REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

V ponedeljek bodo hrvaški vojni veterani in ribiči zasedli Piranski zaliv

V ponedeljek bodo hrvaški vojni veterani in ribiči zasedli Piranski zaliv

Potem, ko smo včeraj poročali, da je upokojeni hrvaški polkovnik in veteran bitke za Vukovar Petar Jonjić – Tromblon podal ultimat hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću, je zdaj ultimat podaljšal do ponedeljka. Hkrati je zatrdil, da hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović "absolutno stoji za njim".

Absolutna podpora

Na vprašanje novinarja, ali predsednica države podpira njegovo pobudo, je odgovoril, da jo "absolutno podpira".

Janjić je v sredo objavil pismo Plenkoviću, v katerem je zahteval, naj v 72 urah uredi spor o meji s Slovenijo, sicer bo pripeljal 100 plovil na sredinsko črto v Piranskem zalivu, da bo zaščitil hrvaško ozemlje. Protestno akcijo je poimenoval regata za Savudrijo.

V današnjem pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 je povedal, da se pripravljajo na protest ter da so časovni ultimat premierju Plenkoviću prestavili na ponedeljek zjutraj. "Moram povedati, da hrvaški narod ne plačuje Plenkovića, da igra namizni tenis s svojim slovenskim kolegom, temveč da sprejema konkretne odločitve," je izjavil Janjić.

Povedal je, da se je v četrtek srečal s posebnim svetovalcem hrvaške predsednice za veterane Antejem Deurjem ter z nekaterimi hrvaškimi poslanci. Na vprašanje novinarja, ali predsednica države podpira njegovo pobudo, je odgovoril, da jo "absolutno podpira".

Dejal je, da ni zameril Grabar-Kitarovićevi, ker podpore ni pokazala javno, češ da ji njena pooblastila tega ne dopuščajo. Pohvalil je njene zunanjepolitične poteze, medtem ko je ostro kritiziral Plenkovića in hrvaško diplomacijo, ker spričo prihajajoče nove turistične sezone ne rešujejo spora s Slovenijo.

Podpora slovenskih veteranov?

Janjić je dejal, da je v rednem stiku tudi s svojimi prijatelji iz Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki so, kot je dejal, prav tako nezadovoljni z obstoječim stanjem.

Janjić je dejal, da je v rednem stiku tudi s svojimi prijatelji iz Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki so, kot je dejal, prav tako nezadovoljni z obstoječim stanjem.

Poudaril je, da nastopa kot posameznik ter da ni član nobenega hrvaškega veteranskega združenja razen združenja hrvaških taboriščnikov srbskih koncentracijskih taborišč, a da ima podporo številnih veteranov z različnih koncev Hrvaške kot tudi nekaterih skupin hrvaških nogometnih navijačev.

Če se bodo odločili za "regato v Savudrijo", bodo hrvaški veterani s številnimi plovili zapluli do sredine Piranskega zaliva in oblikovali koridor, da bi pokazali nedotakljivost hrvaške državne meje. Povedal je še, da bodo znali odgovoriti na poteze slovenske policije, če bo ta posredovala.

Slovenski policisti teroristi?

Kot je poudaril, gre za poziv k razumu, ter ocenil, da imajo pravico do samoobrambe, ker da se slovenska policija poslužuje "nasilja in terorizma".

Zavrnil je trditev, da gre za poziv k nasilju. Kot je poudaril, gre za poziv k razumu, ter ocenil, da imajo pravico do samoobrambe, ker da se slovenska policija poslužuje "nasilja in terorizma".

Napovedal je še, da ne bodo protestirali, če bodo savudrijski ribiči sporočili, naj tega ne počnejo. Ribiči so sicer po srečanju s predstavniki hrvaške vlade v Zagrebu v četrtek poudarili, da razumejo Janjića, a da si prizadevajo za mirno rešitev spora ter da se znajo v hrvaški Istri tudi sami braniti, če bi bilo to potrebno