REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Szijjártó: Politika protiruskih sankcij Evropske unije je propadla

Szijjártó: Politika protiruskih sankcij Evropske unije je propadlaMenim, da je prišel čas, da vendarle uvidijo, da je politika sankcij popolnoma propadla in da bi bilo bolje, da Evropske unije ne bi naredili še bolj neresne, je o zadnjem paketu sankcij, ki naj bi ga sprejeli na obletnico ruske SVO, dejal vodja madžarske diplomacije. Vir: Posnetek zaslona, X

Že itak propadla politika sankcij Evropske unije bo z novim paketom ukrepov proti Moskvi videti neresna, je opozoril vodja madžarske diplomacije Péter Szijjártó.

Po njegovih besedah ​​je trinajsti paket sankcij lahko le »demonstrativen,« saj tako rekoč ni več ruskih organizacij, industrij in ljudi, ki ne bi bili že zajeti v omejevalnih ukrepih EU.

Madžarski zunanji minister je v petek znova potrdil, da Budimpešta tudi v prihodnje ne bo dobavljala orožja Ukrajini in ne bo dovolila dostave zahodne oborožitve v Kijev čez ozemlje Madžarske.

Péter Szijjártó je to posebej izpostavil, da ne bi bilo videti, da je zdaj tudi Madžarska vpletena v konflikt, ker zaradi izsiljevanja ostalih članic Unije ni dal veta na gospodarsko pomoč EU Kijevu, težko 50 milijard evrov.

Ob koncu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU v Bruslju je ob tem povedal, da nameravajo države članice – torej 26 držav EU brez Madžarske, med njimi Tanja Fajon v imenu Slovenije - sprejeti trinajsti paket sankcij na obletnico začetka ruske vojaške operacije samo zato, da bi lahko rekli, da je bilo to narejeno, poroča RIA Novosti.

»Po mojem mnenju je zaradi tega že itak propadla politika sankcij videti še bolj neresna, ker želijo le sestaviti demonstracijski paket. Menim, da je prišel čas, da vendarle uvidijo, da je politika sankcij popolnoma propadla, in bi jim bilo bolje ne narediti Evropske unije še bolj neresno in nepremišljeno,« je sklenil Szijjártó.

Medtem tudi mediji na Zahodu odkrivajo tisto, na kar so maloštevilni analitiki opozarjali že ob samem začetku uvedbe nespametnih protiruskih sankcij, ki so se Evropi vrnile kot bumerang.

Tako na primer tudi Financial Times šele zdaj ugotavlja, da je politika sankcij proti Rusiji popolnoma propadla.

Madžarski premier Victor Orbrán pa je volivcem doma pojasnil, zakaj je Madžarska v petek, navkljub ostremu nasprotovanju vendarle odobrila denar iz evropskih skladov za Ukrajino: »Bila je izgubljena situacija. Če bi (znova) zavrnil, bi Madžarski vzeli pravico veta in potem denar vseeno poslali (v Kijev), le da bi Madžarska izgubila tudi lastna namenska sredstva EU. Toda s sprejetjem (te odločitve v Bruslju) se ne spremeni ničesar, ampak vsaj ohrani glas Madžarske v Evropski uniji.«

Dodal je tudi, da je čas na strani Rusije, ne Zahoda.

In da bo Zahod na koncu velik poraženec.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek