REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Za nič mi ni žal in mislim resno«: umrl je veliki odrski mag Dušan Jovanović

»Za nič mi ni žal in mislim resno«: umrl je veliki odrski mag Dušan JovanovićDušan Jovanović, Milena Zupančič in Radko Polič. Vir: Twitter

Umrl je eden največjih slovenskih in jugoslovanski dramatikov, esejistov in režiserjev Dušan Jovanović, avtor številnih del in velikokrat nagrajeni režiser. Dušan Jovanović se je poslovil v 81. letu starosti.

Poročen je bil z legendarno igralko Mileno Zupančič, zadnje mesece svojega življenja pa je preživljal v domu za ostarele. V bogati karieri je podpisal več kot sto režiserskih del, napisal pa je tudi številne drame, eseje in kratke zgodbe …

Dušan Jovanović se je rodil 1. oktobra leta 1939 v Beogradu.

Po drugi svetovni vojni, ko je bil star komaj šest let, sta se njegova starša ločila in z očetom se je leta 1951 preselil v Ljubljano. Dušan ima tudi dve polsestri.

Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študiral angleščino in francoščino in v začetku šestdesetih let diplomiral. Nato je študiral režijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Bil je tudi družbeno angažiran in je pogosto kritiziral kršitve človekovih pravic, v času nekdanje Jugoslavije in po nastanku novih držav, v Sloveniji pa je opozarjal tudi na kršitve pravic izbrisanih.

»Moj oče je bil zaposlen v jugoslovanski časopisni agenciji Tanjug in leta 1951 so ga poslali v Ljubljano, da bi tukaj odprl predstavništvo. In tako je tukaj v centru Ljubljane, na Trubarjevi ulici, pomagal pri odprtju novih prostorov za Tanjug. Skupaj z mojo mačeho Paulo, ki je imela hčerko iz prvega zakona, sta se preselila v Ljubljano in v Ljubljano popeljala tudi mene. Imel sem deset let«, se je spominjal Jovanović..

Najprej je postal gledališki kritik, nato pa je ustanovil Študentsko aktualno gledališče (ŠAG).

Konec šestdesetih let je bil eden od ustanoviteljev (in direktor) Gledališča Pupilije Ferkeverk, prav tako v začetku sedemdesetih soustanovitelj in direktor Eksperimentalnega gledališča Glej.

Takrat je napisal tudi groteskni roman »Don Juan na psu ali Zdrav duh v zdravem telesu.«

Od konca sedemdesetih do sredine osemdesetih pa je zasedal položaj umetniškega vodje Slovenskega mladinskega gledališča.

Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je postal docent leta 1989, kjer je predaval režijo.

Za svoje dramsko in režijsko delo je prejel številne nagrade v Sloveniji in na prostoru celotne nekdanje Jugoslavije, med njimi Prešernovo nagrado, Rožančevo nagrado, Sterijino nagrado, Gavellino, Bojana Stupice, bil pa je tudi večkratni dobitnik Grumove in Borštnikove nagrade.

Leta 2009 je prejel zlati red za zasluge za ustvarjalni opus in bogatitev slovenske kulture. Režiral pa je številna dela Krleže, Nušića, Ionesca, Becketta, Shakespearea, Gorkega, Čehova, Molierja

Predstave »Osvoboditev Skopja« in »Karamazovi«, ki jih je delal za KPGT v osemdesetih letih prejšnjega stoletja so bile v Jugoslaviji večkrat prepovedane, v tujini pa nagrajevane.

Zadnje Jovanovićevo avtorsko besedilo je bilo Boris, Milena, Radko (2013), ki je bilo tudi nominirano za nagrado Slavka Gruma.

Inspiracijo je našel v pravem ljubezenskem trikotniku med igralko Mileno Zupančič, igralcem Radkom Poličem – Racom i sabo.

Leta 2011 je izšel njegov pesniški prvenec Nisem, leta 2017 pa smo si v ljubljanski Drami lahko ogledali predstavo Zid, jezero.

Pogosto je znal reči, da mu »za nič ni žal in mislim resno.«

Dušan ima iz prvega zakona z Vido Zei sina Sašo Jovanovića, v zakonu z znano igralko Mileno Zupančič pa se jima je rodila hčerka Maša Jovanović.

Delite članek