REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»V času, ko se pogovarjamo, da bi prepovedali nacistične in fašistične simbole, ti še nikoli niso bili bolj popularni!«

»V času, ko se pogovarjamo, da bi prepovedali nacistične in fašistične simbole, ti še nikoli niso bili bolj popularni!«Domobranski plakati. Vir: Posnetek zaslona, X

Bivši minister in univerzitetni profesor dr. Žiga Turk je prepričan, da bi morali biti ponosni na domobranstvo in vaške straže.

»Gledam @PlanetTV in povem, kar bom povedal tudi, če bo kdaj prepovedano: Vaški stražarji in Domobranci so bili pokončni in častni možje.

To ni poveličevanje fašizma, ker niso bili fašisti.

Bili so domoljubi. Pred komunističnim nasiljem so branili življenja Slovencev. Slava jim!,« je ocenil Turk.

»V času, ko se pogovarjamo o tem, da bi morda prepovedali nacistične in fašistične simbole, ti še nikoli niso bili bolj popularni – očitno velja isto tudi za vojno kolaboracijo.

Dajmo se že enkrat zavedati: domobranci in njihovi častilci so med nami. Za celo stranko jih je. Morda celo za tri.

Še nikoli niso bili bolj ponosni. Nekateri vzklikajo, da je bil Adolf Hitler heroj, spet drugi, da so bili domobranci zgolj branilci pred nasiljem komunistov – slava jim!,« se je temu razmišljanju kritično posmehnil filozof Boris Vezjak.

Kakšno vlogo pa so zares odigrali in to celo ob koncu druge svetovne vojne, pa kaže spodnji zapis.

Vir: Posnetek zaslona

»Ni dvoma, sodelovali bi z novodobnimi emanacijami Hitlerja.

Podpirajo neonaciste, rumene jopiče, slovensko obrambno stražo, kar dokazujem že vrsto let, ampak saj tega niti ne skrivajo,« spominja Vezjak.

»Da postajajo vedno pogumnejši, je zgolj rezultat njihove realne politične moči in naprezanj, da revidirajo zgodovinska dejstva po svoji meri opominja filozof iz Maribora.

»Da postajajo desničarski skrajneži pri nas popularni, je njihov uspeh – le kdo od mladeničev, potetoviranih s svastikami, ne bi bil opogumljen ob tolikšni podpori!,« upravičeno opozarja Vezjak.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek