REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Toninov propadli orožarski posel: vlada odstopila od boxerjev po oderuških cenah, bo kupila patrije s »papirnatimi« oklepi?

Toninov propadli orožarski posel: vlada odstopila od boxerjev po oderuških cenah, bo kupila patrije s »papirnatimi« oklepi?Jasno je, da je Tonin - krepko preplačal boxerje... Vir: Zajem zaslona, Twitter
Opozicija bi morala škodo, ki jo je naredila s podpisom škodljive pogodbe poravnati iz svojega žepa, obrambni minister in predsednik nekadnje vlade pa bi si zaslužila tudi temeljito preiskavo spornih odločitev.

Slovenska vlada pod taktirko dr. Roberta Goloba se je odločila, da prekine nakup osemkolesnikov boxer.

Memorandum o nakupu je tik pred iztekom mandata – kljub pozivom Roberta Goloba in nove koalicije - podpisal nekdanji minister za obrambo Matej Tonin.

Sedaj, ko je nastala škoda zaradi tega podpisa – Slovenija bo morala plačati najmanj za 70 milijonov evrov penalov – pa šef NSi Matej Tonin in vodja SDS Janez Janša odgovornost za neracionalen nakup prenašata na pleča Golobove vlade.

To pa je seveda povsem deplasirano.

Opozoril, da je nakup boxerjev nesmiseln in neracionalen je bilo veliko, na to smo vztrajno opozarjali tudi v Insajderju.

Toda Tonin se je na vse to požvižgal.

Mar vajenec želi prekositi učitelja? Vir: Zajem zaslona, Twitter

Sedaj je jasno, da so bila opozorila na mestu, Toninov nakup boxerjev pa zgrešen in potraten.

Namesto da sedaj napada vlado, bi opozicija morali škodo, ki jo je naredila s podpisom škodljive pogodbe poravnati iz svojega žepa, obrambni minister in predsednik nekadnje vlade pa bi si zaslužila tudi temeljito preiskavo spornih odločitev.

To velja tudi za sporen nakup transportnega letala Spartan, ki ga je prav tako opravil Matej Tonin, o čemer smo že prav tako velikokrat pisali.

Da se bo Golobova vlada odločila, da prekine pogodbo je postalo jasno že tedaj, ko je provladni portal necenzurirano.si objavil podatke samega ministrstva za obrambo o tem, da so »boxerji«, za Slovenijo predragi in nepreizkušeni.

Vladi seveda ni bilo težko odpovedati pogodbe, saj je šlo že za drugo odpoved iste vrste.

Boxer - Slovenska vojska
Napis

Da ni smiselna je vedel že nekdanji obrambni minister Karl Erjavec, ki je po odločitvi nekdanje Šarčeve vlade, da odstopi od nakupa, pojasnjeval razloge za odstop vlade od programa OCCAR, s katerim je vlada želela brez javnega razpisa kupiti nemška vozila boxer 8x8.

Besede predsednika vlade o »skladnosti« rešitve s tem »kar Slovenija že ima« razkrivajo tudi, da se je vlada ob odpovedi boxerjem že nagnila v točno določeno stran in da rešitev za odpoved pogodbe – res že ima. To pa je problem.

Kot kažejo podatki naših zaupnih virov, je tedaj polomu »posla stoletja« z oklepniki, ki ga je želela izpeljati prejšnja vlada, botrovalo več razlogov, med katerimi pa prevladujejo tisti, o katerih je podpisani poročal že takoj ob napovedi posla z organizacijo OCCAR, ki izdeluje večinoma nemške osemkolesnike boxer.

Razlogi so bili, če gremo po vrsti, naslednji - previsoka cena, nepravilna konfiguracija vozil, neurejeno servisiranje, pomanjkanje potrebne infrastrukture (hangarjev) in pomanjkanje kadrov.

Podobni so bili tudi ob najnovejši odpovedi pogodbe, kar ni nenavadno.

Po ocenah naših virov iz obrambnega ministrstva in Slovenske vojske bi bilo 48 vozil boxer v konfiguraciji, ki jo je želela SV, najmanj 100 milijonov evrov - zelo verjetno pa še celo precej več! - dražjih od primerljivih drugih vozil, ki so na trgu.

Za komaj 48 - in ne 56 oklepnikov - bi morala Slovenija plačati oderuško vsoto. To bi ceno vozila iz 6,42 dvignilo na preko 7,5 milijonov evrov.

Ob tem pa nemški Rheinmetall, leta 2014 obsojen na 37 milijonov evrov kazni zaradi korupcije v Grčiji, v pogodbi s Slovenijo ni želel imeti vključene protikorupcijske klavzule. Kar pa je bilo za Slovenijo, ki jo je nekaj let pred tem obremenjevala afera Patria, povsem nesprejemljivo.

Janez Janša in Patria
Afera Patria. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Šarčeva vlada na kaj takšnega, pravijo naši viri, ni želela pristati, Janševa je na posel pristala, Golobova pa je znova zavrnila nakup boxerjev.

Ministrstvo za obrambo mora sedaj do konca letošnjega leta pripraviti rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske bojne skupine in srednjega bojnega izvidniškega bataljona, »pri čemer naj se zasleduje cilj, da se prihrani vsaj 400 milijonov evrov glede na dosedanje ocene, ki jih omenja revizijsko poročilo«, je še dejal obrambni minister Marjan Šarec.

Celotni strošek vzpostavitve srednje bataljonske enote in izvidniškega bataljona naj bi sicer znašal nekaj več kot 1,8 milijarde evrov.

Vir: Zajem zaslona
Golobova vlada naj bi se nagibala k nakupu poljskih različic »patrij«, ki so bolj poceni, imajo pa druge slabe lastnosti – predvsem slabšo protioklepno zaščito.

Odstop od pogodbe je na novinarski konferenci po vrhu koalicije komentiral premier Robert Golob: »Revizija je zaključila svoje delo, pregledala je par tisoč strani dokumentov. Projekt se tako ali drugače vleče več mandatov in na tej poti je bil narejen marsikateri odklon od učinkovitosti in gospodarnosti odločitve.

Glede tega je bila revizija jasna.

Naš interes je, da po zmogljivostih naših bojnih skupin izpolnjujemo Natove zahteve, vendar ne za vsako ceno in zagotovo ne s prototipi. V bodoče bomo iskali, kako te iste zmogljivosti zagotoviti, na bistveno bolj učinkovit, cenejši in bolj skladen način s tem, kar Slovenija in Slovenska vojska že ima.«

Omenjene besede o »skladnosti« rešitve s tem »kar Slovenija že ima« pa razkrivajo tudi, da se je vlada ob odpovedi boxerjem že nagnila v točno določeno stran in da rešitev za odpoved pogodbe – res že ima.

To pa je seveda problem, kajti kot kažejo informacije iz zaupnih krogov, naj bi se Golobova vlada nagibala k nakupu poljskih različic »patrij«, ki so bolj poceni, imajo pa druge slabe lastnosti – predvsem slabšo protioklepno zaščito.

Te bitke so verjetno odnesle tudi nekdanjo načelnico generalštaba Alenko Ermenc, ki zakulisnim igricam ni bila kos.

Slovenija namreč patrije, ki jih je ob znani aferi na koruptiven način kupila prva Janševa vlada »že ima« in bi lahko samo dokupila še dodatna vozila.

To bi bilo sicer ceneje od boxerjev – a bi bolj ogrožalo življenja vojakov Slovenske vojske.

Vir: Zajem zaslona, Twitter

Pri tem pa je potrebno vedeti, da v ozadju še vedno poteka tudi boj različnih struj v Slovenski vojski. Te bitke so verjetno odnesle tudi nekdanjo načelnico generalštaba Alenko Ermenc, ki zakulisnim igricam ni bila kos.

Še preden se je namreč Cerarjeva vlada odločila za boxerje, so se v Slovenski vojski ogreli za nadaljevanje posla z finsko Patrio.

Vir: Zajem zaslona

Konec leta 2016 se je glavna razprava vodila le o tem, ali že vnaprej izbrani oklepniki (poljske ali hrvaške Patrie) potrebujejo raketno protioklepno zaščito ali ne.

Iz anonimk, ki so curljale iz vojske, pa je bilo jasno, da so se v vrhu vojske že odločili za nabavo oklepnikov pri poljskem podjetju Rosomak (ali pa na Hrvaškem), ki jih izdeluje na podlagi licence finske Patrie. Delegacije ministrstva za obrambo so si celo že ogledovale proizvodnjo patrij.

Po oceni naših virov je bila tudi v tem primeru v ozadju korupcija.

Ko je avtor tega članka to razkril, so državni organi zahtevali umik objavljenega dokumenta zveze NATO, ki je bil razkrit že v okviru OZN in je dokazoval nizko oklepno zaščito patrij, drugače pa javno dostopen na svetovnem spletu, v obrambo rosomakov pa se je oglasil celo poljski veleposlanik v Sloveniji.

Poljska se želi določenega števila svojih patrij oziroma rosomakov dejansko znebiti, ker ne izpolnjujejo nekaterih njihovih standardov (nimajo denimo amfibijskih lastnosti) in ker imajo preslabotno oklepno zaščito. Jih bo kupila Slovenija?

Znano je, da so v Izraelu pripravljeni dobro »stimulirati« orožarske posle, generalštab Slovenske vojske pa je nenadoma prišel na idejo, da po prvem nakupu okoli 80 raket Spike že vnaprej izbrane patrije potrebujejo še 500 teh istih raket za raketno protioklepno zaščito. »Šlo je za korupcijo. Druge razlage ni,« je ocenil naš vir.

In zakaj naj bi Slovenija lahko »ugodno« kupila hrvaške ali, najverjetneje, poljske patrije?

Zato, ker se želi Poljska določenega števila svojih patrij oziroma rosomakov dejansko znebiti, ker ne izpolnjujejo nekaterih njihovih standardov (nimajo denimo amfibijskih lastnosti) in ker imajo preslabotno oklepno zaščito.

Toda to ni edina izbira.

Takšnih vozil je na trgu veliko.

Sloveniji so na primer na voljo vozila Patria AMV XP, kanadsko vozilo LAV 6.0. ali singapurska vozila Terrex.

Toda vsi ti proizvajalci imajo kakšno težavo - so ali predragi, proizvajalci predaleč, nimajo servisov blizu Slovenije in podobno.

Podrobnejša analiza pa pokaže, da bi bil logistično in geografsko za slovenske potrebe morda še najbolj primeren avstrijski Pandur II, ali pa morda moderna Piranha 5.

Če pa se je vlada že vnaprej odločila za poljske »rosomake« s »papirnatimi oklepi«, kot se šalijo strokovnjaki, potem bo to znova slabo – za Slovensko vojsko.

Ti oklepniki se proizvajajo v Evropi (Avstrija, Švica), lahko pa bi jih izdelovali celo pri nas doma.

Slovenija ima z njimi že dobre izkušnje, saj ima Slovenska vojska v svoji sestavi tudi Valuke, in sicer 85.

So izboljšana verzija šestkolesnih Pandurjev, na Ravnah pa so izdelali tudi še boljše Krpane 8 X 8, ki so jih pred leti – očitno na prirejenem razpisu – premagale tedanje finske patrije.

Zelo znana in v bojih preizkušena je tudi osemkolesna Piranha 5, ki se izdeluje v velikih serijah, kar znižuje stroške, servisni center pa imajo na Dunaju, kar rešuje problem vzdrževanja vozil, ki je bil velik problem pri izbiri boxerjev.

Če pa se je vlada že vnaprej odločila za poljske »rosomake« s »papirnatimi oklepi«, kot se šalijo strokovnjaki, potem bo to znova slabo – za Slovensko vojsko.

Delite članek