REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Svobode se ne da ubit!« Protestniki znova zasedli središče Ljubljane, tokrat prvič brez kamer POP TV in RTV SLO

»Svobode se ne da ubit!« Protestniki znova zasedli središče Ljubljane, tokrat prvič brez kamer POP TV in RTV SLO72. protest: Jaša Jenull. Vir: FB

»Svobode se ne da ubit!«

Ta in drugi refreni protestniških pesmi, kot so »La bella ciao« in druge partizanske in revolucionarne so v petek, 3. septembra znova odmevali v središču Ljubljane, kjer je potekala že 72. protestna skupščina.

Protestnike je ta teden še posebej razjarila namera vlade, da z novimi spremembami zakonodaje omogoči lažje kaznovanje drugačemislečih zaradi - žaljenja politikov.

Protest je bilo mogoče v živo spremljati tukaj.

Med protestom je prišlo tudi do policijske akcije proti nekaterim protestnikom, ki je bila očitno brez podlage.

Prekomerna uporaba sile je trajala dalj časa.

Avtomobili medtem hupajo in jih pozdravljajo.

»Fašizmu, neonacizmu in janšizmu se moramo zoperstaviti na vseh nadmorskih višinah! Vse več nas je, ki to razumemo, in vse več se nas združuje v tem boju. Se vidimo 3. septembra na Vseslovenskem protifašističnem shodu. Povej naprej! Smrt fašizmu, svoboda vsem!« so na družbenih omrežjih v napovedi že 72. petkovega protivladnega protesta zapisali v Protestni ljudski skupščini.

Protest 3.9.2021
Protest 3. septembra 2021. Vir: Twitter

Protestniki so napovedali, da se jim bo tokrat na petkovem protestu pridružil novinar Erik Valenčič, ki se že leta ukvarja s preučevanjem desničarskega ekstremizma v Sloveniji, in bo razkril povezave med stranko SDS in neonacističnimi skupinami na Slovenskem.

Nesprejemljivo se jim zdi tudi, da Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, ki je dobilo poseben kulturni status vodi Urban Purgar, ki je hkrati vodja samooklicanih s slovenskimi neonacističnimi skupinami povezanih rumenih jopičev, temu društvu pa je ministrstvo za kulturo pod vodstvom ministra iz vrst SDS-a Vaska Simonitija podelilo status organizacije v javnem interesu.

Vir: Twitter, posnetek zaslona

Purgar se med drugim predstavlja tudi kot odgovorni urednik Nacionalne tiskovne agencije (NTA), ki jo je ustanovitelj Aleš Ernecl označil za »fašistični medij«.

Purgar je na Twitterju med drugim zapisal, da je bil Hitler heroj, nacisti pa junaki.

Izjava Urbe
Izjava Urbana Purgarja, ki je na Twitterju Biser Urba oziroma @PovratnikUrba. Vir: Upor.si

Tvite je nato včeraj zbrisal, še prej pa so jih protestniki nalepili na ministrstvo za kulturo.

»Minister za kulturo, minister za notranje zadeve in predsednik vlade očitno podpirajo, da predsednik organizacije v javnem interesu izraža tovrstna stališča,« poudarjajo petkovi kolesarji.

Vir: Twitter, posnetek zaslona

Vlada jih ne bo nikoli utišala, tako da bodo glasni spet in spet, neprestano ponavljajo protestniki.

Spregovoril je tudi Igor Winkler, ki je dejal, da se je združenje antifašistov in Zveze borcev Koper odločilo bojkotirati današnjo uradno proslavo v Marezigah ob 100. obletnici prvega množičnega upora Istranov proti fašističnemu nasilju, saj bo na njej puhlice trosil predsednik države Borut Pahor.

»Še vedno je močno prisoten spomin na sramotno izdajo Boruta Pahorja, ki se je lani poklonil izmišljenim italijanskim žrtvam na Bazovici pri Trstu. Vsem opozorilom navkljub je s svojim izdajalskim dejanjem onečastil 25 let primorskega boja proti fašizmu. Še več, iz rabljev je naredil žrtve, takoj po tem dogodku je italijanska desnica označila Slovence za genociden narod,« je poudaril Winkler.

Fašizem po njegovih besedah spet dviga glavo, zato je treba jasno sporočiti: »Smrt fašizmu, svobodo narodu!«

Tea Jarc in protestnik
Tea Jarc in protestniki. Vir: Twitter

Pred STA-jem je Jaša Jenull poudaril, da ta petek kamer TV Slovenija in POP TV-ja na protestu ni, kar je po njegovih besedah dovolj zgovorno, da se bitka za medije ne odvija le na STA-ju, pač pa tudi na RTV Slovenija in z novimi lastniki tudi na POP TV-ju.

Govor je nadaljevala medijska strokovnjakinja Sandra Bašič Hrvatin rekoč, da podrejeni mediji poročajo samo še o tem, kar si želi 'edini'.

Medtem je iz STA prišlo sporočilo, da imajo denarja samo še za mesc dni.

V mesecu dni se bo iztekel tudi mandat direktorju Bojanu Veselinoviču.

Se bo na razpis prijavil in izbran nekdo, ki bo bolj všeč oblastnikom, so se spraševali nekateri protestniki...

Jenull pred kulturnim ministrstvom
Jenull pred kulturnim ministrstvom. Vir: Upor.si

Protestnikom se je tokrat na petkovem protestu pred ministrstvom za kulturo pridružil tudi novinar Erik Valenčič, ki se že leta ukvarja s preučevanjem desničarskega ekstremizma v Sloveniji, v govoru pa je razkril povezave med stranko SDS in neonacističnimi skupinami na Slovenskem.

Dejal je, da je glavna zveza med SDS-om in neonacisti državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič.

Valenčič: Glavna zveza med SDS-om in neonacisti je državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič. Vir: Twitter

Nato je prišlo do incidenta med enim od protestnikov in policisti.

Ko je njegovo aretacijo poskusilo neuspešno preprečiti večje število drugih so policisti nastopili v velikem številu in uporabljali silo.

Ves protest je bil sicer do te točke, kot že vsi doslej, popolnoma miren.

Delite članek