REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump po intenzivnih pogovorih še brez napovedi novih imenovanj

Trump po intenzivnih pogovorih še brez napovedi novih imenovanjGage Skidmore, Wikimedia Commons/CC-BY-2.0

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je imel v soboto na svojem igrišču za golf v New Jerseyju niz srečanj, tudi z nekdanjim predsedniškim kandidatom Mittom Romneyjem, s katerim sta bila prej v sporu. Po pogovorih je Trump dejal, da je "videl ogromno talenta", novih imenovanj svojo ekipo pa ni napovedal. "Več boste slišali jutri," je dejal.

Pred srečanjem Trumpa in Romneyja so ameriški mediji dobili informacijo, da bi lahko Romney zasedel položaj ameriškega državnega sekretarja. Novica je bila presenetljiva, saj je Trumpa med kampanjo med drugim zmerjal s prevarantom, Trump pa Romneyja z butcem in poražencem, ki se je leta 2012 "zadušil kot pes".

Tokrat sta bila nasmejana in vljudna, a o srečanju redkobesedna. Romney je dejal, da ceni priložnost za pogovor s Trumpom, preslišal pa je vprašanja o tem, ali bo sodeloval v njegovi administraciji. Trump je dejal, da je bil pogovor odličen, Romney pa, da sta temeljito in poglobljeno razpravljala o delih sveta, ki so pomembni za ZDA.

Morda sta govorila tudi o Rusiji, ki jo je Romney leta 2012 označil za glavnega geostrateškega nasprotnika ZDA, Trump pa napoveduje izboljšanje odnosov z njo in njenim voditeljem Vladimirjem Putinom.

Potem ko je Trump je v petek naznanil kandidate za pravosodnega ministra, direktorja obveščevalne agencije Cia in svetovalca za nacionalno varnost, je v soboto med drugim sprejel upokojenega generala Jamesa Mattisa, ki naj bi bil v igri za prihodnjega obrambnega ministra.

Odhajajoči predsednik Barack Obama je Mattisa predčasno upokojil, ker se ta ni strinjal z njegovo politiko do Irana. Njegovo morebitno imenovanje na čelo Pentagona bi pomenilo prelom s tradicijo civilistov na čelu obrambnega ministrstva. Trump je na vprašanje o tem odgovoril z "bomo videli".

Povedal je, da se srečuje z izjemno nadarjenimi ljudmi, ki bodo Ameriko spet naredili veliko. Z njim so bili guverner New Jerseyja Chris Christie, nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani, državni sekretar Kansasa Kris Kobach, solastnik baseball kluba Chicago Cubs Todd Rickets, finančnik Lew Eisenberg, onkolog in milijarder Patrick Soon Shiong, ki je med drugim svetoval podpredsedniku ZDA Josephu Bidnu o boju proti raku.

Trump sestavlja konservativno administracijo, kar je v skladu s pričakovanji, demokratom pa ostaja le senatna manjšina, ki ima možnost obstrukcije. Prihodnji vodja manjšine Chuck Schumer iz New Yorka je v soboto grozil, da bodo republikanci in Trump plačali politično ceno, če bodo skušali uničiti vse dosežke Obame.

Trump je sicer v soboto zahteval opravičilo od igralske zasedbe broadwayske uspešnice Hamilton, ki je bila na petkovi predstavi "nevljudna" do novoizvoljenega podpredsednika ZDA Mikea Penca. Občinstvo ga je namreč pričakalo z žvižgi, igralci pa so mu na koncu prebrali neke vrste "manifest".

Pence je prišel na predstavo skupaj s hčerko in nečakom, občinstvo pa ga je pričakalo z izrazi neodobravanja. Na koncu zelo priljubljene predstave o ustanovnih očetih ameriške države, ki je letos prejela 11 gledaliških nagrad tony, mu je igralec Brandon Victor Dixon prebral izjavo.

Dixon, ki v predstavi igra tretjega podpredsednika ZDA Aarona Burra, je Pencu razložil, da predstavljajo raznoliko Ameriko, ki je prestrašena in živčna zaradi prihajajoče administracije. Igralska zasedba, ki nastopa v vlogah sicer samih belskih očetih naroda, je rasno mešana. Skrbi jo, da Trump in Pence ne bosta zaščitila manjšin, Zemlje, otrok ali staršev in njihovih neodtujljivih pravic.

Dixon je izrazil upanje, da se bo opozorilo, ki mu je občinstvo zaploskalo, Penca prijelo. To je ponovil tudi kasneje na tviterju v odgovoru na Trumpove kritike. Trump je namreč zahteval opravičilo in tvitnil, da bi moralo biti gledališče vedno varen in poseben prostor, s čimer je namignil na umor predsednika Abrahama Lincolna v Fordovem gledališču ob koncu ameriške državljanke vojne.

Trumpov podpornik Newt Gingrich je preko tviterja sporočil, da je bil napad na Penca opozorilo, da se levica še ni prenehala bojevati. Izvršni direktor Ameriške zveze za državljanske svoboščine (Aclu) Anthony Romero pa je sporočil, da so igralci uveljavljali svojo pravico svobode govora.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek