ni uspela, ker je zanjo glasovalo 40 namesto 46 poslancev.

Kljub temu jebila razprava ostra, glasovali pa so šele pozno zvečer..

LMŠ, SD, Levica in SAB imajo skupaj 39 glasov in so računali na najmanj 43 glasov (z vsaj štirimi poslanci DeSUS-a) ter še na glasove poslancev vladne koalicije, ki bi lahko prevesili tehtnico v prid nove vlade.

Ker pa je potrebnih 46 glasov bi zato potrebovali – glasove SMC-ja.

KUL sicer vse upe polaga v poslance te stranke, čeprav so v SMC-ju napovedali, da nezaupnice ne bodo podprli.

Posebna zgodba so poslanci DeSUS-a, saj je med njimi lastnega predsednika podprl le en poslanec...

Vsi ostali so tako ali drugače pomagali vladi Janeza Janše.

Iz krogov blizu KUL-a je slišati ocene, da je Karl Erjavec pred glasovanjem zelo jezen in celo obupan, saj naj bi iz krogov blizu SDS zlasti poslancem SMC ponujali »zelo velike vsote.«

Iz dobro obveščenih krogov je bilo slišati, da je nekaj ključnih poslancev SMC poslancem iz KUL-a že pred časom obljubilo, da bodo glasovali proti vladi, vendar so pozneje znova spremenili držo.

Po navedbah Igorja Zorčiča iz SMC ta stranka kot liberalna stranka ni sprejela navodil, ali naj poslanci prevzamejo glasovnice. On sam in tudi vodja poslancev SMC-ja Janja Sluga sta sicer že napovedala, da bosta to storila.

Konstruktivna nezaupnica ima pa ne glede na to resen problem, ki se ga je vsaj Marjan Šarec zavedal že julija lani.

Zelo verjetno je, da se bo tokrat kot največja napaka KUL-a pokazalo to, da v svoje načrte ob vseh težavah znotraj DeSUS-a niso pritegnili – Zmaga Jelinčiča in njegove SNS.

V politiki namreč niso pomembna samo načela, pač pa pogosto odločajo tudi povsem osebni interesi in hladna matematika.

Iz KUL-a je slišati ocene, da je Karl Erjavec pred glasovanjem zelo jezen, saj naj bi iz krogov blizu SDS zlasti poslancem SMC ponujali »zelo velike vsote.«

Res je, da je po svojih stališčih in ciljih njegova stranka pravo nasprotje strankam KUL-a, toda res je tudi, da je precej pomagal že Šarčevi vladi in imel še pred letom dni zelo kritična stališča do Janeza Janše.

Res je, da je po svojih stališčih in ciljih Jelinčičeva stranka pravo nasprotje strankam KUL-a, toda res je tudi, da je precej pomagal že Šarčevi vladi in imel še pred letom dni zelo kritična stališča do Janeza Janše. Janševa stranka mu je tudi 'ukradla' poslanko.

Janševa stranka mu je tudi »ukradla« poslanko in ob primernem pogajalskem pristopu in morda funkciji –, če ne notranjega, pa morda obrambnega miistra – bi SNS morda lahko podprla nezaupnico.

Hkrati bi takšen dogovor ob steno pritisnil tudi poslance SMC, ki bi bili v veliko bolj resnem položaju, kot pa so sedaj in bi zato, ker bi izgubili monopol nad odločanjem o usodi vlade morda pravočasno presedlali, da se ne bi potopili skupaj z Janševo vlado.

Vse njihove alternative razen glasovanja proti sedanji vladi bi bile v tem primeru za njih – slabše.

Brez teh treh glasov podpore pa je zelo malo verjetno, da bo Janševa vlada res padla, kar pa ni dobra popotnica za prihodnost Slovenije.

Ljudje si namreč sprememb želijo in menijo, da gre država v napačno smer.

Mnogi na to opozarjajo tudi na družbenih omrežjih.

Izredna seja o predlogu nezaupnice Janševi vladi se je začela ob 10. uri. Za sejo je bilo predvidenih skoraj 11 ur časa.

Prenos 61. izredne seje je bilo mogoče spremljati na 3. programu Televizije Slovenija.

Od 17. ure naprej pa je dogajanje pred parlamentom spremljala tudi »Ljudska skupščina«, ki je na Facebooku pozvala, da je danes zadnja priložnost za poslanke in poslance, da se postavijo na pravo stran zgodovine.

»Vsak od njih se bo moral odločiti ali bo postavil na prvo mesto dobrobit vseh prebivalk in prebivalcev ter prekinil norosti trenutne strahovlade, ali pa se bo za svoje privilegije jasno in zavestno odrekel demokratičnim načelom, vladavini prava, ustavi in minimumu svojega strokovnega dostojanstva,« so zapisali protestnice in protestniki.

Kot vse kaže, je vlada zmagala. Toda s sedanjo politiko bo to res - poraz Slovenije.

Delite članek