REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tudi Melania Trump v težavah: zaradi izjav o izobrazbi obtožena, da laže enako kot njen soprog

Tudi Melania Trump v težavah: zaradi izjav o izobrazbi obtožena, da laže enako kot njen soprogMelania Trump - njena biografija

Melanio Trump so novinarji že večkrat ujeli pri izrekanju precej neverodostojnih zgodb, to dejstvo pa je v ZDA znova v središču pozornosti v trenutku, ko se proces ustavne obtožbe zoper njenega soproga Donalda Trumpa približuje vrhuncu.

Teh neresnic, ki jih je izrekala prva dama ZDA in Slovenka (po rodu) je več.

Nekatere so bolj nedolžne, druge bolj resne.

Tudi v svoji knjigi 'Melania Trump: Moj Svet' je zapisala, da je diplomirala na univerzi v Sloveniji in pridobila diplomo iz arhitekture in oblikovanja.

V času svojega prvega intervjuja v vlogi ameriške prve dame (»FLOTUS«) je Melania rada govorila o delu njene mame Amalije Knavs v Sloveniji. Dejala je, da ji je bila moda vedno »v krvi«, ker je bila njena mama modna oblikovalka oziroma dizajnerka oblačil.

Toda mediji so kmalu ugotovili, da to ni povsem res, kajti mati je delala kot o oblikovalka krojev v tovarni otroških oblačil.

Še bolj nerodno je bilo to, kar je povedala v svoji knjigi »Melania Trump: Moj Svet.«

Tam je zapisala, da je diplomirala na univerzi v Sloveniji in pridobila diplomo iz arhitekture in oblikovanja.

Viktor in Amalija Knavs
Viktor in Amalija Knavs

Toda to je bila – še ena laž.

Kmalu je postalo jasno, da fakultetne izobrazbe nikoli ni dosegla, saj je že v rani mladosti delala kot model.

In tuji novinarji, ki so se o slovenskem šolskem sistemu pozanimali v Sloveniji so kmalu ugotovili, da v Sloveniji ne obstaja »Univerza Slovenije.«

Ko je obiskala Vatikan, jo je papež Frančišek nagovoril v italijanščini, vendar je bilo očitno, da ni razumela niti besede.

Tudi Melaniine trditve, da je bila njena mama modna oblikovalka in da je bil njen oče direktor tovarne avtomobilov so bile neverodostojne.

V resnici je bila njena mama šivilja v Jutranjki, oče pa voznik, ki je imel trgovino z rezervnimi deli za avtomobile in motorje.

Prav tako Melania pri nas ni bila supermodel, pač pa zmerno uspešna manekenka, ki se je na naslovnicah velikih modnih revij pojavila šele po poroki s Trumpom.

Melania je tudi ponosno zatrdila, da govori tekoče šest jezikov, poleg angleškega še slovensko, francosko, italijansko, srbohrvaško in nemško.

Donald Trump in Melania Trump

Toda strokovnjaki za jezike se strinjajo, da je tudi to še ena laž Melanie Trump.

V najboljšem primeru zna menda povedati nekaj besed v francoščini ali italijanščini, ne govori pa tekoče vse te naštete jezike.

Ko je obiskala Vatikan, jo je papež Frančišek nagovoril v italijanščini, vendar je bilo očitno, da ni razumela niti besede.

Med obiskom otroške bolnišnice v Franciji se je predstavila v francoščini, toda nato se je z otroci pogovarjala v angleščini.

Med obiskom otroške bolnišnice v Franciji se je predstavila v francoščini, toda nato se je z otroci pogovarjala v angleščini.

Še bolj je to postalo očitno, ko je uporabila slušalke, da bi poslušala besede francoskega predsednika Emmanuela Macrona na srečanju G7 v Biarritzu – kar je seveda nenavadno, če dobro razume in govori francosko.

Komentator CNN-a Keith Boykin je takoj opazil nenavadno podrobnost: »Počakajte. Mislil sem, da Melania govori tekoče francosko,« se je začudil.

Na podoben način je glede sina Barrona po rojstvu dejala, da ne bo najela varuške, ki bi skrbela zanj.

Toda njen soprog je nato razkril, da je imela varuško in da so tudi njeni starši pomagali pri varstvu in vzgoji Barrona.

Med vsemi temi resnicami pa je seveda najbolj neprijetna prav tista o fakultetni izobrazbi.

Da diplome v resnici nima, je morala priznati že lani septembra.

Nerodno je tudi, da je to laž večkrat ponovila.

Toda ko je bil Trump izbran za predsednika ZDA, je na njegovi vladni strani pisalo, da je Melania »pavzirala študij, da bi napredovala v svoji karieri modela v Milanu in Parizu

Melania&Donald

Podobno besedilo je imela napisano na svoji spletni strani.

»Melanija Knavs je rojena 26. aprila leta 1970. Kot fotomodel je začela delati pri 16 letih. Po pridobitvi diplome na fakulteti za arhitekturo v Ljubljani je razpeta med modnim svetom Pariza in Milana. Leta 1996 odide v New York in se tam ustali,« je pisalo na njeni uradni spletni strani.

Zanimivo je, da naj bi ji uspelo diplomirati medtem, ko je že delala kot fotomodel, in da se je sošolci, ki naj bi študirali takrat kot ona, sploh ne spomnijo.

Postavilo se je vprašanje, ali se je Melania zlagala tudi svojemu možu Donaldu Trumpu, da je diplomirana arhitektka, v resnici pa ni končala niti 1. letnika na ljubljanski fakulteti?

Kakorkoli že, te neresnične podatke je morala nato izbrisati.

Glede na to, koliko neresnic dnevno izreče šele njen soprog so laži Melanie Trump videti - skorajda nepomembne.

Tudi Blaž Matija Vogelnik, profesor, ki je Melanio Trump zelo kratek čas podučeval na Univerzi v Ljubljani je za NBC News potrdil, da Melania nikoli ni končala študija.

»Fakultete ni končala, vsaj ne v Ljubljani,« je zatrdil profesor.

Njena diploma bi ob tem morala biti tudi v knjižnici – kjer pa je ni.

Potrdil pa je, da je Melania sicer res uspela narediti težke sprejemne izpite, na podlagi katerih se je lahko vpisala in da je zato prepričan, da je »njen inteligenčni količnik zelo visok.«

V to sicer ni dvoma.

Toda očitno ni dovolj visok, da bi ugotovila, da je nekoliko nespametno in da se prvi dami v običajnih časih tudi ne spodobi – izrekati neresnic.

Toda standardi se z leti spreminjajo.

Z nastopom Donalda Trumpa se je tudi odnos ameriške javnosti do očitnih laži očitno nekoliko spremenil.

Glede na to, koliko neresnic dnevno izreče šele njen soprog so namreč laži Melanie Trump videti - skorajda nepomembne.

Delite članek