REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajinska vojska poskuša največjo jedrsko elektrarno v Evropi spremeniti v novi Černobil, osrednji mediji pa o tem zavajajo

Ukrajinska vojska poskuša največjo jedrsko elektrarno v Evropi spremeniti v novi Černobil, osrednji mediji pa o tem zavajajoNevarno: Jedrska elektrarna v Zaporožju. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Ukrajinska vojska se že v četrtem poskusu letos zelo trudi, da bi največjo jedrsko elektrarno v Zaporožju spremenila v »novi Černobil«, ob tem pa vsi zahodni mediji in tudi slovenski »osrednji« objavljajo očitne neresnice, češ da elektrarno obstreljujejo in napadajo – Rusi.

Elektrarna Zaporožje - članek MMC
Manipulacija: MMC o ruskih napadih na jedrsko elektrarno Zaporožje. Vir: Zajem zaslona, MMC
Ob tem je tudi povsem nelogično, da bi ruske sile uničevale in napadale jedrsko elektrarno, ki jo nadzorujejo in s tem ogrožale večinoma prorusko usmerjeno prebivalstvo, ki živi v okolici iste.

Tako je na primer zadevo predstavila RTV SLO oziroma njen MMC, ki je nekoč slovel po natančnosti in profesionalnosti, pod novim vodstvom javne televizije pa objavlja vse večje število skrajno nekvalitetnih in zavajajočih člankov: »Upravljavec jedrske elektrarne v Zaporožju je sporočil, da so bili deli nuklearke resno poškodovani v petkovih ruskih napadih, zaradi česar so morali zaustaviti enega od reaktorjev. Kot so povedali pri Energoatomu, še vedno obstaja nevarnost radioaktivnih izpustov.

Ruske sile so jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki je največja nuklearka v Evropi, zavzele marca, a so obdržale ukrajinsko osebje. V petkovem napadu je bil poškodovan visokonapetostni daljnovod v elektrarni.

V Moskvi trdijo, da so napad na elektrarno izvedli Ukrajinci, ki pa po drugi strani trdijo, da ruske sile z območja nuklearke napadajo civilne cilje in tako uporabljajo 'teroristične taktike'. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek dejal, da je vsak napad na tako območje sramoten zločin in teroristično dejanje.«

Pri tem so v MMC RTV SLO pozabili pojasniti, da ukrajinski »upravljalec jedrske elektrarne« sploh dejansko ne upravlja več z elektrarno, ki je de facto že več mesecev v rokah ruskih sil in da tako ne more vedeti niti, od kje so prišli napadi, saj nima nadzora nad elektrarno.

Ob tem je tudi povsem nelogično, da bi ruske sile uničevale in napadale jedrsko elektrarno, ki jo nadzorujejo in s tem ogrožale večinoma prorusko usmerjeno prebivalstvo, ki živi v okolici iste.

Zahodni mediji ne glede na to nekritično objavljajo trditve režima v Kijevu in ocene prebivalcev z območja pod nadzorom - ukrajinskih sil.

Ob tem gre za samo še enega od podobnih napadov ne isto elektrarno.

Že ob njenem zavzetju so ukrajinske oblasti trdile, da jo je Rusija »napadla«, v bistvu pa so iz elektrarne rusko vojsko napadale ukrajinske sile, ki so bile nato eleminirane.

Že ob njenem zavzetju s strani ruskih sil so ukrajinske oblasti trdile, da jo je Rusija »napadla«, v bistvu pa so iz elektrarne rusko vojsko napadale ukrajinske sile, ki so bile nato eleminirane.

Nato je sledilo še več ukrajinskih napadov z raketami in droni.

O vsem je bila obveščena tudi mednarodna agencija IAEA, med drugim o veliki količini jedrskega materiala, ki ga je v elektrarni hranila Ukrajina in bi lahko bil uporabljen za izdelavo umazanih jedrskih bomb ali pa za izdelavo jedrskega orožja.

Zahodni mediji pa ne objavljajo informacij iz Rusije o istem dogodku.

Rusko ministrstvo za obrambo je ob tem dogodku sporočilo naslednje: »5. avgusta 2022 med 16.20 in 17.24 uro so ukrajinske oborožene formacije izvedle tri topniške udare na ozemlje jedrske elektrarne Zaporožje in mesta Energodar. Skupno je bilo izstreljenih dvajset granat kalibra 152 mm.

Obstreljevanje je izvedla ena od enot 45. topniške brigade AFU s strelnih položajev v bližini naselja Marganets, na nasprotnem bregu Kremenčuškega rezervoarja, ki ga nadzoruje ukrajinska vojska.

Zaradi obstreljevanja je mesto Energodar delno brez oskrbe z elektriko in vodo, del opreme elektrarne št. 3 je v NEK brez napetosti, proizvodna zmogljivost elektrarne št. 4 pa je zmanjšana. Poleg tega je bil poškodovan cevovod za vodik, kar je povzročilo vžig vodikovega rezervoarja v elektrarni vodika. Požar so reševalci hitro pogasili.

Elektrarna v Zaporožju
Elektrarna v Zaporožju. Vir: Zajem zaslona, Wikipedia
Nekritično ponavljanje povsem nelogičnih ukrajinskih trditev je enako kot širjenje očitno neverodostojne ukrajinske propagande, ki lahko na koncu res, če bodo propagandisti uvideli, da jim širjenje laži lepo uspeva, privede še do jedrske katastrofe.

K sreči ukrajinske granate niso zadele naftno-gorivnega objekta in kisikarne v bližini, s čimer so se izognili večjemu požaru in morebitni radiacijski nesreči v največji evropski jedrski elektrarni.

Ta provokacija kijevskega režima je še posebej cinična zato, ker se je zgodila v času mednarodne konference pod pokroviteljstvom Združenih narodov v New Yorku o Pogodbi o neširjenju jedrskega orožja.

Pozivamo mednarodne organizacije, da obsodijo zločinska dejanja režima Zelenskega pri izvajanju dejanj jedrskega terorizma.

V primeru nadaljnjih provokacij v jedrski elektrarni bo vsa odgovornost za motnje njenega delovanja v celoti na strani kijevskega režima.«

Kaj se je dejansko zgodilo, bodo lahko nekega dne ugotovili le preiskovalci na terenu.

Povsem jasno pa je že danes, da bi z obtožbo, da je Rusija uničila jedrsko elektrarno in ogrozila Evropo lahko pridobil zgolj režim Zelenskega, ki očitno išče rešilno bilko tudi v najbolj nemogočih in nevarnih smereh.

Nekritično ponavljanje povsem nelogičnih ukrajinskih trditev je zato dejansko enako kot širjenje očitno neverodostojne ukrajinske propagande, ki lahko na koncu res, če bodo propagandisti uvideli, da jim širjenje laži lepo uspeva, privede še do jedrske kazastrofe.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek