REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Višegrajska četverica podprla širitev EU na Zahodni Balkan

Višegrajska četverica podprla širitev EU na Zahodni Balkan

Visoki diplomati višegrajske četverice so danes na srečanju v Budimpešti podprli širitev EU na Zahodni Balkan. Srečanja, na katerem so govorili tudi o krepitvi regionalnega sodelovanja ter novih varnostnih izzivih na Zahodnem Balkanu, so se udeležili tudi predstavniki drugih držav, Slovenijo je zastopal državni sekretar Andrej Logar.

Poleg predstavnikov višegrajske četverice, ki jo sestavljajo Madžarska, Poljska, Češka in Slovaška, so se srečanja udeležili tudi predstavniki Slovenije, Bolgarije, Estonije, Romunije in Hrvaške.

"Pospešitev integracije Zahodnega Balkana v evroatlantske povezave je tudi v interesu vse Evrope, tako z varnostnega kot z gospodarskega vidika," je na novinarski konferenci po srečanju poudaril gostitelj, madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Vodja poljske diplomacije Witold Waszczykowski je dejal, da so se zavzeli za politiko odprtih vrat EU. Državni sekretar na slovaškem zunanjem ministrstvu Ivan Korčok pa je izpostavil, da širitev ne bi smela biti na obrobju interesov povezave. Dodal je, da bo višegrajska četverica zagotovila, da bodo države Zahodnega Balkana ostale del Evrope. "Brez Zahodnega Balkana ne bosta popolna niti EU niti Nato," je poudaril namestnik češkega zunanjega ministra Jakub Durr.

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Logar je v razpravah opozoril, da ustrezen napredek približevanja držav Zahodnega Balkana EU temelji na proaktivnosti obeh strani. Države regije morajo po njegovih besedah nadaljevati z implementacijo zavez, EU pa mora biti pripravljena na odzivnost v širitvenem procesu.

Kot so še sporočili z MZZ, je Logar ob tem izrazil pričakovanje Slovenije, da bosta prihodnje leto pogajanja z EU začeli Makedonija in Albanija in se tako pridružili Črni gori in Srbiji. Izpostavil je tudi skupno pismo držav procesa Brdo-Brioni, ki poudarja skupni pogled in konkretne predloge za napredek regije. Predstavil je tudi aktivnosti Slovenije v podporo širitvenemu procesu na Zahodnem Balkanu.