REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ušajeva razkrinkala Janšo kot lažnivca, spletkarja, zahrbtneža in pobudnika propadlega protibegunskega mitinga

Ušajeva razkrinkala Janšo kot lažnivca, spletkarja, zahrbtneža in pobudnika propadlega protibegunskega mitingaJanez Janša in Slobodan Milošević

Ustanovitev stranke Domovinska liga (DOM) je razkrila tudi celo vrsto tektonskih razpok na desnici, v političnem prostoru, ki ga je doslej skoraj v celoti obvladovala Janševa SDS.

Tekma za glasove desnih volivcev pa postaja vse bolj srdita tudi zaradi ustanovitve »Domovinske lige«, ki se zgleduje po podobnih skrajno desnih strankah v Evropi.

Celo do te mere, da v njeni senci, kot je ugotovil naš kolumnist Igor Pribac, »ni mogla zrasti« nobena druga desna stranka. NSi je nekaj časa kazala nekaj več samostojnosti, vendar se je pod Matejem Toninom znova hitro vrnila v naročje svoje večje sestrske stranke.

Tekma za glasove desnih volivcev pa postaja vse bolj srdita tudi zaradi ustanovitve »Domovinske lige«, ki se zgleduje po podobnih skrajno desnih strankah v Evropi.

Stare slovenske desne stranke so s svojim večdesetletnim širjenjem šovinizma same veliko prispevale k nastanku stranke, ki jim sedaj odžira njihov lasten 'lebensraum'.

Čeprav se je zdelo da to ni mogoče, poskuša ta nova stranka biti v svojih stališčih še bolj izključujoča, ksenofobna in retrogradna kot SDS.

Kot takšna pa seveda predstavlja konkurenco, ki bo odžirala glasove ne levim strankam, pač pa desnici, torej predvsem SDS, NSi in izvenparlamentarni SLS.

Vse te stranke v primerjavi z bojevito in šovinistično retoriko, ki jo širita predvsem sedaj njen predsednik Bernard Brščič in podpredsednica Lucija Ušaj izpadejo kot blede kopije »originala«, čeprav so dejansko starejše in s svojim več desetletnim širjenjem šovinizma same veliko prispevale k nastanku stranke, ki jim sedaj odžira njihov lasten »lebensraum.«

Domovinska liga

Lucija Ušaj je znana po svojih tvitih, zaradi katerih si je prislužila obsodbo odvetniške zbornice, Bernard Brščič, eden od šampionov v izvajanju sovražnega govora v Sloveniji pa je bil v preteklosti državni sekretar v kabinetu Janeza Janše.

Lucija Ušaj je znana po svojih tvitih, zaradi katerih si je prislužila obsodbo odvetniške zbornice, Bernard Brščič pa je eden od šampionov v izvajanju sovražnega govora v Sloveniji.

Vse to lepo razkriva tudi članek Igorja Kršinarja v Reporterju, iz katerega izhaja, da poleg Janeza Janše tudi Brščič ta časnik smatra za »sovražen medij«.

Ob tem pa se je spor med perjanicami desnih strank preselil tudi na že običajno bojno polje – Twitter. Tukaj je Janša obračunal z Ušajevo, ki mu je takoj vrnila milo za drago.

Ušajeva in Brščič sta tudi potrdila, da ne bosta več pisala svojih kolumn v Demokraciji in na portalu Nova24TV, ki sta lastniško povezana s stranko SDS, sodelovanje pa so jima odpovedali v petek. Tako je torej videti »služenje resnici« v medijskem imperiju Janeza Janše.

Na kongresu, ki je potekal za zaprtimi vrati, naj bi bilo po besedah organizatorjev sicer okoli 230 ljudi, med bolj znanimi so bili Jiri Kočica, Čričo Anžlovar, Miran Lipovec, Samo Glavan, Vili Kovačič, Pavel Ferluga, Metka Karner Lukač, Zlatko Sagaj, Zdenko Tršinar in kot posebni gost Aljuš Pertinač, voditelj oddaje Faktor na TV3.

Janeza Janšo je ob tem razjezil intervju z Lucijo Ušaj za Svet24, z naslovom »Janez Janša se ni bil pripravljen žrtvovati za državo.«

Janša - tvit, Ušaj

V tvitu ji je očital, da je podobno, kot je Dimitrij Rupel, potem ko leta 2014 ni dobil zagotovila, da bi bil v vrhu evropske liste SDS, izstopil iz stranke, ravnala tudi ona: »EU volitve 2019. L. Ušaj želi garancijo, da bo kandidatka v vrhu liste SDS. Ne dobi, naslednji dan besni napadi na SDS in izstop. Pa druženje z D. Črnčec.«

Ušajeva Janši: 'Lažete. Prvo bom objavila tole, če ne boste preklicali, pa nadaljevanje.'

