REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Levici opozarjajo, da arbitraža ne sme zakriti drugih težav v državi

V Levici opozarjajo, da arbitraža ne sme zakriti drugih težav v državiVodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec

V poslanski skupini Levica pravijo, da je treba sodbo arbitražnega sodišča spoštovati. A vprašanje arbitraže ne sme postati nekaj, kar bo zakrilo vse druge pereče težave v naši državi, "ki so veliko večji kot samo vprašanje meje", je v izjavi novinarjem v DZ opozoril poslanec Levice Matej T. Vatovec.

"Žalostno je, da se državi v 26 letih nista uspeli medsebojno o tem dogovoriti, predvsem zaradi interesov elit tako v Zagrebu kot v Ljubljani, ki so velikokrat na podlagi tega prikrivale notranjepolitične teme," je ocenil Vatovec v prvem odzivu na sodbo arbitražnega sodišča glede meje med Slovenijo in Hrvaško.

Arbitraža je po njegovih besedah dosegla svoje, "očitno drugače nismo bili sposobni, ne sme pa to postati nekaj, kar bo zakrilo vse druge teme". V mislih je treba imeti spremenjene okoliščine in potrebe ljudi, ki jih odločba arbitražnega sodišča zadeva, je opozoril poslanec.

Istočasno pa se mora država po njegovih besedah posvečati večinskemu problemu, kar da je "socialna stiska, revščina v tej državi".

Arbitražno sodišče je v skladu z arbitražnim sporazumom določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju. Med drugim je presodilo, da velika večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo pa je tudi 2,5 navtične milje široko stično območje Slovenije z odprtim morjem.