REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Več kot 85 odstotkov zaposlenih v zdravstveni negi z bolečinami v križu

Na Fakulteti za zdravstvo Jesenice so na podlagi raziskave ugotovili, da se je z bolečinami v križu srečalo več kot 85 odstotkov zaposlenih v zdravstveni negi v Sloveniji. Zaradi teh bolečin je skoraj polovica zaposlenih zmanjšala delovno aktivnost, približno dve tretjini tudi fizično dejavnost v prostem času, so zapisali v sporočilu za javnost.

Na fakulteti so do spoznanj prišli na podlagi raziskave v sklopu projekta Promocija zdravja na delovnem mestu: preprečevanje in obvladovanje bolečine v križu pri zaposlenih v zdravstveni negi. Gre za prvo tovrstno reprezentativno raziskavo v Sloveniji.

"Mednarodna spoznanja kažejo, da so zaposleni v zdravstveni negi med najbolj ogroženimi poklicnimi skupinami za pojav kostno-mišičnih obolenj," je povedala dekanja fakultete in hkrati vodja projektne skupine Brigita Skela Savič.

Na podlagi ugotovitev projekta so na fakulteti že razvili sodobne zdravstvenovzgojne izobraževalne programe z ukrepi za krepitev telesnega zdravja na področju skeletno-mišičnega sistema, ki vključujejo aktivnosti gibanja in telesne drže na delovnem mestu, uporabo ergonomskih pripomočkov ter pristope za zmanjševanje negativnih učinkov na delu in povečanje skrbi za dobro počutje.

Poudarili so tudi, da ima ključno vlogo uprava zdravstvenih zavodov, saj raziskava kaže na veliko pomanjkanje opreme za dvigovanje bremen, nezadovoljstvo z delom in nizke kadrovske standarde v izmenskem delu, ki se izkažejo kot vzroki za pojav bolečine.

V raziskavi je sodelovalo 16 bolnišnic in več kot 1700 zaposlenih v zdravstveni negi v Sloveniji. Ključna ugotovitev raziskave je, da se je z bolečino v križu srečalo kar 85,9 odstotka, v zadnjem tednu pred raziskavo pa 55 odstotkov zaposlenih v zdravstveni negi, so zapisali. Bolečina je bila bolj prisotna pri ženskah kot pri moških, hkrati pa narašča tudi s starostjo, z delovno dobo in s številom let dela na trenutnem delovnem mestu.

Bolečina v križu je povezana tudi z izpostavljenostjo stresu, s prisotnostjo na delovnem mestu kljub bolezni, z izmenskim delom, s številom medicinskih sester v delovni izmeni, z dvigovanjem bremen, ki tehtajo več kot 45 kilogramov, dvigovanjem bolnika v postelji in z delom stoje, so ugotovitve raziskave povzeli v sporočilu za javnost.

Projekt je na podlagi javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letih 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek