REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vojni inštitut pripravlja »razpravo« enako mislečih o koncu vojne, ki je ne razume

Vojni inštitut pripravlja »razpravo« enako mislečih o koncu vojne, ki je ne razumeZelenski potiska svet proti tretji svetovni vojni, a Mirovni inštitut tega ne vidi... Vir: Posnetek zaslona, X

Vojni v Ukrajini in Gazi nista razkrili samo popolno hipokrizijo in debakel zahodnih držav, predvsem ZDA in članic zveze NATO, pač pa tudi medijev in nevladnih organizacij.

V Sloveniji je dober primer tega Mirovni inštitut, bogato financiran s strani države, ki bi lahko zastavil svojo besedo proti vojni, a se je večinoma tega - vzdržal.

Tu in tam so sicer objavili kakšen intervju s kakšnim ukrajinskim mirovnikom (npr. Jurija Šeljaženka), sicer pa se z bistvom zadeve niso kaj prida ukvarjali.

Slovenija je medtem v Ukrajino poslala na desetine tankov, oklepnikov, min, streliva in sodelovala v skupnem naporu zveze NATO, da Rusiji prizadenejo »strateški poraz.«

V Sloveniji imamo inštitut, ki se ima za »mirovniškega«, ki pa je že na začetku vojne v Ukrajini podpihoval vojno in države EU spodbujal, da naj naredijo še nekaj več, ne pa da uvajajo »zgolj ekonomske sankcije.« Zdaj pripravljajo razpravo z istomislečimi novinarji.

V vsem tem času ni bilo slišati niti ene same besede protesta zoper to početje s strani Mirovnega inštituta.

Da so vojno popolnoma napačno predstavili kot neizzvano rusko agresijo je povsem jasno vsem, ki prebirajo tudi Insajder.com, zakaj in kje so se zmotili, pa je razvidno že iz deklaracije Mirovnega inštituta ob začetku ruske »posebne vojaške operacije« v Ukrajini.

Namesto da bi obsodili članice NATO zaradi nevarne in neumne politike širjenja, na kar so opozarjali celo znani ameriški geopolitiki in strokovnjaki, so kot edinega krivca za vojno označili Rusijo.

»Zgroženi opazujemo in odločno obsojamo Putinov 'Blitzkrieg', ta povsem nezakonit in nezaslišan poseg v teritorij druge države, odkrite grožnje z nuklearnim orožjem, siloviti napad in razdejanje Ukrajine. Posledice bodo veliko mrtvih, razseljenih in za vedno zaznamovanih civilistov, kršitve pravic, grozi pa tudi zlom mednarodnega reda, ki je veljal v 20. stoletju. Zato pozivamo k takojšnji prekinitvi napadov in nasilja ter nujnosti reševanja problemov za pogajalsko mizo,« so zapisali v svoji deklaraciji ob začetku ameriške posredniške vojne v Ukrajini.

In v celoti zgrešili.

Niti z besedo se jim ni zdelo vredno omeniti 14.000 predvsem civilnih žrtev, ki so padle do tedaj, od puča v Kijevu leta 2014, zaradi vztrajnega ukrajinskega obstreljevanja Donbasa.

Prav tako niso niti omenili vseh prekršenih sporazumov iz Minska in drugih, s katerimi bi se tej vojni lahko izognili, če je Zahod ne bi želel.

Tudi o tem, da se je v Ukrajini ob pomoči ZDA in Zahoda razraščal nacizem in da so po puču leta 2014 rusko govoreči prebivalci postali drugorazredni ni bilo niti ene same besede.

Od strokovnjakov za vojno in mir takšne popolne slepote na menda njihovem področju res ne bi pričakovali. Ali pač?

Morda pa gre le za lažne mirovnike?

Neonacisti v Ukrajini
Neonacisti v Ukrajini. Vir: Posnetek zaslona, X

V nadaljevanju so obsodili celo premalo odločen odgovor držav Evropske unije, ki so »kot odgovor na obsežni napad na Ukrajino obotavljajoče sprejele zgolj ekonomske sankcije proti Rusiji, čeprav je vnaprej jasno, da ne bodo imele učinka na prekinitev napada.«

Ustavili so se sicer pred tem, da pozovejo na neposredno vpletanje članic EU v to vojno, a prav veliko do tega na tej točki jim ni manjkalo.

Le kaj je mogoče narediti kot naslednji korak, kadar ekonomske sankcije zoper neko državo niso uspešne?

Zgodovina kaže, da je naslednji korak uporaba vojaške sile.

In v Sloveniji imamo torej inštitut, ki se ima za »mirovniškega«, ki pa je že na začetku vojne v Ukrajini podpihoval vojno in države EU spodbujal, da naj naredijo še nekaj več, ne pa da uvajajo »zgolj ekonomske sankcije.«

Opazili so sicer, »kako promocija članstva v Natu Ukrajini ni prinesla varnosti in miru, ravno nasprotno. V trenutku, ko gre zares, so Ukrajinci in Ukrajinke ostali sami in se branijo sami.«

Odgovornosti članic NATO (torej tudi Slovenije) za nastali položaj pa seveda niso opazili.

Le zakaj bi, saj jo ena od njih – Slovenija - napaja iz velike državne malhe, od koder dobivajo za takšno svoje delo milijone evrov. Odgovornosti članic Nato za nastali položaj pa seveda niso opazili.

Le zakaj bi, saj zadevni inštitut ena od članic Nata – Slovenija - napaja iz velike državne malhe, od koder dobivajo za takšno svoje delo milijone evrov.

»Prebivalci in prebivalke držav članic Nata smo postavljeni v položaj nemočnih, a soodgovornih opazovalcev, ki si ga sami nismo želeli. Žal so morale pasti žrtve, da s(m)o to ugotovili,« so lakonično zapisali in pri tem pozabili na dejstvo, da je Slovenija vse od usodnega leta 2008 podpirala vstop Ukrajine v NATO, ki je bil za Rusijo zadnja rdeča črta.

Ne, Slovenija ni bila »opazovalka« in tudi ob zadnjih rukih predlogih decembra leta 2020 bi lahko zgolj s svojim glasom ali s skupino podobno mislečih držav preprečila zvezi NATO, da se razširi na Ukrajino. Vendar je v vsem slepo sledila politiki ZDA, v tem pa Mirovni inštitut očitno ne vidi prav nič slabega.

Povsem v tej smeri pa Mirovni inštitut nadaljuje tudi te dni, ko se je situacija v Ukrajini spremenila v katastrofalno in postaja vse slabša iz dneva v dan.

O vojni, ki je očitno niso razumeli ali pa jih je bilo strah razumeti so zato pripravili okroglo mizo, nanjo pa so znova povabili vse bolj ali manj enako misleče sogovornike.

Šestnajstega novembra namreč v Mariboru pripravljajo okroglo mizo z naslovom »Kritično mišljenje, novinarsko poročanje, cenzura in propaganda v času vojne«.

Težišče pogovora bo na konfliktih v Ukrajini in Gazi in novinarstvu v tem času.

Poslanstvo
Teorija in praksa: V teoriji eno, v resnici pa... Glede na to, kako zelo so se v svojih pobudah poistovetili z državnimi stališči Slovenije, članice zveze NATO in države soodgovorne za klavnico v Ukrajini in vse bolj tudi v Gazi, in kako so želeli, da EU po Rusiji udari še z nečim močnejšim od sankcij – bi bilo najbrž primerno, da se Mirovni inštitut preimenuje v Vojni inštitut. Vir: Posnetek zaslona

Sodelovali pa bodo novinarji Ervin Hladnik-Milharčič, Boris Jaušovec in Vlasta Jeseničnik ter Igor Vobič s Katedre za novinarstvo FDV-ja.

Ker so se vsi trije novinarji, ki prihajajo iz »osrednjih« slovenskih medijev doslej dosledno držali uradne in s slovenskimi državnimi organi skladne interpretacije o vzrokih ukrajinske vojne je jasno, da takšen izbor sogovornikov ne more prispevati k celovitemu razumevanju zadnjih dveh vojn, ki pomenita veliko prelomnico na poti k popolnoma drugačnemu svetu.

Borci Hamasa gledajo novice v predoru. Iz Ukrajine pridobljene uniforme in oprema ter orožje in italijanske protitankovske mine TS/6.1.
Pojavlja se vse več dokazov, da je Natovo orožje v rokah Hamasa. Vir: Posnetek zaslona, X

Ervin Hladnik Milharčič je na primer povsem jasno izpostavil, da podpira Ukrajino in da je vojna v Ukrajini celo »naša vojna«, ne da bi pomislil na to, da vsi pač nimamo ne volje ne želje sodelovati v ameriških vojaških avanturah po svetu, ki jih je ta novinar sicer tudi zelo rad podpiral in propagiral.

Ervin Hladnik Milharčič in njegova vojna
Ne, ni naša vojna. Je vojna ZDA in rusofobnih vojnih hujskačev v Evropi. Vir: Posnetek zaslona

Prav tako očitno je, da jim je v Mirovnem inštitutu prav malo mar za pluralizem, saj si »zanimivo razpravo« predstavljajo ne kot kresanje različnih mnenj, pač pa kot skladno žvrgolenje istomislečih.

Če bi jim res bilo do pluralizma in poglobljene razprave, bi lahko povabili vsaj Jožeta P. Damijana, Bogomirja Ferfilo med novinarji pa Uroša Lipuščka in še koga.

In glede na to, kako zelo so se v svojih pobudah poistovetili z državnimi stališči Slovenije, članice zveze NATO in države soodgovorne za klavnico v Ukrajini in vse bolj tudi v Gazi, in kako so želeli, da EU po Rusiji udari še z nečim močnejšim od sankcij – bi bilo najbrž primerno, da se Mirovni inštitut preimenuje v Vojni inštitut.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek