REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Viceguverner Bošnjak na zahtevo Banke Slovenije v preiskavi KPK zaradi oddaje stanovanja »na črno«

Viceguverner Bošnjak na zahtevo Banke Slovenije v preiskavi KPK zaradi oddaje stanovanja »na črno«Marko Bošnjak, viceguverner BS

Viceguverner Marko Bošnjak naj bi plačila za oddajo svojega stanovanja od najemnikov dobival »denar na roke«, zato je Banka Slovenije prosila KPK, da s preiskavo preveri očitke na račun viceguvernerja.

»Za neodvisno delovanje Banke Slovenije, ki v okviru svojega mandata izvršuje široka pooblastila na področju nadzora bančnega sistema, spremljanja stabilnosti finančnega sistema in izvajanja denarne politike, sta integriteta in neodvisnost zaposlenih, še posebej pa članov sveta, bistvenega pomena«, so navedli v Banki Slovenije.

Bošnjak naj bi z oddajo stanovanja 'na črno' doslej zaslužil približno 30.000 evrov.

V Banki Slovenije namreč sami nimajo pristojnosti za pridobivanje informacij od Finančne uprave RS (Furs), zato so se obrnili na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), ki ima širše pristojnosti pri preverjanju tovrstnih očitkov, vključno z možnostjo pridobivanja podatkov in dokumentov pri Fursu.

Zgodba se je začela razpletati pred mesecem dni, ko je portal Požareport objavil, da naj bi Bošnjak utajil davek pri oddajanju stanovanja v Ljubljani.

Podlaga za pisanje portala je bila pridobljena anonimna prijava na Fursu.

Bošnjakovo stanovanje na Grablovičevi, veliko dobrih 40 kvadratnih metrov, naj bi viceguverner oddajal za 500 evrov mesečno (in okoli 6000 evrov letno), pri tem pa naj ne bi prijavljal dohodkov od oddajanja stanovanja.

FURS, davčna

S tem naj bi državo prikrajšal že za več tisoč evrov, saj naj bi z oddajo stanovanja doslej zaslužil približno 30.000 evrov.

Zadnji najemnik naj bi bil študent medicine.

Anonimna prijava naj bi vsebovala približno ceno mesečnega najema in povsem natančne podatke o najemniku, sicer študentu medicine, ki se je, verjetno po naključju, pred časom tudi sam znašel v medijih.

Anonimna prijava naj bi vsebovala približno ceno mesečnega najema in povsem natančne podatke o najemniku.

Najemnino naj bi, kot navaja prijavitelj, študent-najemnik viceguvernerju Banke Slovenije »plačeval z denarjem na roko.«

Marko Bošnjak naj bi stanovanje na Grablovičevi ulici v Ljubljani »na črno« in z denarjem na roko oddajal že od leta 2014, za Banko Slovenije pa dela od leta 2016.

Zgodbo so preverili tudi na TV Slovenija. Bošnjaku, ki je lani neuspešno kandidiral tudi za guvernerja Banke Slovenije, so poslali vprašanja, če ima res stanovanje, ki ga oddaja, in če je plačal vse davke na prejeto najemnino.

Banka Slovenije

Bošnjak jim je odgovoril, da je davek za celotno obdobje oddajanja v najem plačal, plačilo pa je doseglo 2225 evrov. Predložil jim je tudi dokumente, ki izkazujejo, da ima najemnika in da ta plačuje najemnino ter da je prihodke prejel na transakcijski račun. Zatrdil jim je tudi, da je davčno napoved oddal, odmero pa od Fursa prejel v elektronski obliki.

Vendar so na Fursu opozorili, da odmera davka v elektronski obliki ne obstaja, ampak samo v fizični, te pa naj Bošnjak po poročanju televizije ne bi vložil.

Najemnino naj bi, kot navaja prijavitelj, študent-najemnik viceguvernerju Banke Slovenije 'plačeval z denarjem na roko'.

Kljub trditvam, da je plačal davek in napovedim, da bo dokaze poslal, na TV Slovenija le-teh od Bošnjaka niso nikoli prejeli. Davčni svetovalec in nekdanji šef Fursa (takrat še davčne uprave) Ivan Simič je pri tem opozoril, da Furs za nevložene napovedi ne more vedeti.

Če so v tem primeru uvedli inšpekcijski postopek, za TV Slovenija na Fursu niso povedali, je pa zgodbo že pred dnevi pod drobnogled sama vzela KPK, kjer so se najprej lotili proučevanja, ali to sploh spada pod njihovo pristojnost.

Povsem mogoče pa je, da je Bošnjak po razkritju nepravilnosti vložil samoprijavo in davek plačal za nazaj, tako da ga Furs ne more kaznovati.

Globa v tovrstnih primerih sicer doseže od 250 do 400 evrov, hkrati pa to ni niti kaznivo dejanje, tako da ostaja nejasno, ali bo KPK uspela ugotoviti morebitne nepravilnosti  - ali ne.

Komentarji