Ušajeva mu ni ostala dolžna: »Lažete. Prvo bom objavila tole, če ne boste preklicali, pa nadaljevanje.« Pripela je del njunega dopisovanja, v katerem ji je Janša predlagal, naj organizira FB skupino in pozove ljudi na proteste na dan, ko bo DZ razpravljal o marakeški deklaraciji.

»Protesti so učinkoviti, če pride akcija od spodaj in izpade kot spontani upor,« je pisal predsednik SDS Janez Janša.

Znano je namreč, da so bili zoper okvirni sporazum o migracijah organizirani protesti, na katere pa je prišlo le malo ljudi. Na proteste ni prišel niti Janša, strokovni sodelavec SDS Drago Zadergal pa se je menda norčeval, da je nekdo sklical proteste dopoldne sredi delovnega tedna. Vse to je protestnike razjarilo, kar naj bi bil eden od povodov za novo stranko. Ušajeva pa je sedaj razkrila, da je bil pobudnik ideje o spontanem protestu – sam Janez Janša.

Ušaj - tvit

In ne samo to – iz objavljenega dopisovanja je razvidna »makiavelistična« in politično zahrbtna drža predsednika SDS. »Protesti so učinkoviti, če pride akcija od spodaj in izpade kot spontani upor,« je pisal predsednik SDS Janez Janša.

Poudarek je seveda na »izpade kot spontani upor.«

Z drugimi besedami – Janša se zavzema za to, da se politično, strankarsko organizirani protesti javno predstavljajo kot spontani, čeprav to niso. Še več, Janša sam je očitno bil pobudnik in »avtor« takšnih lažno spontanih protestov.

Janša je torej za lažno "spontanost" in za uporabo laži v političnem boju.

Je za brezkompromisno uporabo laži, ki jo prodaja kot resnico.

Ušajeva je Janšo razkrila kot spletkarja in kot lažnivca, kar je kritika, ki jo v takšni obliki in tako lepo dokumentirano doslej niso mogli zapisati niti bolj »levo« usmerjeni mediji.

To seveda pomeni vsaj dvoje – prvič, da je na zelo podoben način Janša ravnal tudi ob podobnih »lažno spontanih«, v resnici organiziranih protestih v preteklosti, ko se je protestiralo proti njegovemu odhodu v zapor, sodbah slovenskih sodišč itd.

In drugič, da Janša v tem primeru ni ravnal prav nič drugače kot naj bi ravnali njegovi politični nasprotniki, ki jih je obtoževala »organiziranja vstaj« in prav nič drugače od enega od prvih političnih nasprotnikov – Slobodana Miloševića, ki ga je slovenska politika zelo rada (deloma upravičeno) obtoževala, da sam stoji za svojimi mitingi.

Janša in "spontani" mitingi

Ampak očitno so se slovenski politiki, od Milana Kučana pa vse do Janeza Janše - od Slobodana Miloševića tudi veliko naučili.

Očitno so se slovenski politiki, od Milana Kučana pa vse do Janeza Janše - od Slobodana Miloševića tudi veliko naučili.

Da so se njegovih metod naučile tudi »mlajše« generacije slovenskih politikov dokazuje prav dopisovanje med Janšo in Ušajevo.

Skratka, Ušajeva je Janšo razkrila kot spletkarja in kot lažnivca, kar je kritika, ki jo v takšni obliki in tako lepo dokumentirano doslej niso mogli zapisati niti bolj »levo« usmerjeni mediji.

Slobodan Milošević - mitingi
Razvpiti mitingi pod taktirko Slobodana Miloševića

Ušajeva je ob tem še napovedala, da bo postopoma objavljala njuno dopisovanje in Janševe grožnje, kako jo bo diskreditiral, če jo bo še izzval, ter da ima tudi posnetke njunih pogovorov: »Žalibog je začel J.J. In ne bo sral po meni. Niti z besedo ga nisem do danes napadla.«

Ušajeva: 'Ne bom pljuvala, imam pa shranjeno. To je politika, ko bo vojna, bo pa drugače'.

»Za 26 let (dela v stranki – op. p.) dobim javno objavljeno laž, s katero mi je grozil že novembra, ko se ni sestavljala nikakršna lista /.../ Ne bom pljuvala, imam pa shranjeno. To je politika, ko bo vojna, bo pa drugače.«

V Reporterju so ob tem privoščljivo zapisali, da se je »Domovinska lista očitno Janši strgala z verige«. Če bo šla nazaj na verigo po nekih novih volitvah pa bomo še videli.

Po še nekaj takšnih medijskih ugrizih je zelo verjetno, da bo tudi Janša poskusil pokazati, zakaj ni dobro gristi roko, ki te hrani.

Delite članek