REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Szijjártó: Evropska unija z vojno v Ukrajini razdira svet

Szijjártó: Evropska unija z vojno v Ukrajini razdira svetNamesto da bi Bruselj vojno osamil, jo je globaliziral in škodoval državam, ki imajo koristi od dobrih odnosov med Vzhodom in Zahodom. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Evropski odziv na ukrajinsko krizo vodi v razdrobljenost sveta, Budimpešto pa zanimajo združevalne akcije in politike, kot je kitajska pobuda Pas in pot (Belt and Road), je dejal madžarski zunanji minister Péter Szijjártó.

»Evropa se je katastrofalno odzvala na vojno v Ukrajini, ki se na žalost končuje v svetu, spet razdeljenem na bloke. Bruselj bi moral to vojno izolirati, a jo je namesto tega globaliziral,« je Szijjártó povedal za CNN ob robu vrha »Pas in pot« v Hongkongu.

Madžarski diplomat trdi, da je pomanjkanje komunikacije med vojskujočima se državama privedlo do tega, da sta opustili prizadevanja za dosego miru, medtem ko so zaradi tega trpele države, ki imajo koristi od dobrih odnosov med Vzhodom in Zahodom - kot je Madžarska.

Kot primer dobre prakse je Szijjártó navedel kitajski »Pas in pot«, katerega namen je združiti svet za skupno blaginjo in varnost, zaradi česa Madžarska pozdravlja prisotnost Kitajske na stari celini.

Hkrati je bogate zahodnoevropske države obtožil tudi hinavščine, ker ob zagovarjanju ločitve oziroma odpovedi kitajskemu gospodarstvu zaradi političnih pomislekov skrivaj iščejo kitajske investicije tako kot majhne države.

Za razliko od njih je Budimpešta odprta glede svoje zunanje politike in opozarja, da bi odmik od Kitajske (ki ga zagovarja vrh Evropske unije vred s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen) lahko uničil evropsko gospodarstvo.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Mimogrede, madžarska vlada je velik kritik odnosa Zahoda do rusko-ukrajinskega konflikta - zavzemala se je za mirovna pogajanja, a je tudi glasno nasprotovala uvedbi sankcij proti Moskvi in ​​oboroževanju kijevskega režima.

V nasprotju z Budimpešto večina zahodnega bloka z ZDA na čelu trdi, da bo podpirala Kijev, dokler bo potrebno, da zmaga v vojni proti Rusom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek