REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Veteranske organizacije proti oblikovanju Štajerske varde

Veteranske organizacije proti oblikovanju Štajerske varde Vojak JLA: Oni se delajo, da se želijo odcepiti, mi pa se delamo, da jim to ne pustimo

Veteranske in domoljubne organizacije, združene v koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij, zavračajo in obsojajo oblikovanje in delovanje paravojaške organizacije Štajerska varda in grožnje vodje enote Andreja Šiška. Po njihovem mnenju je to v nasprotju z vrednotami, za katere so si prizadevali pri nastajanju samostojne Slovenije.

Kot so zapisali v sporočilu za medije, je oblikovanje in aktivno delovanje te skupine ter grožnje samooklicanega vodje te strukture Šiška za demokratično državo absolutno nesprejemljivo.

Ob tem so pozvali vse parlamentarne in zunajparlamentarne politične stranke ter organizacije civilne družbe, naj najostreje obsodijo vse poskuse oblikovanja takšnih in podobnih uniformiranih oboroženih skupin, usposobljenih in izurjenih za uporabo nasilja.

Pristojne službe in organe pregona pa so pozvali, da v okviru svojih zakonskih pooblastil storijo vse, da se takšni pojavi in početje preprečijo in najstrožje kaznujejo ter o tem obveščajo slovensko javnost.

Pristojne službe in organe pregona pa so pozvali, da v okviru svojih zakonskih pooblastil storijo vse, da se takšni pojavi in početje preprečijo in najstrožje kaznujejo

"Za veteranske in domoljubne organizacije v koordinaciji so napovedi in poskusi rušenja Slovenije, spodkopavanja njene ustavne ureditve ter pojavi širjenja strahu povsem nesprejemljivi in v nasprotju z vrednotami, za katere smo si pri nastajanju in oblikovanju samostojne Slovenije prizadevali," so zapisali.

V veteranskih in domoljubnih organizacijah sicer niso presenečeni nad najnovejšim izzivanjem in njegovo zgolj splošno obsodbo s strani najvidnejših političnih voditeljev. "Ob tem pojavu druge možnosti, kot se oglasiti v javnosti in to zavržno početje obsoditi, niso imeli. Vendar pa nobena obsodba tega konkretnega primera ne opravičuje njihovega molka ob številnih drugih podobnih ali celo enakih primerih, s katerimi so bili seznanjeni, čeprav se niso odvijali na očeh javnosti kot slednji," so zapisali.

Kot so navedli, so bili metanje kamenja v zgradbo parlamenta, metanje molotovk, metanje svinjskih glav na gradbišče džamije, napadi na novinarske ekipe in posamezne novinarje znaki, ki bi zahtevali takojšnjo in ostro obsodbo najodgovornejših političnih voditeljev. Namesto jasne obsodbe takšnih pojavov so se prilagajali posameznim političnim strankam in poskušali graditi svoj ugled na politiki "uravnoteženosti".

S tem se je "postopno uveljavila kultura pometanja težav pod preprogo in namesto, da bi odgovorni pravočasno reševali vzroke takšnih pojavov, gledamo danes prizore, za katere smo mislili, da se pri nas ne morejo več zgoditi", so prepričani v veteranskih in domoljubnih organizacijah. Po njihovem mnenju nas takšno početje vodi samo po eni poti, in to je pot sovraštva in pot nasilja. "In za takšno početje so najbolj odgovorni nepremišljeni posamezniki in njihovi sledilci, pa tudi tisti, ki takšnega početja niso preprečili, ko je bil še čas," so dodali.

Na družbenih omrežjih so namreč konec preteklega tedna zakrožile fotografije in posnetki urjenja skupine oboroženih zamaskirancev, katerih vodja je predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija Šiško. Po njegovih besedah gre za "prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske" z imenom Štajerska varda, ki so jo oblikovali po ustanovitvi Dežele Štajerske junija lani.

Čeprav zanika, da gre za paravojaško enoto, pa strokovnjaki za varnost trdijo nasprotno. Policija zadevo preiskuje v smeri suma več kaznivih dejanj. Vrh države in del politike sta se kritično odzvala na formiranje skupine.