REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turški gradbinci vendarle izbrani: udarec za Kolektor in Riko, Dars izbral najcenejšega - Cengiz

Turški gradbinci vendarle izbrani: udarec za Kolektor in Riko, Dars izbral najcenejšega - CengizKaravanški predor, še vedno čaka na začetek gradnje druge cevi.

Vse kaže, da bo turški gradbinec vendarle uspel dobiti posel, pri katerem so mu – brez lastnih referenc – največjo konkurenco predstavljala domača podjetja.

V začetku oktobra se je zgodil zadnji val pritožb, ki so jih vlagali na vsako odločitev Darsa. Sredi septembra so namreč na Darsu zožili krog ponudnikov. Povedali so, da se bodo pogajali s turškim Cengizom, ki je oddal najcenejšo ponudbo (dobrih 99,5 milijona evrov), pa tudi z grškim Avaxom, domačim Kolektorjem, ki nastopa skupaj z Rikom in turškim podjetjem Merkezijem.

Konkurirali so tudi CGP Novo mesto in Gorenjska gradbena družba, skupaj s tujimi podjetji. Te ponudbe so bile dražje, tudi do 122 milijonov evrov.

Konkretno: Cengiz je zahteval 99,6 milijona evrov, ponudba konzorcija podjetij Kolektor CPG, Riko in turškega Yapi Merkezi je znašala 121 milijonov evrov, ponudba konzorcija podjetij Implenia Avstrija, Implenia Švica in CGP Novo mesto pa 121,5 milijona evrov.

Turki naj bi ponudbo po neuradnih informacijah znižali za milijon evrov na nekaj več kot 94 milijoni evrov.

Turki naj bi ponudbo po neuradnih informacijah znižali za milijon evrov na nekaj več kot 94 milijoni evrov.

Slovenski izvajalci so ob tem nastopali s tujimi podjetji zato, ker nimajo referenc. V Sloveniji se namreč predori niso gradili že več kot deset let, štejejo pa samo reference, ki so stare manj kot deset let.

»Zmagali smo na razpisu,« je po pogajanjih, ki so potekala neuradno v enem krogu in se končala v slabi uri, novinarjem dejal glavni pogajalec družbe Mohamed Cengiz in dodal, da čakajo, da začnejo čim prej delati s slovenskimi podizvajalci.

Karavanke, DARS, DRK

Največja osmoljenca celotne zgodbe sta predvsem domači Riko in Kolektor, ki sta z nenehnimi pritožbami tudi bistveno zavlekla začetek gradnje.

V Cengizu so bili že pred pogajanji prepričani, da bodo izbrani ravno oni, saj kot je v ponedeljek dejal predsednik podjetja Utku Gök, imajo »najboljše reference, znanje, pa tudi ceno, ki je ne more doseči nihče«.

Največja osmoljenca celotne zgodbe sta predvsem domači Riko in Kolektor, ki sta z nenehnimi pritožbami tudi bistveno zavlekla začetek gradnje.

Avstrijci so medem že na veliko vrtali na svojem delu predora, tako da so mnogi predlagali, da naj kar nadaljujejo še na slovenskem delu, da bi predor res lahko kmalu končali.

Darsov sklep o izbiri izvajalca mora zdaj potrditi uprava, ki mora pridobiti še soglasje nadzornega sveta, nato pa bodo tudi pregledali zadnje cene vseh treh ponudnikov, ki so se potegovali za gradnjo predora.

Sklep o izbiri bodo nato vročili pogajalcem, ki imajo osem delovnih dni časa za pritožbo, zadnjo v tem postopku.

Pogodba bi lahko bila podpisana do konca meseca.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek