REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vladniki se pri ukrepih opirajo na samovoljno izbran »model« Instituta Jožef Štefan, ki ni model Instituta Jožef Štefan

Vladniki se pri ukrepih opirajo na samovoljno izbran »model« Instituta Jožef Štefan, ki ni model Instituta Jožef ŠtefanPočivalšek odkriva skrivnosti temelja vladnih uredb. Vir: Twitter

V Sloveniji okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 v zadnjih dnevih podirajo rekorde.

Rekorden je pravzaprav skoraj vsak nov dan, ki prinese nove podatke.

V torek so v Sloveniji po za zdaj neuradnih podatkih potrdili več kot 4.200 novih okužb.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so v ponedeljek ob 7.643 opravljenih PCR-testih potrdili 3.763 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Delež pozitivnih testov je znašal 49,2 odstotka.

V bolnišnicah se zdravi 1074 covidnih bolnikov, od tega jih je 236 potrebovalo intenzivno nego, med njimi je tudi 18-letni bolnik.

To pomeni, da je bil zadnji ponedeljek najslabši od začetka epidemije covid-19, saj število pozitivnih PCR-testov še nikoli ni bilo tako visoko.

Zmanjkuje tudi postelj na oddelkih intenzivne nege. Zdravniško pomoč je doslej ponudila Italija, glede pošiljanja bolnikov v tujino pa še vedno ni trdnih dogovorov.

Zmanjkuje tudi postelj na oddelkih intenzivne nege.

Zdravniško pomoč je doslej ponudila Italija, glede pošiljanja bolnikov v tujino pa še vedno ni trdnih dogovorov.

Kot je na torkovi novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar, je bilo vzpostavljenih vseh 288 predvidenih zmogljivosti v enotah intenzivne terapije.

Zaradi primanjkovanja zadostnega števila ustrezno usposobljenega osebja so bolnišnicam na pomoč priskočili študenti zdravstvene nege in medicine, prostovoljci in vojaki Slovenske vojske.

Ob primerjavi s situacijo lani je seveda očitno dvoje –, da je bila epidemija tedaj veliko blažja, hkrati pa so bili ukrepi precej ostrejši.

Lani je bila ob istem času država deloma zaprta, razglašena je bila epidemija, šolanje je potekalo od doma, kar je pomagalo pri zaviranju širjenja bolezni.

Mestno redarstvo v Severnem parku - kontrola uživanja hrane  Vir:Insajder.com
Mestni redarji ob lanskem nadzoru nošenja mask zunaj, v Severnem parku, Ljubljana... Vir: Insajder.com
Lani je bila ob istem času država deloma zaprta, razglašena je bila epidemija, šolanje je potekalo od doma. Letos pa veljajo le šibka priporočila o delu od doma.

Letos pa veljajo le šibka priporočila o delu od doma in omejevanju stikov po lastni presoji, strožji so pogoji PCT, vendar je preverjanje spoštovanja pogoja zelo slabo in nedosledno.

Zastavlja se vprašanje, zakaj se je Janševa vlada – poleg dejstva, da je zapravila čas in si ni priskrbela pravnih podlag za ukrepanje – odločila za zgolj blage ukrepe v sedanjem, hujšem položaju?

Odgovor na to daje tudi nit epidemiologa Saše Dolenca, ki dejansko opozarja na dejstvo, da se vlada premierja Janeza Janše pri sprejemanju ukrepov opira le na tiste podatke in »modele«, ki ji trenutno pač odgovarjajo.

In trenutno je vladnikom očitno odgovarjal model napovedi razvoja okužb, kot ga je izračunal Institut Jožef Štefan.

Minister Počivalšek je namreč v oddaji Studio City rekel: »Po razlagi Instituta Jožef Stefan, da ni velike razlike med zaprtjem države in spoštovanjem PCT-pogoja v zdravstvenem smislu, smo se odločili za poostren PCT-nadzor.«

Pri tem pa vprašanja, ki jih je zastavil epidemiolog jasno kažejo, da sploh ne gre za kakšno verificirano študijo celotnega inštituta.

Omenjena študija pa Janševi vladi »paše« le zato, ker naj bi dokazovala, da sta »lockdown« in uveljavitev pogoja PCT enakovredna ukrepa.

Kar seveda ni res, sploh v Sloveniji, kjer se epidemiolški ukrepi redno in na vsakem koraku nekaznovano kršijo, do okužb pa prihaja predvsem na delovnih mestih, v šolah in v javnem prevozu.

Vir: Twitter

Povsem nasprotno, obstajajo druge študije, ki kažejo, da bi Slovenija morala že najmanj pred mesecem dni omejiti javno življenje – kar pa se ni zgodilo.

Raziskave, ki to neprijetno stvarnost kažejo, pa v večini medijev ne dobijo toliko pozornosti, kot vladi všečna analiza IJS-ja, ki sploh ni analiza IJS-ja.

Podobno je sedanja vlada ravnala tudi v preteklosti - opirala se je le na tista mnenja stroke, ki jih je želela spoštovati v določenem trenutku, druga pa je zavračala.

Velikokrat pa je mnenja vladnikov predstavila tudi kot strokovno utemeljena, čeprav je nato celo ustavno sodišče ugotovilo, da temu ni tako.

Sedaj se zgodba ponavlja, le da je tokrat vloga tako imenovane stroke prepuščena modelom IJS.

V kakšni drugi državi bi bila takšna samovolja in nestrokovnost razlog za odstope, v Sloveniji pa seveda velja, kot bi dejal večni gospodarski minister in šef SMC Zdravko Počivalšek v svoji apaški angleščini, da vlada namreč zagovarja business as usual.

Oziroma običajno poslovanje te vlade.

Delite članek