REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ujeti ukrajinski vojak o inštruktorjih v Sloveniji: »Rekli so nam, da naj streljamo že izčrpane Ruse, da jih bo manj!«

Ujeti ukrajinski vojak o inštruktorjih v Sloveniji: »Rekli so nam, da naj streljamo že izčrpane Ruse, da jih bo manj!«Zdaj se usposabljajo, zdaj se ne usposabljajo: Šarec in predsednica Pirc Musarjeva skupaj streljata kozle. Vir: Posnetek zaslona, X

Slovenija se pripravlja na podpis varnostnega sporazuma z Ukrajino. Gre samo še ze eno stopničko več, ki bo omogočila pošiljanje slovenskih vojakov v Ukrajino.

A kako se tujim vojakom godi v Ukrajini? In s kakšnimi prepričanji bodo slovenski vojaki morda odšli v Ukrajino, saj bodo mnogi med njimi tam - v Ukrajini namreč, običajno najmanj meter in pol globoko v črnozjomu - tudi obstali?

To nam razkriva nekaj podatkov ruskega obrambnega ministrstva ter pogovor z ukrajinskim vojakom, ki je bil deležen šolanja pod taktirko slovenskih inštruktorjev.

Rusko obrambno ministrstvo je namreč te dni objavilo nov seznam tujih plačancev, ki kaže, da jih je bilo v boje vpletenih nekaj čez 13.387 ter da jih je 5.962 od tega števila že eleminiranih.

Na seznamu je tudi pet Slovencev.

Slovenski državni organi so takoj zatrdili, da se tega ne da potrditi, čeprav najmanj eden med njimi svoje vojaške dogodivščine opisuje na Facebooku.

Ljubljana pa je v vojno vpletena ne samo s pošiljanjem pomoči, pač pa tudi z usposabljanjem ukrajinskih vojakov v Sloveniji.

O tem smo že večkrat poročali in navajali izjave dobro obveščenih virov, ki so videli ukrajinske vojake v Sloveniji.

Slovenski plačanci. Vir: MoD Rusije, posnetek zaslona

Toda slovenska predsednica države in obrambno ministrstvo sta že lani zanikali naše objave o tem, da se ukrajinski vojaki usposabljajo tudi na Počku v Sloveniji.

Kmalu po njihovem zanikanju pa je bil na družbenih omrežjih objavljen tudi posnetek pogovora z enim od zajetih vojakov, ki je potrdil, da se je usposabljal v Sloveniji.

Glede mesta usposabljanja sicer res ni bilo povsem jasno, ali je šlo za Slovaško ali Slovenijo, saj je vojak dejal, da se je usposabljal v Sloveniji, inštruktorje pa je opisal kot Slovake.

Nato je Generalštab SV vendarle demantiral zanikanje vrhovne poveljnice in priznal, da je Slovenija usposabljala pripadnike ukrajinskega obrambnega resorja.

Posnetek s tem borcem se je pojavil že lani junija, vendar je vreden ogleda tudi danes, ker sredi vročih razprav o pošiljanju sedaj že vojakov iz članic zveze NATO v Ukrajino kaže, s kakšnimi nebulozami slovenski (ali slovaški) NATO inštruktorji pitajo ukrajinske rekrute.

Nesporno je namreč tudi, da so usposabljanja potekala tudi na Slovaškem, v tujini pa ukrajinske vojake še vedno usposabljajo tudi slovenski inštruktorji.

Na podlagi njihovih zgrešenih prepričanj pa bi lahko tudi slovenske vojake - hitro poslali v smrt...

NATO je navajen bombardirati bolnišnice in poročne zabave ali streljati na kozje pastirje, pravi komentator v tvitu zgoraj. Potem navaja, kako je nemški časnik Welt opisal usposabljanje ukrajinskih vojakov na Zahodu. Nemški inštruktor Nata uči ukrajinske enote (AFU), kako zaobiti ruska minska polja: »Umaknite se nazaj in pojdite naokoli.« Vojaki AFU inštruktorju Nata: »Toda ne moremo jih zaobiti, saj minska polja segajo čez hektarje!« In potem NATO inštruktor otrpne. Črički. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Inštruktorji so namreč Ukrajince poskušali prepričati, da je ruska vojska že slaba in izčrpana in da jih bodo lahko pregnali že z močno voljo in puškami.

Tajno orožje teh NATO inštruktorjev so bili - vojaški psihologi!

Pri tem so Ruse, ki so v Ukrajini tudi avtohtono prebivalstvo že stoletja, ukrajinskim vojakom opisovali kot navadne osvajalce.

Pogovor z ujetim, precej ostarelim vojakom pa je potekal takole:

Ujeti ukrajinski vojak o klavrnem usposabljanju v Sloveniji. Vir: Posnetek zaslona, X

Vojak: »Bil sem mobiliziran 9. marca 2023. Naše usposabljanje je potekalo v Sloveniji. Inštruktorji so bili Slovaki.« (Vojak očitno zameša Slovake in Slovence, op. avt.)

Izpraševalec: »Kaj so vas učili?«

Vojak: »Taktiko, obrambo med taktiko, 'čiščenje' zgradb.«

Izpraševalec: »Na kakšni ravni je bilo usposabljanje?«

Vojak: »Na lestvici s petimi stopnjami bi rekel, da na trojki. Tudi psihologi so delali z nami, govorili so nam, da nas ne sme biti strah Rusov. In da če se jih ne bomo bali, potem lahko zmagamo. Kajti Rusi so že izčrpani in slabi. Mi pa se bomo sedaj pripravili in potisnili Ruse vstran. Nekaj takšnega. Pojasnili so nam, da naj streljamo Ruse, da jih bo potem manj. In da se bodo ustrašili in potem zbežali iz Ukrajine. Mi bomo osvobodili Ukrajino, Rusi bodo zbežali v Rusijo in vse bo normalno. Učili so nas, da naj izganjamo in ubijamo ruske vojake. In da jih izženemo na njihovo ozemlje. In takoj ko bodo na svoji strani meje bo za nas vse dobro, so nam rekli. No, mi smo šli, z osebnim orožjem, streljali in streljali, potem pa so ruski vojaki šli v protinapad. Bombardirali so nas. Bilo je veliko ranjenih in mrtvih. Drugi so se umaknili, ranjeni pa smo ostali. In tako so nas ujeli. Prišli so Rusi, zahtevali 'Predajte se!' in mi smo se predali. Tako je bilo. Rusi so nam dali prvo pomoč, nahranili in poslali sem. Tu spimo, jemo, vse je normalno, nihče nas ne maltretira. Naše poveljstvo nas je zapustilo. Preko radija so samo zahtevali 'Držite se! Držite se!', toda to je bilo nemogoče, vsi smo bili ranjeni. Zato smo sklenili, da to nima smisla, če bi še streljali nazaj, bi bili vsi mrtvi. Poveljniki pa so bili nekje v zaledju, bog ve kje.«

To jasno kaže, da v zvezi NATO živijo v iluzijah, ki bi nas vse lahko še zelo drago stale.

In tega se je potrebno spomniti sedaj, ko nesposobni zahodni politiki od Slovenije v škodo slovenskega gospodarstva zahtevajo še dodatne napore pri zgrešeni vojaški oskrbi Ukrajine, odločitev o tem pa je bila prepuščena kimavcem in amaterjem, kot so Golob, Šarec, Črnčec in Fajonova.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek